08-04-2024

Daltarief in april voor het eerst hoger dan normaaltarief

Verschil dal- en normaal tarief voor energie kleiner dan ooit.

4 minuten 08-04-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Het verschil tussen het dal- en normaaltarief is vanaf april bij een aantal leveranciers kleiner dan ooit. Het gemiddelde verschil tussen het dal- en normaaltarief bij de leveranciers is in april 2 eurocent. Vorig jaar april was dat verschil nog 7 cent. In sommige gevallen zijn het dal- en normaaltarief zelfs gelijk en bij twee leveranciers zijn de tarieven zelfs omgedraaid. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijker Overstappen.nl.

Verschil tarieven verwaarloosbaar

De verwachting is dat er komende tijd meer groene energie opgewekt wordt. Hierdoor zijn de inkoopprijzen in bepaalde periodes op de groothandelsmarkt voor normaal tarief lager dan voor energie tijdens daluren. Met het nieuwe omgedraaide dal- en normaaltarief willen energieleveranciers het gebruik van groene energie stimuleren op momenten waarop deze overvloedig beschikbaar is.

Het verschil tussen het normaal- en daltarief is bijna verwaarloosbaar, zegt Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl. ‘Het gaat vaak maar om een paar cent. ‘De oorspronkelijke functie van de daluren lijkt zo langzaam tot een eind te komen.’

“De oorspronkelijke functie van de daluren lijkt zo langzaam tot een eind te komen.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Voor het eerst in de historie zien we zelfs dat leveranciers de tarieven voor dal en normaal omdraaien. Bij Greenchoice zijn nieuwe klanten bij een 1-jarig contract overdag goedkoper uit dan in de nacht. Ook leverancier OM Nieuwe Energie draaide de tarieven voor dal en normaal om. En onder andere Budget Energie, Coolblue Energie en Eneco hanteren vanaf april dezelfde tarieven voor normaal, dal en enkeltarief.

Schlagwein denkt dat andere leveranciers zullen volgen, zolang de inkoopprijzen van energie overdag goedkoper zijn dan tijdens de daluren. “We weten in ieder geval dat leveranciers bezig zijn met het uitzoeken hoe zij met deze situatie om kunnen gaan.”

Tabel dal- en normaaltarieven 1 jaar vaste contracten in april 2024

 

LeverancierDaltariefNormaaltariefVerschil
Budget Energie0,2420,2420,000
Coolblue Energie0,2540,243-0,009
Eneco0,2660,2660,000
OM | Nieuwe Energie0,2640,244-0,012
Oxxio0,2620,2620,000

Tabel dal- en normaaltarieven 1 jaar vaste contracten in april 2024

 

LeverancierDaltariefNormaaltariefVerschil
Budget Energie0,2420,2420,000
Coolblue Energie0,2540,243-0,009
Eneco0,2660,2660,000
OM | Nieuwe Energie0,2640,244-0,012
Oxxio0,2620,2620,000

Leveranciers stimuleren gebruik groene stroom

Leveranciers stimuleren zonnepaneelhouders zo veel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Schlagwein: ‘Er wordt steeds meer groene energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken overdag zoveel stroom op dat in sommige gevallen het normaaltarief zelfs goedkoper is dan het daltarief. Bij OM nieuwe energie en Greenchoice zijn de tarieven omgedraaid en is overdag energie gebruiken dus goedkoper dan ‘s nachts.‘
Opvallend hieraan is, dat hiermee het energiegebruik op piekmomenten overdag zal toenemen. Dit kan zorgen voor een nog grotere belasting van het energienet, waarop de afgelopen tijd al krapte heerst door het toenemende elektriciteitsverbruik.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 08-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.