Negatieve stroomprijzen met een dynamisch energiecontract, hoe werkt dat? | Overstappen.nl
01-07-2024

Negatieve stroomprijzen met een dynamisch energiecontract, hoe werkt dat?

Huishoudens met een dynamisch energiecontract profiteren steeds vaker van negatieve stroomprijzen.

3 minuten 01-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

312 uur, dat is het aantal uren dat er vorig jaar negatieve stroomprijzen waren. Entso-E, de Europese federatie van stroomnetbeheerders, verwacht dat we daar dit jaar ruim overheen gaan. Maar hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

Zo komt de stroomprijs tot stand

De stroomprijs op de spotmarkt (EPEX) wordt bepaald door vraag en aanbod. Door het grote aantal zonnepanelen wordt er veel meer zonne-energie opgewekt dan voorheen. Als er ook nog eens een windje staat, wekken ook windmolenparken veel elektriciteit op. Gezamenlijk wekken zij zoveel elektriciteit op dat er een overschot kan ontstaan. Omdat er juist overdag, wanneer de zon schijnt, minder stroom wordt verbruikt, ontstaat er een mismatch in vraag en aanbod op de groothandelsmarkt. Als er een te groot overschot ontstaat, dan kan dat voor netwerkstoringen zorgen. Om de elektriciteit toch kwijt te kunnen zakt de prijs dan onder nul.

De Telegraaf berichtte eind juni dat er ook op werkdagen steeds vaker een negatieve stroomprijs voorkomt. Voorheen was dit vooral in het weekend.

Huishoudens en grootverbruikers kunnen profiteren

Als de prijs negatief wordt, kunnen huishoudens en grootverbruikers met een dynamisch energiecontract hiervan profiteren. Zij zien een dag van tevoren (om 15:00) wat de stroomprijzen voor de dag erna zijn. Door juist op de gunstige momenten veel stroom te verbruiken halen zij het onderste uit de kan. Veel consumenten maken er een spelletje van om zoveel mogelijk stroom te verbruiken tijdens de negatieve stroomprijs uren. Dat betekent veelal de elektrische auto opladen, wasmachine aan, vaatwasser aan en alle apparaten opladen.

“Met een dynamisch tarief kun je geld verdienen met negatieve prijzen. Je krijgt dan daadwerkelijk geld toe als je je auto oplaadt. Op zo’n moment is er een groot aanbodoverschot op de markt. Je ziet de prijzen altijd een dag van tevoren om 3 uur ’s middags! Houd wel rekening met de energiebelasting: soms zijn de prijzen ex. belastingen wel negatief, maar de prijzen inclusief belasting niet. We raden aan om altijd naar het all-in tarief te kijken”.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Huishoudens met zonnepanelen en dynamisch contract moeten opletten

Huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch contract moeten goed opletten dat zij hun verbruik afstemmen op de opwekking. Als ze meer stroom terugleveren dan moeten ze tijdens de uren met een negatieve stroomprijs betalen voor elke kWh die ze terugleveren. Ze kunnen dan het beste de zonnepanelen tijdelijk uitschakelen.

Dynamisch energiecontract niet zonder risico’s

Alleen met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van deze ontwikkeling. Gelukkig bieden steeds meer leveranciers dit contract aan. Zelfs de grote leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Budget Energie. Echter doe je er goed aan om jezelf te informeren over de risico’s van dit type contract. Zo kan, afhankelijk van je leverancier, het termijnbedrag flink schommelen als de prijzen veel bewegen en bestaat er een kans dat de tarieven in korte tijd flink stijgen. Een compleet overzicht van alle voor-en-nadelen vindt je op onze pagina over dynamische energiecontracten.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven