Reisverzekering met wintersportdekking in 2024

Reisverzekering met wintersportdekking

Ieder jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Tijdens de wintersportvakantie is de kans op een ongeluk groter dan elke andere vakantie. Zo staan skiën en snowboarden op plek 4 voor sporten die het vaakst letsel veroorzaken. Het is daarom verstandig om de juiste aanvullende dekking(en) af te sluiten voor je wintersportvakantie.

Meest afgesloten verzekeringen voor wintersport

Onderstaande verzekeringen worden het vaakst afgesloten door Nederlanders die op wintersport gaan.

Soort dekkingWaarvoorUitzonderingMeer informatie
BagagedekkingHet dekken van je bagage, waaronder je wintersportuitrusting.Meestal niet nodig als het standaard is meeverzekerd.Lees hier
WintersportdekkingJe eigen en gehuurde wintersportuitrusting en niet genoten dagen en activiteiten.Bij sommige verzekeraars in de basisdekking.Lees hier
Pech op reisAls je pech krijgt met je voertuig.

Lees hier
Medische kostenHogere medische kosten in het buitenland.Kan ook met een aanvullende zorgverzekering in het buitenland.Lees hier
Gevaarlijke sportenHet beoefenen van gevaarlijke wintersporten.Lees hier
AnnuleringsverzekeringHet vroegtijdig of vooraf annuleren van je vakantie.Lees hier 

 


Waarom een reisverzekering voor wintersport?

De standaard zorgverzekering biedt meestal een prima dekking voor medische kosten in het buitenland. Behalve als je op wintersport gaat. Wanneer je tijdens je wintersport een ongeluk krijgt, kunnen de kosten hoog oplopen. Zo zijn er in wintersportgebieden vaak dure privéklinieken die hogere tarieven rekenen dan in Nederland. Dit gedeelte boven je “normale zorgverzekering” wordt dan niet gedekt.

Naast de extra medische kosten kan het zo zijn dat je na een ongeluk terug moet naar Nederland. Dit wordt ook wel repatriëring of een “gipsvlucht” genoemd en zit niet in je standaard zorgverzekering. Bij zo’n repatriëring of “gipsvlucht” worden extra kosten gemaakt of kan het zo zijn dat jij niet gebruik maakt van je eerder gedane uitgaven. Denk aan de kosten van het vervoer, maar ook niet genoten dagen op de wintersportvakantie. Een reisverzekering, met aanvullende dekkingen voor je wintersportvakantie, kan ervoor zorgen dat jij deze kosten vergoed krijgt.


Een reisverzekering met wintersportdekking

Een wintersportdekking is een aanvullende dekking bovenop de basisdekking van je reisverzekering. Een wintersportdekking dekt geen medische kosten, maar is uitsluitend een aanvullende dekking voor het kwijt of beschadigd raken van je wintersportuitrusting en misgelopen dagen en/of activiteiten door een ongeluk.

Een bagagedekking voor je wintersportuitrusting

De meeste verzekeraars hanteren de regel dat je zowel een bagagedekking (of het moet standaard in de basisdekking van je reisverzekering zitten) als wintersportdekking moet afsluiten. Met het afsluiten van je wintersportdekking geldt de bagagedekking nu ook voor je wintersportuitrusting.


Hoe sluit je een reisverzekering met wintersportdekking af?

  1. 1

   Vul je persoonlijke gegevens in

  1. 2

   Vink de aanvullende dekking "wintersport" aan

  1. 3

   Vergelijk verschillende reisverzekeringen

  1. 4

   Sluit eenvoudig je reisverzekering af!

  1. 1

   Vul je persoonlijke gegevens in

  pijltje
  1. 2

   Vink de aanvullende dekking "wintersport" aan

  pijltje
  1. 3

   Vergelijk verschillende reisverzekeringen

  pijltje
  1. 4

   Sluit eenvoudig je reisverzekering af!


Wat dekt een wintersportdekking wel of niet?

Het is goed om te weten dat een wintersportdekking niet alle kosten dekt op een wintersportvakantie. De volgende kosten worden wel of niet gedekt:

Wel

 • pluspunt
  Eigen wintersportuitrusting (denk aan snowboardspullen, skischoenen en langlaufstokken) raakt kwijt of beschadigd.
 • pluspunt
  De gehuurde uitrusting raakt kwijt of beschadigd.
 • pluspunt
  Niet genoten spullen of activiteiten door een blessure. Dit kan ook bij repatriëring door een ongeluk (denk aan geplande skilessen, huurkosten van je accommodatie en je gehuurde wintersportuitrusting).

Niet

 • minpunt
  Medische kosten ten gevolge van een ongeluk op je wintersportvakantie.
 • minpunt
  Pech met je motorrijtuig, onderweg of terugkomend van je reis.
 • minpunt
  De kosten voor het vroegtijdig of vooraf annuleren van je wintersportvakantie.

Wat moet ik afsluiten voor een wintersportvakantie?

Er zijn een aantal verzekeringsproducten die je kan afsluiten om onbezorgd je wintersportvakantie tegemoet te gaan:

Een reisverzekering

Zonder aanvullende optie biedt een reisverzekering dekking voor uitgaven die verband houden met noodgevallen tijdens je reis, zoals zoek- en reddingskosten. Daarnaast zijn ook kosten voor ziekenhuisopname, transport en repatriëring naar Nederland opgenomen in de verzekeringsdekking.

Wintersportdekking

De wintersportdekking vult een reisverzekering aan voor wintersportspullen die verloren gaan of beschadigd raken in het buitenland. Daarnaast krijg je ook een vergoeding voor niet genoten dagen door een ongeluk. Denk hierbij aan de kosten van een skipas, gehuurde uitrusting, skilessen en hulpverlening.

Medische kosten buitenland

Dit is een aanvulling op je standaard zorgverzekering. Zo ben je met een medische kosten dekking gedekt voor ongelukken en behandelingen in het buitenland. Dit is het verschil tussen wat een behandeling in Nederland kost en wat het daadwerkelijk in het buitenland kost. Als een privékliniek hogere kosten in rekening brengt, kan je aanspraak maken op een hogere vergoeding.

Pechhulp

Als je op reis pech hebt met je motorrijtuig biedt de aanvullende dekking “pechhulp” een reikende hand. Zo kan je rekenen op technische hulp in het buitenland en een vergoeding voor vervangend vervoer of verblijf.

Gevaarlijke sporten

Van plan om off-piste te skiën of snowboarden, te bobsleeën, ijsklimmen, snowbiken, bergbeklimmen of een andere “extreme sport” op je wintersportvakantie? Deze aanvullende dekking vergoedt de kosten bij schade of ongeval. Denk zo aan de medische kosten op de piste en vervoer naar het ziekenhuis.

Annuleringsverzekering

Met deze aanvullende dekking of losse annuleringsverzekering kan je voor of tijdens je wintersportvakantie je reis annuleren. Dit geldt alleen als je een geldige reden hebt:

 • Ongeval, overlijden of ziekte van jezelf of een dierbare
 • Een ontbonden relatie
 • Langdurige vertraging bij vertrek
 • Het krijgen van een nieuwe baan of bij ontslag
 • Politieke onrust of een natuurramp in het land van bestemming
 • Als je reisgenoot annuleert

Kosten aanvullende dekkingen voor wintersport

Hieronder de kosten van verschillende aanvullende dekkingen op je basis reisverzekering:

 • Wintersportdekking: Je kan je vanaf € 0,40 per maand aanvullend verzekeren.
 • Medische kosten: Een aanvullende dekking voor medische kosten begint vanaf € 0,28 per maand.
 • Annulering: Je kan dit aanvullende verzekeren vanaf € 1,97 per maand.
 • Pechhulp: Een aanvullende dekking voor je vervoer kan al vanaf € 1,80 per maand.
 • Gevaarlijke sporten: Dit kan vanaf € 4,00 per maand.
 • Bagagedekking: Mogelijk vanaf € 0,50 per maand.

Europa- of werelddekking

Je hebt de keuze om bij je reisverzekering een Europadekking of werelddekking af te sluiten. Let goed op bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering of je in dat jaar een reis buiten Europa maakt.

Voorbeeldsituaties:

 1. Als jij in Oostenrijk gaat skiën (binnen Europa), maar later in het jaar nog een reis naar Japan maakt. Dan moet je een doorlopende reisverzekering met werelddekking afsluiten.
 2. Als jij gaat skiën in Zwitserland en later in het jaar naar Denemarken reist, kan jij een reisverzekering met alleen Europadekking afsluiten.

Doorlopende reisverzekering met wintersportdekking

Bij Overstappen.nl bieden wij uitsluitend doorlopende reisverzekeringen aan in onze vergelijker. Dit komt omdat het meestal een goedkopere optie is dan meerdere kortlopende reisverzekeringen in een jaar. In twee situaties is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking een goede keuze:

 • Als jij minimaal één keer per jaar op skivakantie gaat en daarnaast nog minimaal één reis maakt. Dit is namelijk goedkoper dan een kortlopende reisverzekering, die je uitsluitend afsluit voor één reis.
 • Als je besluit om langer dan 21 dagen op wintersport te gaan. In deze situatie kan je geen kortlopende reisverzekering afsluiten.