Welke verzekeringen zijn nodig voor een koophuis?

Welke dekkingen zijn verplicht en welke zijn gewoon handig? Lees verder voor zes belangrijke verzekeringen op een rij.

Verplichte verzekeringen voor je koophuis

Wettelijk verplicht zijn ze niet, maar zonder deze twee verzekeringen krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers geen hypotheek:

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis. Denk hierbij aan daken, muren, vloeren, maar ook aan bijvoorbeeld een ingebouwde keuken of badkamer. Zit het vast en kun je het niet meenemen met een verhuizing? Dan valt het hoogstwaarschijnlijk onder deze verzekering.

Naast je huis vallen ook je schuren, tuinhuisjes en eventuele vaste overkappingen meestal onder de opstalverzekering. Dit geldt ook voor vaste onderdelen van de tuin of het erf, zoals schuttingen, laadpalen of (vaste) zonnepanelen.

Loopt je huis schade op door bijvoorbeeld brand, storm of wateroverlast? Dan kun je een schadeclaim indienen bij je opstalverzekering.

Waarom is deze verzekering nu verplicht? Dit hangt samen met het feit dat je woning als onderpand dient voor de hypotheek. Door de opstalverzekering verplicht te stellen, zorgt de hypotheekverstrekker dat de structuur van de woning altijd hersteld kan worden.

“Heb je een appartement gekocht? Dan is de kans groot dat de opstalverzekering geregeld is via de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex en het afsluiten van collectieve verzekeringen. Twijfel je of jouw VvE wel een opstalverzekering heeft? Controleer dit dan, zodat je niet zonder verzekering komt te zitten of dubbel verzekerd bent.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering biedt als levensverzekering een financiële uitkering aan nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd van de polis. De uitkering betreft in dit geval een vast, vooraf bepaald, bedrag waarmee (bijvoorbeeld) de hypotheek geheel of gedeeltelijk kan worden afbetaald. Dit kan gaan om bijvoorbeeld €100.000,-, maar ook om €200.000,- of juist €50.000,-.

Verplicht bij een hypotheek

Waarom stellen veel hypotheekverstrekkers het afsluiten van deze verzekering als voorwaarde voor het toezeggen van een hypotheek? Dit is voornamelijk om het risico voor de hypotheekverstrekker te verkleinen. Door het verplicht stellen van een overlijdensrisicoverzekering zorgen hypotheekverstrekkers ervoor dat de hypotheekschuld altijd geheel of gedeeltelijk kan worden afbetaald. Dit is niet alleen fijn voor de hypotheekverstrekker zelf, maar verlicht ook de financiële druk voor de nabestaanden aanzienlijk.

Handige verzekeringen voor je koophuis

Naast de wettelijk verplichte verzekeringen, zijn er ook verschillende verzekeringen die voor huiseigenaren handig zijn:

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan alle losse spullen in je huis. Denk hierbij aan meubels, elektronica, kleding en andere persoonlijke bezittingen die niet vastzitten aan het huis zelf. Kan het mee met een verhuizing? Dan valt het meestal onder de inboedelverzekering. Dit geldt ook voor spullen in je schuur, tuin of tuinhuisje — zolang ze voldoende veilig zijn opgeborgen.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kun je je hypotheek of huur voor een bepaalde periode volledig of gedeeltelijk blijven betalen, ook wanneer je arbeidsongeschikt raakt of je inkomen verliest. Deze verzekering wordt ook wel hypotheek­bescherming genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen of andermans eigendommen. Met je hele huishouden heb je maar één aansprakelijkheidsverzekering nodig. Sluit jij dus een verzekering af, dan zijn je partner, kinderen, huisdieren én je huis ook gedekt. Vliegt er bijvoorbeeld een dakpan van je huis af, op de auto van een voorbijganger? Dan kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering om de schadekosten te dekken.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering dekt juridische kosten die kunnen ontstaan bij het bezit van een woning. Denk aan problemen met verbouwingen of ruzies met de buren. Ook dekken de meeste rechtbijstandsverzekeringen de juridische kosten van conflicten rondom de aan- of verkoop van je woning.

Heb je een autoverzekering? Je adres en woonplaats hebben invloed op je premie. Ben je verhuisd? Maak dan eens opnieuw een vergelijking en bekijk of je huidige verzekering ook op je nieuwe adres de voordeligste is.

Verzekeringen vergelijken

Op zoek naar de juiste verzekeringen voor jouw koophuis? Lees dan verder voor meer over onze verzekeringen en maak een vergelijking. Zo leer je welke verzekering voor jou de beste dekking biedt en het voordeligst uitpakt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 03-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Wel stellen veel hypotheekverstrekkers deze verzekering verplicht bij het verstrekken van een hypotheek. Zo zorgen ze dat de woning — die als onderpand dient voor de lening — bij schade altijd hersteld kan worden.

Je kunt besparen op de verzekeringen voor je koophuis door regelmatig verschillende verzekeringen te vergelijken en te kiezen voor de verzekeraar met de beste dekking voor de voordeligste premie. Bekijk daarnaast of je een pakketkorting krijgt door meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te nemen en overweeg je eigen risico te verhogen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie.

Bij het kopen van een appartement is een opstalverzekering vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze verzekering is daarom voor eigenaren van appartementen meestal niet verplicht. Wel kan een overlijdensrisicoverzekering vereist zijn voor het afsluiten van een hypotheek. Dit hangt af van de hypotheekvoorwaarden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!