Wat kost een inboedelverzekering?

‘Wat kost een inboedelverzekering?’, is een veelgehoorde vraag bij Overstappen.nl. De kosten van een inboedelverzekering zijn namelijk afhankelijk van hoeveel spullen je hebt en de waarde hiervan. Verzekeraars bepalen de waarde van je inboedel aan de hand van jouw woon- en gezinssituatie. De kosten van een inboedelverzekering zijn dus voor iedereen anders. Op deze pagina helpen we je wel een eind op weg, zodat je weet waarop de kosten van een inboedelverzekering worden gebaseerd en waar je rekening mee kan houden.

Bepalende factoren bij kosten inboedelverzekering

De kosten van een inboedelverzekering bedragen gemiddeld tussen de € 10 en € 19 per maand voor een rijtjeshuis en tussen de € 13 en € 30 per maand voor een vrijstaande woning. Wil je weten wat een inboedelverzekering precies kost, dan hangt dit af van een aantal factoren:

Waarde van je inboedel

Om de waarde van jouw inboedel te schatten, maken veel verzekeraars gebruik van een inboedelwaardemeter. Deze inboedelwaardemeter bestaat uit een aantal vragen die je moet beantwoorden. Verzeker je je bijvoorbeeld voor een te laag bedrag, dan krijg je bij schade ook niet alles vergoed. De vragen die je moet beantwoorden zijn:

  • Wat is je gezinssituatie? Een alleenstaande heeft bijvoorbeeld minder spullen in huis dan een gezin met kinderen.
  • Wat is je leeftijd? Iemand van 50 jaar heeft waarschijnlijk meer spullen aangeschaft dan iemand van 28 jaar.
  • Wat is je salaris op jaarbasis? Hoe hoger het inkomen, hoe hoger waarschijnlijk de waarde van de aangeschafte spullen.
  • Hoe groot is je woning? In een grote woning passen meer spullen.
  • Uit wat voor materiaal bestaat je woning? Heb je een rieten dak, dan is het risico op brand groter. Hierdoor wordt de premie hoger.

Rekenvoorbeeld:

Gezinssituatiegezin met 2 kinderen
Leeftijd hoofdkostwinner36 jaar
Salaris hoofdkostwinner op jaarbasis€ 50.400
Type woningeengezinswoning
Materiaaldakpannen op het dak en muren van steen

 

Bij bijvoorbeeld Unigarant betaal je dan € 10,59 per maand en bij Rhion € 12,17 per maand. De verschillen in bedragen zijn hier dan gebaseerd op bijvoorbeeld het eigen risico dat zij hanteren en de basisdekking voor lijfsieraden (€ 7500 vs € 15.000.)

Dekking van de polis

Ook de dekking van de polis heeft invloed op de kosten van de inboedelverzekering. Zo heb je de keuze uit de basisdekking, die je in veel gevallen kan uitbreiden met aanvullende modules zoals een glasverzekering en buitenshuisdekking, de All Risk dekking en een mobiele apparatuur-dekking. Ook geef je in de woonvergelijker onder andere aan wat voor soort buitenmuren je hebt, waar je dak uit bestaat en hoeveel kamers je woning heeft. Daarnaast geef je je gezinssamenstelling door, zodat de kosten inboedelverzekering ook hierop berekend kunnen worden. In principe zijn de kosten van de All Risk dekking hoger. Maar soms kan het zijn dat de duurste basisverzekering van de ene verzekeraar hoger is dan de goedkoopste inboedelverzekering met All Risk dekking.

Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je in geval van schade zelf moet betalen. Eigenlijk jouw persoonlijke bijdrage aan de schade. Hoe hoger het door jou gekozen eigen risico is, hoe lager de maandelijkse kosten inboedelverzekering worden. Je betaalt immers lagere schades uit eigen zak, waardoor je door de verzekeraar een lager risico vormt. Omgekeerd is dit ook het geval. Wil je een laag eigen risico, dan wordt de maandelijkse premie hoger.

Inbraakbeveiliging

Is jouw woning goed beveiligd tegen inbraak? Dan heb je dus minder kans op schade door inbraak. Vaak krijg je hierdoor korting op de kosten inboedelverzekering. Je hebt hier wel het politiekeurmerk ‘veilig wonen’ of een BORG-certificaat voor nodig. Hiermee kun je aan je verzekeraar laten zien dat je huis goed beveiligd is tegen inbraak.

Premietermijn

Meestal betaal je de kosten inboedelverzekering per maand. Wil je de premie per kwartaal, halfjaar of jaar betalen, dan accepteren de meeste verzekeraars dit ook. Bovendien krijg je vaak korting op de premie als je deze voor meerdere maanden tegelijk voldoet.

Woonregio

De regio waarin je woont, geeft aan of de kans groot of klein is dat je schade gaat claimen. Zo is de kans op diefstal in een grotere stad hoger dan in een dorp achteraf en dat heeft invloed op de premie van je inboedelverzekering.

Inboedelverzekeringen kosten vergelijken

Je weet nu dat het antwoord op de vraag “Wat kost een inboedelverzekering?” afhangt van een aantal factoren. Daarnaast kunnen de premies flink verschillen per verzekeraar. Vergelijk daarom meerdere inboedelverzekeringen met elkaar en kijk hierbij naar:

  • De premie
  • De polisvoorwaarden
  • De maximale vergoedingen

Je hebt dan een goed overzicht van de inboedelverzekering kosten en de bijbehorende voorwaarden.

Kosten inboedelverzekering

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.