Waterschade vloer | Welke verzekering waterschade vloer | Overstappen.nl

Waterschade vloer: welke verzekering?

Heeft je vloer waterschade opgelopen? Het is belangrijk om te weten bij welke verzekering je terecht kan bij waterschade aan de vloer. We leggen je op deze pagina precies uit bij welke verzekering je deze waterschade aan de vloer kunt verhalen.

Onder welke verzekering valt waterschade vloer?

Het blijft lastig: valt waterschade aan de vloer nu onder de opstalverzekering of de inboedelverzekering? Over het algemeen geldt: waterschade aan vloeren die je makkelijk kunt verwijderen zonder schade te maken aan de opstal valt onder de inboedelverzekering en waterschade aan een vloer die vastzit aan de opstal valt onder de opstalverzekering.

InboedelverzekeringOpstalverzekering
Kliklaminaatx
Vastgelijmd laminaatx
Tegelvloerx
Zachte vloerbedekking (tapijt, vinyl, linoleum)x
Vastgelijmd tapijtx
Parket losx
Parket vastgelijmdx
Vastgeschroefde houten vloerx
Losse houten vloerx

Vloer en opstalverzekering

Je verzekert waterschade aan je vloer met de opstalverzekering als de vloer vastligt in je woning. Je kunt een vaste vloer niet zomaar verwijderen uit de woning zonder de opstal te beschadigen. Een vaste vloer kun je niet meeverhuizen naar een nieuwe woning, maar zit aan de woning vast. Denk bij een vaste vloer aan: vastgespijkerd laminaat, vastgelijmde vloerbedekking, tegels en een stenen vloer. Lees meer over opstal op de pagina: wat is opstal.

Vloer en inboedelverzekering

Je verzekert waterschade aan je vloer met de inboedelverzekering als de vloer los ligt in jouw woning. Je kan de vloer verwijderen zonder schade aan te richten aan de woning. Denk bij een losliggende vloer aan: kliklaminaat en een losse houten vloer. Over het algemeen rekenen verzekeraars zachte vloeren, zoals tapijt, vinyl en linoleum, ook onder de inboedelverzekering. Kijk altijd in de polisvoorwaarden om hier zeker van te zijn: verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden. Lees meer over inboedel op de pagina: wat is inboedel.

Waterschade laminaat

Voor waterschade aan laminaat geldt hetzelfde: heb je het laminaat vastgeschroefd en kun je het niet zonder schade aan te richten, verwijderen uit de woning? Dan valt waterschade aan laminaat onder de opstalverzekering. Ligt het laminaat los in de woning en kun je het bijvoorbeeld meeverhuizen naar een nieuwe woning? Waterschade aan laminaat valt dan onder de inboedelverzekering.,

Waterschade houten vloer

Voor waterschade aan een houten vloer geldt hetzelfde: heb je de houten vloer vastgeschroefd en kun je deze niet verwijderen zonder schade aan te richten? Dan valt waterschade aan de houten vloer onder de opstalverzekering. Ligt de houten vloer los en kun je deze bijvoorbeeld meenemen naar een nieuwe woning? Waterschade aan de houten vloer valt dan onder de inboedelverzekering.

Wat doen bij waterschade vloer?

Wat moet je doen bij een lekkage of waterschade aan je vloer? Volg deze stappen om verdere schade te beperken:

 1. Sluit de hoofdkraan van het water af. Hiermee voorkom je dat er nog meer water in je woning en op jouw vloer terechtkomt.
 2. Lokaliseer de oorzaak van de lekkage en dicht deze waar mogelijk.
 3. Maak foto’s van de vloer voor de verzekeraar. Dit helpt om de oorzaak van het lek en de omvang van de waterschade vast te stellen.
 4. Verwijder het overtollige water en begin met het droogproces van de vloer. Dit voorkomt schimmelvorming.
 5. Schakel zo snel mogelijk een professioneel bedrijf in om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.
 6. Kun je het lek niet vinden? Laat dan direct een gespecialiseerd bedrijf komen om het lek op te sporen.

Waterschade vloer voorkomen

Hier zijn enkele tips om waterschade aan je vloer te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat de waterkraan van bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser altijd dichtgedraaid is.
 • Onderhoud regelmatig de leidingen in je woning om lekken te voorkomen. Controleer op scheuren of andere beschadigingen.
 • Reinig regelmatig de dakgoten om verstoppingen te voorkomen die kunnen leiden tot overstromingen bij hevige regenval.
 • Sluit ramen en deuren goed af wanneer je niet thuis bent om te voorkomen dat regenwater naar binnen komt.
 • Tap leidingen af bij vorst om bevriezing en barsten te voorkomen. Vooral buitenleidingen en leidingen in onverwarmde ruimtes zijn hier gevoelig voor.
 • Plaats een lekbak onder je wasmachine om eventuele lekken op te vangen en te voorkomen dat water zich verspreidt over de vloer.
 • Controleer en onderhoud regelmatig de kitranden in natte ruimtes zoals badkamers en keukens om waterdichtheid te behouden en lekkages te voorkomen.
 • Laat je cv-installatie periodiek controleren door een professional om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en er geen lekken zijn die onopgemerkt blijven.

Verzeker waterschade aan je vloer

Wil je je vloer verzekeren tegen waterschade? Kijk dan onder welke verzekering je vloer valt. Een inboedelverzekering is altijd aan te raden, een opstalverzekering raden we aan als je een koophuis hebt. Vul je gegevens in onze vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past om waterschade te verzekeren. Wil je zowel je inboedel als je opstal verzekeren? Ga dan voor de gecombineerde woonverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 04-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ligt het laminaat los in de ruimte en kun je het zo weer verwijderen? Dan valt laminaat onder de inboedelverzekering. Ligt laminaat vast, omdat het vastgelijmd is? Dan valt laminaat onder de opstalverzekering.

Je kunt waterschade verzekeren met een woonverzekering. Waterschade aan de spullen in huis verzeker je met een inboedelverzekering, schade aan je woning zelf verzeker je met een opstalverzekering. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekering door.

Een woonverzekering is een overkoepelende naam voor de opstal- en de inboedelverzekering. Hiermee ben je gedekt tegen schade aan zowel de structuur van je huis als je persoonlijke bezittingen die los in het huis liggen. Lees meer op: wat is een woonverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!