Thuisbatterij | Thuisbatterij zonnepanelen | Overstappen.nl

Thuisbatterij

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Steeds meer huishoudens met zonnepanelen overwegen een thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisaccu, om hun opgewekte zonne-energie op te slaan. De thuisbatterij voor zonnepanelen biedt verschillende voordelen. Zo kun je meer van je eigen opgewekte stroom gebruiken, wat beter is voor het milieu. Op deze pagina zetten we alles over thuisbatterij zonnepanelen, inclusief veelgestelde vragen over prijzen, capaciteit, levensduur en meer, voor je op een rijtje.

Snel navigeren naar

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen, of thuisaccu, is een opslagsysteem voor elektriciteit als je zonnepanelen hebt. Het belangrijkste doel van een thuisbatterij is om de energie die de zonnepanelen opwekken, en die je niet direct gebruikt, op te slaan voor later gebruik. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je je eigen opgewekte zonne-energie meer benutten en gebruiken op een later tijdstip.


Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de energie op die je “te veel” hebt opgewekt. Wanneer de zonnepanelen elektriciteit opwekken die je niet meteen gebruikt, leidt de hybride omvormer dit naar de thuisbatterij. De thuisbatterij slaat de elektriciteit op en maakt deze beschikbaar voor huishoudelijk gebruik wanneer dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de avond, als de zon niet schijnt, of op een regenachtige dag. Als de thuisbatterij vol zit, maar de zonnepanelen produceren nog steeds energie, dan wordt de overtollige stroom wel teruggeleverd aan het net.
 
En verbruik je energie terwijl je zonnepanelen op dat moment niks opleveren? Dan verbruik je eerst de energie uit de thuisaccu. Is die op? Dan pas schakel je over naar elektriciteit van je energieleverancier. Op deze manier gebruik je dus meer van je eigen zonne-energie. Zonder thuisaccu lever je de te veel opgewekte stroom direct terug aan het net.

Thuisbatterij

De kosten van een thuisbatterij

De prijs van de thuisbatterij varieert afhankelijk van het merk, de capaciteit en andere functies. De kosten zijn vaak inclusief de batterij zelf, de omvormer, installatie en eventuele bijkomende onderdelen. Wil je een thuisbatterij kopen, reken dan op een prijs van enkele duizenden euro’s tot tienduizend euro. Een van de meest gebruikte thuisbatterijen in Nederland bijvoorbeeld, een lithium-ionbatterij van 6 kWh, kost € 4.000,- tot € 5.000,-.

 • voordeel

  Bespaar direct op je energierekening

 • voordeel

  Verduurzaam je woning gemakkelijk

 • voordeel

  Nu extra voordelig door 0% btw

Zonnepanelen vergelijken

Thuisbatterij en zonnepanelen

Een thuisbatterij werkt in combinatie met zonnepanelen. Het stelt je in staat om de opgewekte zonne-energie efficiënter te gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Als je te veel elektriciteit produceert dan je kunt verbruiken of opslaan, wordt de opbrengst teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat je kan compenseren door te salderen of met terugleververgoedingen. Deze vergoeding verschilt per leverancier. Energie vergelijken met zonnepanelen is daarom handig en geeft je een goed overzicht.

Thuisaccu en de vaste terugleveringskosten

Hoe meer stroom je teruglevert aan het net, hoe hoger je vaste terugleveringskosten. De hoogte van jouw terugleverkosten wordt bepaald op basis van schalen. Deze kosten worden meegenomen in de berekening van je maand/jaarprijs. In welke schaal je valt, wordt bepaald aan de hand van de totale teruglevering. Hoe minder je teruglevert, hoe lager je kosten. Bij sommige leveranciers betekent dat: hoe meer opgewekte stroom je zelf gebruikt, hoe lager de vaste terugleveringskosten. Dit is niet bij alle leveranciers het geval, sommige leveranciers houden hier al rekenen mee in de vaste leveringskosten waardoor deze kosten niet opwekkingsafhankelijk zijn.

Voor- en nadelen van een thuisaccu

Een thuisbatterij heeft een aantal voor- en nadelen:

Voordelen thuisaccu

 • pluspunt
  Zelfconsumptie: met een thuisbatterij kun je meer van je eigen zonne-energie gebruiken. Daardoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • pluspunt
  Salderingsregeling: je kunt profiteren van de salderingsregeling, waarbij je de te veel geproduceerde elektriciteit kunt terugleveren of wordt verrekend.
 • pluspunt
  Milieu: het gebruik van opgeslagen zonnestroom draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen.
 • pluspunt
  Energieonafhankelijkheid: je hebt stroom beschikbaar, zelfs tijdens stroomuitval, wat handig kan zijn in noodgevallen.
 • pluspunt
  Ontlasting stroomnet: je gebruikt je eigen stroom en ontlast het energienet.

Nadelen thuisaccu

 • minpunt
  Duur: de aanschaf van een thuisbatterij is erg duur.
 • minpunt
  Mileubelasting: sommige batterijen zijn moeilijk te recyclen.
 • minpunt
  Niet onafhankelijk: je hebt nog steeds energie nodig van je energieleverancier.

Thuisaccu in combinatie met de salderingsregeling

De salderingsregeling is een financiële regeling waarbij je de elektriciteit die je teruglevert aan het net, kunt verrekenen met de elektriciteit die je afneemt. In combinatie met een thuisbatterij kun je profiteren van deze regeling door de overtollige stroom op te slaan en deze op een later tijdstip te gebruiken. Hierdoor maximaliseer je ook nog eens je besparingen en verklein je je ecologische voetafdruk.


Hoe groot moet een thuisbatterij zijn?

De capaciteit van een thuisbatterij bepaal je op basis van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van je zonnepanelen-installatie, aangezien dit bepaalt hoeveel energie de batterij kan ontvangen en opslaan. Over het algemeen wordt aanbevolen om per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen een capaciteit van 1 tot 1,5 kilowattuur (kWh) voor de thuisbatterij te voorzien.
 
Daarnaast is je stroomverbruik een cruciale overweging. Je moet weten hoeveel energie je dagelijks of jaarlijks verbruikt om te bepalen hoeveel energie de batterij moet kunnen leveren. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 10 kWh per dag, dus een batterij met een capaciteit van 3-5 kWh is vaak geschikt.
 
De intensiteit van het gebruik van de batterij speelt ook een rol. Als je van plan bent om de batterij continu te gebruiken voor het voeden van elektrische apparaten, is een grotere capaciteit vereist.
 
In de tabel hiernaast zie je de grootte van de thuisbatterij bij het vermogen van je zonnepanelen installatie.

Gewenste capaciteit bij zonnepaneleninstallatie

Vermogen zonnepanelen-installatie Capaciteit thuisbatterij
3 kWp 3-5 kWh
4 kWp 4-6 kWh
5 kWp 5-8 kWh
6 kWp 6-9 kWh
7 kWp 7-11 kWh
8 kWp 8-12 kWh
9 kWp 9-14 kWh
10 kWp 10-15 kWh

Bespaart opslaan zonnestroom geld?

Het opslaan van zonnestroom met een thuisbatterij kan zeker geld besparen, maar besef wel dat de mate van besparing afhankelijk is van je energieverbruik, je energiecontract, het vermogen van de je zonnepanelen en de aanschaf van de thuisbatterij. Over het algemeen zal een thuisbatterij zeker helpen om de elektriciteitsrekening te verlagen. Een thuisbatterij zorgt er namelijk voor dat je opgeslagen energie ook later kunt gebruiken. Zo gebruik je meer van je eigen opgewekte elektriciteit en hoeft je energieleverancier jou minder elektriciteit te leveren. Je betaalt dus minder voor je energierekening! Houd in je achterhoofd dat een thuisaccu prijzig is en dat het dus een aantal jaar duurt voordat je deze hebt terugverdiend.

geld besparen thuisbatterij

Wat is de impact op het milieu?

Het gebruik van een thuisaccu voor zonnepanelen kan een positieve impact hebben op het milieu. Door je eigen opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken, verminder je de behoefte aan fossiele brandstoffen en draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Het helpt ook om het elektriciteitsnet stabieler te maken, doordat de vraag gespreid wordt.
 

Thuisbatterij kopen

Een groot aantal bedrijven biedt thuisbatterijen aan. Het is daarom belangrijk goed onderzoek te doen naar de aanbieder, dat kan makkelijk online. Koop een thuisaccu altijd bij een erkend specialist en laat deze installeren door een erkend installateur. Deze professionals heb een VCA-certificatie en werken volgens de normen van NEN-1010 en NEN-3140. Let altijd op de kleine lettertjes en de garantie van de thuisbatterij. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er een keer iets mis is met jouw thuisbatterij.

Thuisaccu milieu

Zonnepanelen met omvormers vergelijken in 5 simpele stappen

In 5 simpele stappen kan je bij ons meerdere aanbiedingen van zonnepanelen vergelijken en direct aanschaffen. Hieronder lees je precies hoe dat werkt!

1. Vul je gegevens in

Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering.

2. Advies over het aantal panelen

Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past.

3. Vergelijk het aanbod

Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken.

4. Kies de beste deal

Kies de beste deal voor jouw situatie. Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen.
Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog aanvragen.
Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts.

5. Maak de aanvraag in orde

Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren. Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.
aangeven!

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

Vergelijk Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

  Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

  De kosten van een thuisbatterij voor zonnepanelen variëren, afhankelijk van de capaciteit en het merk. Je kunt rekening houden met een prijs van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s, inclusief installatie.

  Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

  Een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh kan variëren in prijs, maar de kosten liggen grofweg meestal tussen de € 5.000 en € 8.000, inclusief installatie.

  Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

  De levensduur van een thuisbatterij varieert afhankelijk van het merk en het gebruik, maar ligt meestal tussen de 10 en 20 jaar.

  Hoelang blijft stroom in een thuisbatterij?

  De tijd die stroom in een thuisbatterij kan blijven, hangt af van de capaciteit van de batterij en je energieverbruik. Het kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen.

  Kunnen alle omvormers met een thuisbatterij?

  Nee, niet alle omvormers zijn compatibel met thuisbatterijen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je omvormer geschikt is voor gebruik met een thuisbatterij, voordat je er een aanschaft.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten