Energie vergelijken met zonnepanelen 2024 | Overstappen.nl

Energie vergelijken met zonnepanelen

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Als je zonnepanelen hebt, verandert de manier waarop je het aanbod van energieleveranciers vergelijkt, vooral vanwege de teruglevering van stroom. Als 100% onafhankelijke energievergelijker helpen wij je bij het maken van de keuze voor een energieleverancier die het best bij jouw situatie past. Hieronder lees je alles wat je moet weten en waar je op moet letten bij het vergelijken van energie met zonnepanelen.

Snel navigeren naar

Hoe vergelijk je energie met zonnepanelen?

Het grootste verschil in energie met zonnepanelen vergelijken bij de verschillende energieleveranciers, zit dus in het feit dat je ook met teruglevering van stroom te maken hebt. Wat de beste energieleverancier voor zonnepanelen is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Met zonnepanelen vergelijk je energiecontract niet alleen op basis van de tarieven, maar ook op basis van de terugleververgoeding, saldeerwijze en vaste terugleverkosten.

zonnepanelen

Tip van Tom

Zonnepanelen en je energiecontract

“Voor zonnepanelen is het heel belangrijk om te kijken wat je jaarlijks verwacht op te wekken. Als je meer opwekt dan je verbruikt, dan geldt de terugleververgoeding. Deze vergoeding is heel erg verschillend tussen elke energieleverancier. Het kan daarom erg lonen om te vergelijken tussen leveranciers. Je kunt al je gegevens in de vergelijker invoeren, zodat er voor iedere persoonlijke situatie de beste deal naar voren komt. Zo weet je zeker dat je ook met je zonnepanelen altijd goed zit.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie expert Tom Schlagwein

Waarom kiezen voor Overstappen.nl

Energie expert

Al 14 jaar dé energie-expert

Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

Aanbod

Meest complete aanbod

Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

Klantbeoordeling

Beoordeeld met een 9

Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Beste energieleverancier zonnepanelen

Wat is de beste energieleverancier met zonnepanelen? De beste energieleverancier als je zonnepanelen hebt, hangt af van verschillende factoren. Bij het vergelijken van energieleveranciers met zonnepanelen is het belangrijk om niet alleen naar de energietarieven te kijken, maar ook naar de terugleververgoeding, de manier van salderen en de vaste terugleverkosten. Het doel is vaak om de investering in de zonnepanelen zo snel mogelijk terug te verdienen. In onze vergelijker houden we rekening met al deze factoren. Vul de vergelijker in en vind de beste energieleverancier met zonnepanelen voor jouw situatie.

Beste leverancier

23 leveranciers

Energie vergelijken met zonnepanelen

Stap over via Overstappen.nl

 • voordeel

  Eerlijk en persoonlijk advies

 • voordeel

  Altijd de beste deals

 • voordeel

  Kleine moeite, grote besparing

Vergelijk nu

Energie vergelijken met zonnepanelen: waar moet je op letten?

Met zonnepanelen vergelijk je energiecontract niet alleen op basis van de tarieven, maar ook op basis van de terugleververgoeding, saldeerwijze en terugleverkosten. We zetten de belangrijkste onderdelen voor je op een rijtje. Zo vind je makkelijk de beste energieleverancier voor zonnepanelen.

Dynamische energieprijzen grafiek

Energietarieven

Als eerste kijk je naar de energietarieven. De energietarieven verwijzen naar de kosten die je betaalt voor je energieverbruik, uitgedrukt in een bepaald bedrag per kilowattuur (kWh) voor elektriciteit en per kubieke meter (m³) voor gas. Deze tarieven worden vastgesteld door energieleveranciers. Er wordt onderscheid gemaakt in:

Vaste tarieven: hierbij betaal je een vastgesteld bedrag per kWh of m³ gedurende de hele contractperiode, ongeacht de schommelingen op de energiemarkt.
Variabele tarieven: deze kunnen gedurende de contractperiode veranderen, meestal twee keer per jaar, afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Dynamische tarieven: deze tarieven veranderen voor stroom per uur en voor gas per dag. Ze worden per dag bepaald door de huidige tarieven van de energiemarkt.

Daltarief en normaaltarief (piek- en daltarief): bij een dubbele meter betaal je ‘s nachts, in het weekend en op bepaalde feestdagen een lager tarief (daltarief) voor je stroom dan overdag (normaaltarief).

Terugleververgoeding

Voor eigenaren van zonnepanelen zijn er nog andere tarieven, namelijk de Terugleververgoeding. Dit is de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net. In sommige gevallen kan de vergoeding gelijk zijn aan het tarief dat je betaalt voor je verbruik, maar dit is afhankelijk van de energieleverancier en het specifieke contract dat je hebt. Tegenwoordig is de vergoeding vaak maar een paar cent per kWh.

Als je jouw opwekking bij ons in de vergelijker invult en je wekt meer op dan je verbruikt, dan krijg je automatisch de terugleververgoedingen van de energieleveranciers te zien. Weet je niet precies hoeveel je opwekt? Dan helpen wij je met het makken van een inschatting: je hoeft dan alleen het aantal zonnepanelen dat je bezit in te vullen.

zonnepanelen

Salderen en saldeerwijze

Daarna is het handig om te kijken naar de manier van salderen. Check welke energieleverancier een gunstige salderingsregeling heeft, want de saldeerwijze van energieleveranciers verschilt. Salderen is het verrekenen van de stroom die je opwekt met de stroom die je verbruikt. Energieleveranciers zijn verplicht te salderen. Overigens is er vanuit de overheid een plan ingediend om het salderen af te schaffen. Je mag dan niet meer de stroom die je opwekt, verrekenen met de stroom die je verbruikt, maar krijgt over alle teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Lees hier alles wat je moet weten over de afbouw van de salderingsregeling.

Je energiemeter speelt een rol in het salderen. Heb je een enkele meter, dan is de berekening snel gemaakt. Maar heb je een dubbele of slimme meter, dan hanteren leveranciers uiteenlopende methoden voor verrekening.

Terugleverkosten

Er zijn een aantal energieleverancier die terugleverkosten in rekening brengen. Dit zijn kosten die je als zonnepaneeleigenaar betaalt voor het terugleveren van energie aan het net.

Het is daarom belangrijk om in de vergelijking van energieleveranciers goed op of er vaste kosten zijn verbonden aan het terugleveren van stroom. Dit om onaangename verrassingen op je jaarrekening te voorkomen.


Hoe stap ik over van energie met zonnepanelen?

Wil je overstappen naar een dynamisch energiecontract , de goedkoopste energieleverancier of bijvoorbeeld een energiecontract met duurzame energie? Wij leggen je uit hoe je makkelijk kunt overstappen en van energiecontract kunt veranderen. Zo kun jij overstappen van energie in 4 simpele stappen:

 1. Stap 1

  Onderzoek je huidige contract

  Voor je overstapt, is het belangrijk om je huidige energiecontract goed te bekijken. Zijn er opzegvergoedingen of -termijnen waar je rekening mee moet houden? Zo ja, weeg dan de voordelen van het vroegtijdig beëindigen van je contract af tegen eventuele boetes of kosten.

 2. Stap 2

  Energie vergelijken met zonnepanelen

  In onze vergelijker kan je aangeven of je zonnepanelen hebt en hoeveel je daarmee opwekt. Wek je meer op dan je gebruikt? Dan zie je ook direct de terugleververgoeding van de energieleverancier.

 3. Stap 3

  Kies jouw contract

  Klik op de knop ''begin je aanvraag'', controleer de kosten en vul je gegevens in. Hierbij is het belangrijk dat je je einddatum van je huidige contract juist invult. Overstappen van leverancier is zo gedaan! Tip: kies voor een leverancier waarbij je je termijnbedrag makkelijk kunt aanpassen. Met zonnepanelen kan je stroomverbruik namelijk flink schommelen, waardoor je maandelijks te betalen bedrag verandert.

 4. Stap 4

  Relax en bespaar

  We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag. Binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier. Deze zegt vervolgens je lopende contract op. Tijdens je overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat je nieuwe leverancier gaat leveren.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Om energie te vergelijken met zonnepanelen, moet je rekening houden met zowel je energieverbruik als de energie die je opwekt en teruglevert. In onze 100% onafhankelijke energievergelijker kun je zowel je energieverbruik als de energie die je opwekt en teruglevert, invoeren. De vergelijker houdt rekening met terugleververgoedingen en terugleverkosten van leveranciers.

Door energiecontracten te vergelijken, kun je zorgen voor een lagere energierekening, betere voorwaarden en een contract dat beter past bij jouw persoonlijke situatie. Door voor een vast energiecontract van 1 jaar of 3 jaar te kiezen profiteer je ook nog eens van zekerheid. Je tarieven blijven namelijk gedurende de looptijd hetzelfde.

Zonnepanelen helpen je energiekosten te verlagen door zelf stroom op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Bovendien kun je overtollige energie terugleveren aan het net, waarvoor je vaak een terugleververgoeding krijgt. Optimaal gebruik van zonnepanelen, zoals door ze goed te onderhouden en ze op de juiste manier te positioneren, maximaliseert je besparingen.

De subsidieregeling voor eigenaren van zonnepanelen is afgeschaft. Wel wordt er vanuit de overheid de Energiebespaarlening aangeboden voor de aankoop en installatie van zonnepanelen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
10 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.