Zorgverzekering afsluiten | Beste premie voor jou | Overstappen.nl

Zorgverzekering afsluiten

 • Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
 • Bespaar tot € 300,- op je premie
 • Extra kortingen tot 20%

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3186 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  11 uur geleden
  Overzichtelijk

  Overzichtelijk. Duidelijk wat de te kiezen providers bieden

  En. Sanders
  Star on Star on Star on Star on Star on
  13 uur geleden
  Overstappen fluitje van een cent

  Overstappen fluitje van een cent via Overstappen.nl. Scherpte tarieven, zelfs beter als je het vergelijkt met wat de aanbieder zelf biedt. Duidelijk wat je moet invullen en wat de nieuwe kosten worden. Aanrader dus om te gebruiken voor je overstap.

  Emiel
  Star on Star on Star on Star on Star on
  15 uur geleden
  Makkelijk en snel

  Ging super makkelijk en heel snel. Geen moeilijke vragen invullen enzo.

  Bjorn
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3186 reviews

  Snel navigeren naar

  Waarom een zorgverzekering afsluiten?

  De afgelopen jaren zijn de zorgkosten flink gestegen. Aangezien je verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten als je in Nederland woont, is het stijgen van de zorgkosten nadelig voor ons allemaal. Daarom loont het om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je weet of je een goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten.

  Wij begrijpen dat je graag zo min mogelijk aan zorgkosten wilt betalen. Daarom helpen wij je met het vergelijken van alle Nederlandse zorgverzekeraars. Zo zie je in één oogopslag wat voor jou de beste deal is.

  tip

  Betaal je dit jaar een hoge zorgpremie en wil je die volgend jaar verlagen?

  Vanaf midden november tot en met eind december dit jaar kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ook bieden wij natuurlijk dit jaar weer een uitgebreide zorgvergelijker aan waarmee je 56 zorgverzekeringen kunt vergelijken op basis van premie, zorgkeuze en dekking.


  Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

  Ieder jaar kun je in de overstapperiode vanaf 13 november tot en met 31 december een zorgverzekering afsluiten. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in. Daarnaast is het ook mogelijk om je huidige zorgverzekering op te zeggen in de overstapperiode. Houd er rekening mee dat je je oude zorgverzekering in ieder geval uiterlijk op 31 december dit jaar opzegt

  Wanneer een zorgverzekering afsluiten als internationale student of buitenlandse werker in Nederland?

  Kom je in Nederland wonen voor werk, dan wordt er aan je gevraagd om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Volgens de website van Rijksoverheid wordt het in ieder geval binnen de eerste 4 maanden van je verwacht. Meer informatie over je zorgverzekering afsluiten als je uit het buitenland komt, lees je hier.

  Zorgverzekering afsluiten

  Tot wanneer een aanvullende verzekering afsluiten?

  Heb je voor volgend zorgjaar behoefte aanvullende dekkingen zoals voor de tandarts, fysiotherapeut of brillen/lenzen? Dan kan je die tegelijkertijd met je basisverzekering in onze zorgvergelijker afsluiten. Ben je aan het einde van het jaar er nog niet over uit dan kan je die aanvullende dekkingen tot 1 februari bij je nieuwe zorgverzekeraar laten wijzigen.

  Dit is niet voor alle aanvullende verzekeringen aan te raden vanwege medische acceptatie-eisen. Voor een aanvullende tanddekking bijvoorbeeld hanteren sommige zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Wacht bij zo’n aanvraag altijd met het opzeggen van je huidige zorgverzekering en hou deze aan totdat de nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag heeft geaccepteerd.

  Aanvullende verzekering afsluiten

  Waarom je je zorgverzekering bij Overstappen.nl afsluit?

  • Vergelijk op prijs en inhoud

   Vergelijk op prijs en inhoud

   Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

  • Vergelijk alle zorgverzekeraars

   Vergelijk alle zorgverzekeraars

   Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken alle Nederlandse zorgverzekeraars

  • Onze experts staan voor je klaar

   Onze experts staan voor je klaar

   Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts


  Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

  Als je een zorgverzekering wilt afsluiten, kun je dit in 5 stappen doen:

  zorgbehoefte

  Stap 1: bepaal je zorgbehoefte

  De eerste stap is het bepalen van je zorgbehoefte. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig, daarom is het verstandig om te bepalen welke zorg jij nodig denkt te hebben. Je kunt natuurlijk niet altijd van te voren bepalen welke zorg je nodig hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar als je op voorhand weet dat je komend jaar vaker naar de fysiotherapeut gaat dan kun je hier rekening mee houden.

  eigen risico polis kiezen

  Stap 2: kies je eigen risico en soort polis

  De tweede stap is het bepalen van het eigen risico en een soort polis. Het eigen risico is in het regeerakkoord vastgelegd en bedraagt dit jaar weer € 385,-. Maak ook de keuze uit drie soorten zorgverzekeringen: restitutieverzekering (restitutiepolis), combinatiepolis, naturaverzekering (naturapolis) en de vaak goedkoopste verzekering (budgetpolis). Het verschil zit vaak in de procentuele vergoeding bij wel- en niet-gecontracteerde zorg van die zorgverzekeraar.

  Aanvullende verzekering

  Stap 3: wel/geen aanvullende verzekering

  Naast de basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is bijvoorbeeld handig als je naast de standaardzorg ook nog extra zorgkosten vergoed wilt hebben. Als je weet dat je komend jaar een uitgebreide tandartsbehandeling wilt laten uitvoeren dan is het vaak verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

  Zorgverzekeringen vergelijken

  Stap 4: zorgverzekeringen vergelijken

  Nu je weet hoe een zorgverzekering in elkaar zit, kun je zorgverzekeringen vergelijken. Onze vergelijker geeft je een duidelijk overzicht van de zorgverzekeraars en de premies. Zo weet je in een paar minuten waar je aan toe bent en kun je de verzekeraar kiezen die het beste bij je past.

   Zorgverzekering afsluiten

  Stap 5: zorgverzekering afsluiten

  Heb je een zorgverzekering en zorgverzekeraar gekozen? Dan is het tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Met behulp van onze vergelijker kun je gemakkelijk en snel een zorgverzekering afsluiten. Vervolgens heb je nog een bedenktijd van 14 kalenderdagen waarin je de verzekering kunt opzeggen.

  Vind de beste zorgverzekering voor jou op Overstappen.nl

  • voordeel

   100% onafhankelijk

  • voordeel

   Altijd de beste deal

  • voordeel

   Direct afsluiten

  Zorgverzekering afsluiten

  Acceptatieplicht zorgverzekeraars

  Wist je dat voor basisverzekeringen een acceptatieplicht geldt? Dit betekent dat zorgverzekeraars je niet mogen weigeren als je een nieuwe basisverzekering afsluit. Je kunt dus altijd zonder problemen overstappen.

  Bij aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht: zorgverzekeraars mogen vragen naar je zorgverleden. Als ze vinden dat je te veel gebruikmaakt van zorg, kunnen ze je weigeren. Des te ouder je wordt, des te groter de kans dat je afgewezen wordt. Als je een uitgebreid zorgverleden hebt en/of al op leeftijd bent (65+ bijvoorbeeld), is het verstandig om pas je oude aanvullende verzekering op te zeggen zodra je geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeraar.

  Zorgverzekering afsluiten

  Basisverzekering afsluiten

  De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor Nederlanders en vergoedt de zorg die in het basispakket zit. Het basispakket is samengesteld door de overheid en vergoedt de belangrijkste zorg.

  Bij het afsluiten van een basisverzekering kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringspolissen. Wil je weten welke polis het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze vergelijker. Je ziet dan precies welke polis het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren.


  Aanvullende zorgverzekering afsluiten

  Voor alle zorg die niet wordt vergoed door je basisverzekering, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je bent in Nederland niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hieronder lees je of het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering verstandig is:

  Wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten

  Wel aanvullende verzekering afsluiten

  • Je hebt zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt.
  • Je hebt meer behandelingen nodig (bijvoorbeeld fysiotherapie), dan door het basispakket wordt vergoed.
  • Je verwacht veel ziektekosten te maken. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen en verschillende therapieën
  Geen aanvullende zorgverzekering afsluiten

  Geen aanvullende verzekering afsluiten

  • Je bent gezond en je verwacht geen extra zorgkosten te hoeven maken.
  • Eventuele behandelingen die je nodig hebt, worden al door je basisverzekering vergoed.
  • De extra zorg die je nodig hebt, wordt al vergoed via een Wmo- of Wlz-indicatie.
  • Je wilt besparen op de kosten van je zorgverzekering.

  Vanaf welke leeftijd moet je een zorgverzekering afsluiten?

  Je mag je eigen zorgverzekering afsluiten als je 18 jaar of ouder bent, maar dit is niet verplicht. Je kunt je bijvoorbeeld met je ouders meeverzekerd blijven. Ben je 18 jaar of ouder en sluit je zelf een zorgverzekering af? Dan ben je verplicht om zelf de premie te betalen. Blijf je met je ouders meeverzekerd dan hoef je de premie niet zelf te betalen.


  Meer lezen over de zorgverzekering?

  Zorgverzekering afsluiten als student

  Ben je student en wil je graag een goedkope verzekering met een goede dekking? Dan is het slim om je zorgbehoefte in kaart te brengen. Welke zorg verwacht je volgend jaar echt nodig te hebben?

  Studentenverzekering afsluiten

  Zorgverzekering afsluiten als 55+

  Een aanvullende verzekering kan uitkomst bieden als 55-plusser. Zo hoef je zelf niet voor alle kosten op te draaien. Vergelijk met gemak een zorgverzekering voor 55-plussers die bij jou past.

  Zorgverzekering 55+ afsluiten

  Zorgverzekering afsluiten als gezin

  Wil je een zorgverzekering voor het hele gezin afsluiten? Dat kan eenvoudig via onze vergelijker. Het voordeel van een zorgverzekering voor het hele gezin is dat het lekker overzichtelijk is.

  Zorgverzekering gezin afsluiten

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste nieuws