Hert aangereden
In het bos of in een weiland zijn ze prachtig, maar op de weg zie je ze waarschijnlijk liever niet. Wat moet je doen als er ineens een hert of ree voor je auto opduikt? Op deze pagina lees je wat je verplichtingen zijn.
Het aangereden, wat moet je doen?
Heb je een hert of ree aangereden? Zet je auto dan langs de weg en zet je alarmlichten aan. Bel de politie en maak duidelijke foto’s van de situatie en eventuele schade aan je auto. Deze heb je nodig wanneer je de schade claimt bij je autoverzekering. Wacht af tot de politie ter plekke is of aangeeft dat je verder mag rijden — wanneer dit mogelijk én veilig is natuurlijk.
Hert aangereden melden
Bel na het aanrijden van een hert direct de politie via 0900 – 8844. Niet alleen als het dier is overleden, maar ook als dit na de aanrijding gewond is weggerend. Is er sprake van een noodsituatie? Bel dan 112 en wacht op instructies. Let op eventuele kilometerpalen of andere herkenningspunten waarmee je je exacte locatie kunt doorgeven.
Krijg je een boete?
Het aanrijden van een dier kan iedereen overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. In principe krijg je dan ook geen boete wanneer je een hert hebt geraakt. Wel heb je een aantal verplichtingen. Kom je die niet na? Dan ben je wel degelijk strafbaar en kun je een boete verwachten.
Dit zijn je verplichtingen na het aanrijden van een hert:
- Stop altijd wanneer je een hert hebt geraakt en bel direct de politie. Wacht ter plekke en volg de instructies op.
- Neem het dier niet zelf mee naar huis. Er zal een faunabeheerder langskomen die het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt.
Aanrijden van een hert voorkomen
Het aanrijden van een dier is enorm vervelend. Hoe verklein je de kans dat dit jou overkomt? Dit zijn onze tips:
- Let op bij zonsopgang en zonsondergang: herten zijn het meest actief tijdens deze tijden. Rijd langzamer en wees extra alert, vooral op donkere stukken van de weg.
- Gebruik je grootlicht verstandig: gebruik je grootlicht? Dim dit wanneer je een hert ziet. Toeter en rem wanneer mogelijk af, om het hert de tijd te geven om weg te rennen.
- Remmen, niet uitwijken: als je een hert ziet, rem dan gecontroleerd, maar blijf in je rijbaan om gevaarlijkere situaties te voorkomen.
- Houd rekening met groepen: waar één hert is, zijn er meestal meer. Vertraag en blijf alert.
Krijg ik de schade vergoed door mijn verzekering?
De dekking van schade door een aanrijding met een hert hangt af van je autoverzekering. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan wordt eventuele schade aan je auto niet vergoed. Deze verzekering dekt namelijk alleen schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.
Heb je een WA beperkt casco of all risk verzekering? Dan wordt schade door een aanrijding met een hert hoogstwaarschijnlijk wel gedekt. Wel gaat het hier alleen om schade door de aanrijding zelf. Ben je uitgeweken en heb je een boom geraakt? Dan dekt niet iedere verzekeraar de schade. Lees in de polisvoorwaarden van je verzekeraar hoe dit in jouw geval zit.
In sommige gevallen kun je bij de beheerder van een natuurgebied terecht om de schade te verhalen. Dit kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld een hek of wildrooster kapot is, waardoor het hert kon ontsnappen.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering die ook autoschade door een aanrijding met een hert dekt? Bij Overstappen.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Vul onze vergelijker in en ontdek welke verzekering voor jou het voordeligst is.
Autoverzekering vergelijken
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte
Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.
Stijging autoschade door extreem weer
In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.
Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.