Schade aan je auto door een ander: wat nu?

Stel, je komt terug van de supermarkt en er zit ineens een nare kras op de zijkant van je auto. Wat moet je doen? En vergoedt de verzekering de kosten eigenlijk wel? Lees verder voor alles wat je moet weten over schade aan je auto door een ander.

Schade aan je auto door iemand anders

Schade aan je auto door iemand anders kan verschillende vormen hebben. Om een paar veelvoorkomende voorbeelden te noemen:

 • Aanrijding van achteren: een medeweggebruiker let niet goed op of houdt onvoldoende afstand, en botst zo tegen de achterkant van jouw auto aan.
 • Parkeerschade: een andere auto beschadigt jouw auto tijdens het parkeren of uitparkeren.
 • Vandalisme: iemand beschadigt opzettelijk je auto, bijvoorbeeld door krassen met een sleutel, het inslaan van ruiten, of het leksteken van banden.
 • Schade door lading van een ander voertuig: een lading (denk bijvoorbeeld aan bouwmaterialen) valt van een andere auto en beschadigt die van jou.
 • Schade door openzwaaiende deuren: iemand opent de deur van een geparkeerde auto zonder goed te kijken en raakt daarmee jouw auto.
 • Aanrijding bij het wisselen van rijstrook: een andere bestuurder wisselt van rijstrook zonder goed te kijken en veroorzaakt een botsing.

Wel bekend wie de schade veroorzaakt heeft?

Weet je wie de schade heeft veroorzaakt? Probeer deze dan op de verzekering van de dader te verhalen. Dit kan een autoverzekering zijn (wanneer de schade met de auto is veroorzaakt) of een aansprakelijkheidsverzekering. Je doet dit als volgt:

 • vul samen het schadeformulier in. Wees zorgvuldig en sla geen enkel detail over.
 • zet allebei je handtekening en neem een kopie mee naar huis.
 • stuur het schadeformulier beide op naar je eigen verzekeraar. Deze nemen vervolgens contact met je op om de schade af te handelen — als de andere partij inderdaad aansprakelijk blijkt.

Wanneer je een all risk verzekering hebt, wordt de schade vergoed en verhaalt je verzekeraar de schade zelf bij de verzekering van de dader.

Kom je er niet uit? Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen om de schade op de dader te verhalen. Deze verzekering biedt juridische hulp en dekt de kosten van rechtshulp bij bepaalde juridische geschillen.

Niet bekend wie de schade veroorzaakt heeft?

Helaas weet je lang niet altijd wie de dader is. Wat moet je doen als deze nergens te bekennen is?Als eerste geldt: leg de situatie vast. Maak video’s en foto’s van alle details die je opvallen en vraag aan eventuele omstanders of ze iets gezien hebben. Ga met deze gegevens naar de politie en doe aangifte.

Wanneer er geen dader bekend is, kun je deze natuurlijk niet aansprakelijk stellen. Wel kun je, in sommige gevallen, een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze instantie dekt schade wanneer:

 • deze is veroorzaakt door een onbekende;
 • de dader bekend, maar niet verzekerd is;
 • de verzekeraar van de dader failliet is gegaan;
 • de dader bewust in een gestolen auto reed of
 • de dader geen verzekeringsplicht heeft.

Doe je een melding bij het Waarborgfonds, dan moet je kunnen aantonen dat je zelf naar de dader hebt gezocht. Ook heb je een getuige nodig die de situatie bevestigt en moet je de binnen 14 dagen na het ontstaan van de schade aangifte hebben gedaan bij de politie.

Heb je een all risk autoverzekering verzekering? Dan is een aanvraag bij het Waarborgfonds niet nodig. Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, krijg je de schade hoogstwaarschijnlijk vanuit je verzekering vergoed.

“Als je schade aan je auto hebt door een onbekende dader, dan kun je een melding maken bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij kunnen helpen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Wordt de schade wel of niet vergoed?

Zoals je hierboven hebt gelezen, hangt de eventuele vergoeding van verschillende factoren af, zoals het type schade, de (on)bekendheid van de dader en de dekking van je verzekering.

Heb je een all risk verzekering? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed. Bij een WA- verzekering of WA beperkt casco autoverzekering zul je echter zelf in actie moeten komen en de schade bij de dader moeten verhalen.

Vind de beste autoverzekering

Op zoek naar de beste autoverzekering? WA-, WA-casco of All Risk, voor extra zekerheid bij schade door een ander? Bij Overstappen.nl zetten we de voordeligste opties voor je op een rij. Jij vult je gegevens in, en binnen een paar minuten weet je precies welke verzekering het beste bij jou past.

Nieuwsgierig geworden? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 23-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Probeer bij schade aan je auto door een ander altijd de dader op te sporen. Is dit gelukt? Vul dan samen het schadeformulier in en dien dit in bij beide verzekeraars. Zo probeer je de schade op de verzekering van de dader te verhalen.

Is de dader onbekend? Doe dan een melding bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je vanuit deze instantie alsnog een vergoeding.

Aangifte doen bij de politie is niet altijd nodig. Een klein krasje door een betrokken dader die de schade netjes afhandelt, hoeft niet bij de politie gemeld te worden.

Ontstaat er een conflict of is de dader onbekend? Dan is het wel degelijk belangrijk om aangifte te doen. Dit kan zelfs essentieel zijn voor het claimen van schade bij de verzekering of het doen van een melding bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

De meeste verzekeraars vragen hun klanten om eventuele schade ‘zo snel mogelijk’ of binnen 3 dagen te melden. Zo houden ze de snelheid in het proces en zorgen ze dat de auto — wanneer mogelijk — zo snel mogelijk gerepareerd kan worden. Dit is voor alle partijen prettig.

Benieuwd naar de termijnen van jouw verzekeraar? Zoek deze op in de voorwaarden of neem contact op met de klantenservice.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws