De risico’s op een rij
Er worden in Nederland duizenden personenauto’s per jaar gestolen. Volgens Stichting VbV waren dit er in 2024 6.455.
Hoe worden de meeste auto’s eigenlijk meegenomen of opengebroken? Dit zijn de bekendste risico’s op een rij:
- Baksteenmethode: autodieven slaan een raam in met een baksteen en nemen waardevolle spullen mee.
- Slot openbreken: het slot wordt geforceerd met behulp van gereedschap. Sinds de opkomst van keyless entry is deze methode minder gangbaar geworden.
- Relay attack: criminelen onderscheppen en verlengen het signaal van keyless entry-sleutels om de auto te openen en te starten zonder de sleutel fysiek bij zich te hebben.
- OBD-hacking: via de OBD-poort krijgen dieven toegang tot de elektronische systemen van de auto. Zo omzeilen ze de startblokkering en kunnen ze het voertuig meenemen.
Soorten autobeveiliging
Net als geavanceerde diefstalmethoden, bestaan er gelukkig ook meer dan genoeg manieren om je auto te beveiligen. Je hebt hierbij de keuze tussen mechanische en elektrische beveiliging:
Mechanische beveiliging
Mechanische beveiligingssystemen zijn fysieke barrières die autodieven vertragen of afschrikken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Stuurslot: een stuurslot vergrendelt het stuurwiel, waardoor de auto onbestuurbaar wordt.
- Pedaalslot: een pedaalslot blokkeert de pedalen, zodat de auto niet kan wegrijden.
- Versnellingsbakslot: met een versnellingsbakslot blokkeer je de versnellingspook, waardoor je niet meer kunt schakelen.
- Wielklem: een wielklem blokkeert één van de wielen, zodat rijden onmogelijk wordt.
Elektronische beveiliging
Elektronische beveiligingssystemen gebruiken technologie om de auto te beschermen. Dit zijn de bekendste voorbeelden van elektronische beveiliging:
- Startonderbreker: een startonderbreker voorkomt het starten van de auto zonder de juiste sleutel.
- Autoalarm: wordt er door een sensor beweging aan bijvoorbeeld het slot of de deuren opgemerkt? Dan gaat het autoalarm af en gaan er lichten knipperen.
- Alarm met hellingshoekdetectie: met hellingshoekdetectie gaat er een alarm af wanneer de auto gekanteld of opgetild wordt. Dit verkleint de kans op wegslepen of diefstal van de wielen.
- GPS-tracker: een voertuigvolgsysteem (GPS-tracker) volgt de locatie van de auto in real-time. Zo wordt het makkelijker om de auto terug te vinden na diefstal.
- Keyless entry bescherming: een doosje of hoes blokkeert signalen van keyless entry-sleutels om relay attacks te voorkomen.
Beveiligingsklassen
Welk type beveiliging is nu het allerbeste? De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft verschillende beveiligingsklassen gedefinieerd om aan te geven hoe goed een voertuig beschermd is tegen diefstal. De SCM-beveiligingsklassen (1 t/m 5) worden ook wel alarmklassen genoemd. Hoe hoger de klasse, hoe beter de beveiliging.