Wat is gedekt bij een auto-inbraak? | Overstappen.nl

Wat is gedekt bij een auto-inbraak?

Ingebroken in de auto? Dan kun je met de juiste autoverzekering een schadeclaim indienen bij je verzekeraar. Maar wat dekt de verzekering eigenlijk? Welke verzekeringen hebben diefstaldekking en hoe zit het met gestolen accessoires?

Schade aan de auto

Helaas kan een autodief veel schade toebrengen aan je auto. Denk aan gebroken ruiten, beschadigde sloten of ernstige schade door een poging om de auto mee te nemen. Met welke schade kun je bij je autoverzekering terecht en hoe zit het met de verschillende dekkingen?

Dekking van je autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om één van de volgende autoverzekeringen af te sluiten als je met je auto de openbare weg op wilt:

  • WA-verzekering: de WA-verzekering dekt alleen schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Schade aan je eigen auto, zoals inbraakschade, wordt door de WA-verzekering niet vergoed.
  • WA beperkt casco: de WA beperkt casco verzekering biedt naast de WA-dekking ook dekking voor schade aan je eigen auto door specifieke oorzaken van buitenaf, zoals brand, storm en diefstal. Bij een auto-inbraak wordt de schade aan je auto, zoals een gebroken ruit of beschadigd slot, door de meeste verzekeraars vergoed.
  • All risk: een all risk verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van de WA- en WA beperkt casco verzekering, dekt een all risk verzekering ook schade door eigen schuld en vandalisme. Ook inbraakschade valt dus onder deze verzekering.

Heb je een WA beperkt casco of all risk verzekering en claim je inbraak- of ruitschade? Dan val je niet terug in schadevrije jaren en raak je je opgebouwde no-claimkorting niet kwijt.

Spullen in je auto

Hoe zit het eigenlijk met accessoires of persoonlijke spullen die uit de auto gestolen zijn? Vallen deze ook onder de autoverzekering?

Accesoiredekking

Accessoires in je auto, zoals een ingebouwd navigatiesysteem of een geluidsinstallatie, vallen bij de meeste verzekeraars onder de autoverzekering. Wel verschilt de dekking enorm per verzekeraar. De één houdt een maximaal verzekerd bedrag van €500,- aan, terwijl de ander een onbeperkte dekking biedt.

Benieuwd hoe dit zit bij jouw verzekeraar? Je vindt deze informatie in de polisvoorwaarden.

Inboedelverzekering

Zijn er spullen uit de auto gestolen die niet bij de auto horen? Een laptop, tas of kleding bijvoorbeeld? Dan kun je bij sommige verzekeraars de schade claimen via je inboedelverzekering. Ook spullen die tijdelijk buitenshuis worden gebruikt, worden soms namelijk als inboedel gezien. Wel geldt hierbij een maximumbedrag van zo’n €250,- tot €500,- en wordt de schade alleen gedekt als je je spullen uit het zicht had opgeborgen. In een afgesloten kofferbak bijvoorbeeld, of in je dashboardkastje.

Let op! Het verschilt per situatie en verzekeraar of gestolen spullen uit de auto vergoed worden. Sommige verzekeraars vergoeden gestolen spullen vanuit de inboedelverzekering, sommigen doen dit alleen als je een buitenshuisverzekering hebt en weer anderen doen dit helemaal niet. Ook valt diefstal uit de auto in het buitenland meestal niet onder de inboedelverzekering.

Wil je weten hoe dit zit bij jou verzekeraar? Controleer dan je polisvoorwaarden!

Bagageverzekering

Wil je ook op vakantie goed beschermd zijn? Overweeg dan om een goede reisverzekering met bagagedekking af te sluiten. Hiermee is diefstal altijd gedekt, ook wanneer je spullen in het buitenland uit de auto worden gestolen.

Wel gelden hierbij vaak een aantal voorwaarden. Zo mogen je spullen bijvoorbeeld niet langer dan 24 uur in een afgesloten kofferbak liggen, en niet langer dan 3 uur uit het zicht buiten een afgesloten kofferbak. Controleer de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar voor exacte regels.

Hoe voorkom je auto-inbraak?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer het om auto-inbraak gaat. Dit zijn onze tips om auto-inbraak te voorkomen:

  • Laat geen waardevolle spullen achter: zorg ervoor dat er geen zichtbare spullen in de auto liggen. Zelfs een lege tas kan de interesse van een inbreker wekken.
  • Schakel apparaten uit: laat je apparaten achter? Schakel deze dan uit, zodat ze niet kunnen worden gevonden met een bluetooth-signaal.
  • Gebruik beveiligingsmaatregelen: denk aan een alarm, startonderbreker of stuurwielslot. Deze extra beveiligingen kunnen inbrekers afschrikken.
  • Parkeer op een veilige plek: parkeer je auto zo veel mogelijk op goed verlichte en druk bezochte plaatsen. Een garage is natuurlijk ideaal.
  • Laat je ramen niet open: sluit altijd de ramen en het dakraam wanneer je de auto verlaat, zelfs wanneer je maar heel even weg bent.

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering met diefstaldekking? Bij Overstappen.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Vul onze vergelijker in en ontdek welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 04-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!