Wat is een alarmklasse?
Alarmklassen zijn categorieën die aangeven hoe goed een auto is beveiligd tegen diefstal. De klassen variëren van eenvoudige systemen die alleen de motor blokkeren tot geavanceerde volgsystemen die automatisch inschakelen wanneer de auto door een dief wordt meegenomen. In plaats van ‘alarmklasse’, wordt ook de term ‘beveiligingsklasse’ veel gebruikt. Beide termen doelen echter op hetzelfde. Ze geven aan hoe goed een auto beveiligd is en verwijzen naar de vijf klassen die door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging zijn vastgesteld.
Om de beveiliging van voertuigen te standaardiseren en te certificeren, is de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) opgericht. De SCM mag certificaten verstrekken aan leveranciers van ingebouwde beveiligingssystemen, zoals auto-alarmen. Er wordt door de stichting onderscheid gemaakt tussen vijf alarmklassen; SCM/CCV-beveiligingsklasse 1 t/m 5.
Kenmerken per alarmklasse
Wat zijn de verschillen per alarmklassen? Dit zijn de vijf klassen op een rij:
Alarmklasse 1: startonderbreker
Een startonderbreker zorgt ervoor dat de motor niet kan starten zonder de juiste sleutel. Dit systeem is sinds 1998 verplicht voor alle nieuwe auto’s.
Alarmklasse 2: startonderbreker plus inbraakdetectie en alarmering
Naast de startonderbreker, heeft deze klasse ook sensoren die inbraakpogingen detecteren. Probeert er dus iemand in te breken, dan gaat er een alarm af. Ook beginnen de lichten te knipperen.
Alarmklasse 3: klasse 2 plus hellingshoekdetectie
Deze klasse voegt hellingshoekdetectie toe aan de functies van klasse 2. Dit betekent dat het alarm ook afgaat wanneer er een verandering in de hellingshoek van de auto wordt opgemerkt doordat iemand de auto probeert op te takelen of weg te slepen.
Alarmklasse 4: voertuigvolgsysteem
Dit niveau bevat alle functies van klasse 3, maar heeft daarnaast ook een voertuigvolgsysteem dat op afstand is in te schakelen. Dit systeem maakt het mogelijk om de locatie van de auto te volgen na diefstal. Wordt de auto dus gestolen? Dan kan de politie hem waarschijnlijk weer terugvinden.
Alarmklasse 5: automatische inschakeling van het volgsysteem
Dit is de hoogste beveiligingsklasse. Naast alle functies van klasse 4, schakelt het volgsysteem met klasse 5 automatisch in. Wordt er een diefstalpoging gedaan? Dan begint het vervolgsysteem dus vanzelf te werken.
Alarmklasse en autoverzekeringen
Wist je dat de alarmklasse van je auto niet alleen diefstal voorkomt, maar ook voordelen heeft voor je autoverzekering? Dit werkt als volgt:
Voorwaarden voor WA beperkt casco en all risk
Veel verzekeraars stellen specifieke beveiligingseisen voor auto’s die verzekerd zijn onder de WA beperkt casco of all risk dekking. Voor diefstalgevoelige voertuigen kan bijvoorbeeld een beveiligingsklasse 3 of hoger vereist zijn.
Heb je een auto met een cataloguswaarde van meer dan €50.000,-? Dan stellen veel verzekeraars alarmklasse 3 als voorwaarde. Bij auto’s duurder dan €80.000,- is dit vaak alarmklasse 4 of 5.
Korting op premie
Is een specifieke alarmklasse voor jouw auto niet verplicht? Dan kan dit alsnog handig zijn. Veel verzekeraars bieden namelijk korting aan op de premie voor auto’s die beter beveiligd zijn. Ook de verzekeraar loopt door een goede beveiliging namelijk minder risico.
Natuurlijk geldt deze korting alleen bij dekkingen van schade aan je eigen auto. Heb je alleen een WA-verzekering en wordt schade aan je eigen auto dus niet door de verzekering gedekt? Dan is de alarmklasse van je auto niet relevant en krijg je voor een hogere klasse ook geen korting.