Wat is de bonus-malusladder? Alle info op Overstappen.nl

Wat is de bonus-malusladder?

Naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, ontvang je meer korting op je autoverzekering. Deze korting staat bekend als no-claimkorting. In de bonus-malusladder, die per autoverzekeraar verschilt, is de hoogte van de korting vastgelegd.

Opbouwen schadevrije jaren

Je bouwt schadevrije jaren op zolang je geen schade claimt. Bij elk schadevrij jaar klim je 1 trede omhoog op de bonus-malusladder. Hierdoor profiteer je van meer no-claimkorting (bonus malus regeling). Als je wel schade claimt dan daal je op de bonus-malusladder. De no-claimkorting daalt hierdoor ook met als gevolg een hogere premie.

Negatief aantal schadevrije jaren

Je daalt bij een schadeclaim meestal met meerdere treden tegelijk. De premie stijgt dus altijd harder dan dat die daalt. Het is zelfs mogelijk dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Met als gevolg dat de premie stijgt (malus). Dit is alleen mogelijk als je:

  • In 1 jaar meerdere schades claimt.
  • Een schade claimt nadat je voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten.

Schade zelf betalen?

Wanneer je schade claimt, kijkt de autoverzekeraar niet naar de hoogte van het geclaimde bedrag. De daling op de bonus-malusladder is dan ook niet afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Om te voorkomen dat je op de ladder daalt, kun je ervoor kiezen om kleine schades zelf te betalen.

Niet schuldig

Als je geen schuld hebt aan de schade, vindt er geen terugval plaats. De schade wordt in dat geval verhaald op de schuldige wederpartij en de premiekorting blijft ongewijzigd.

Bescherming bonus

De maximale no-claimkorting verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar kan oplopen tot maar liefst 80%. Ben je beland in de hoogste trede? Dan geldt meestal een bonusbescherming. Dit houdt in dat je bij een schade wel terugvalt in treden, maar de maximale korting behoudt.

Voorbeeld bonus-malusladder

Elke autoverzekeraar bepaalt zelf hoe snel iemand klimt en daalt op de bonus-malusladder. Dit kan tot grote premieverschillen leiden. Hieronder zie je een voorbeeld van een bonus-malusladder.

TredeKortingspercentageZonder schadeMet 1 schadeMet 2 schades
12751382
11751271
1072,51161
967,51051
862,5941
757,5831
650721
542,5621
435511
325411
215311
1-10211

Toelichting

Als je bijvoorbeeld bent ingeschaald op trede 6 dan levert je dit een korting van 50% op. Als je nog 1 jaar meer schadevrij rijdt dan kom je op trede 7 en ontvang je 57,5% korting. Wanneer je echter schade claimt, val je terug naar trede 2 en krijg je nog maar 15% korting. Claim je 2 schades in 1 jaar? Dan val je zelfs terug naar trede 1, waar -10 vermeld staat. Je krijgt nu geen korting meer, maar een toeslag van (malus) 10%.

Tip: Als je wilt overstappen en autoverzekeringen vergelijkt, let dan goed op de terugval in premiekorting als je schade claimt.