Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd?

Ieder jaar dat je geen schade claimt is een schadevrij jaar. Maak je schade dan kost je dit een aantal schadevrije jaren. Hoeveel dat is hangt af van je positie op de bonus-malusladder. Per januari 2014 zijn autoverzekeraars verplicht het aantal schadevrije jaren op de polis te zetten. Lees hieronder op welke manieren je je schadevrije jaren kunt achterhalen.

Schadevrije jaren op je polis

Je krijgt jaarlijks een polis toegestuurd van je autoverzekering. Autoverzekeraars hebben afgesproken om per 1 januari 2014 op de polis het aantal schadevrije jaren te vermelden.

Dit maakt autoverzekeringen vergelijken eenvoudiger. Verzekerden gaven in het verleden bij het afsluiten van een autoverzekering regelmatig het verkeerde aantal schadevrije jaren door, waardoor de premie hoger uitviel dan verwacht.

Schadevrije jaren berekenen

Het aantal schadevrije jaren is gelijk aan de trede in de bonus-malusladder min de trede bij start van de verzekering. Hier tel je het aantal schadevrije jaren bij het aangaan van de autoverzekering bij op.

Schadevrije jaren opvragen

Het aantal schadevrije jaren kun je ook via onderstaande manieren achterhalen:

 • Je huidige autoverzekeraar
 • Neem contact op met je huidige autoverzekeraar om de schadevrije jaren op te vragen.

 • Bevestiging bij opzegging autoverzekering
 • Na het opzeggen van je autoverzekering, zet de verzekeraar het aantal schadevrije jaren in de centrale database Roy Data. Je ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

 • Aanvraag bij Roy Data
 • Je kunt tot slot ook bij Roy Data je schadevrije jaren opvragen door een verzoek in te dienen. Je krijgt dan binnen 28 dagen per post bericht.

Leaseauto en schadevrije jaren

Maak je gebruik van een leaseauto? Vraag dan de leasemaatschappij hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Zie ook: Tellen schadevrije jaren in een leaseauto ook mee?

Geldigheid schadevrije jaren

Je schadevrije jaren zijn nog één jaar geldig vanaf het moment dat je je autoverzekering opzegt. De schadevrije jaren komen te vervallen als je binnen dat jaar geen nieuwe autoverzekering afsluit. Schort je de autoverzekering op, dan blijven de schadevrije jaren 3 jaar geldig.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.