Schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, ontvang je een nieuw schadevrij jaar en krijg je korting op de maandpremie. Als je wel schade claimt, dan verlies je ze juist. Bij het bepalen van de premie van je autoverzekering zijn de schadevrije jaren een van de factoren waar de verzekeraar naar kijkt.

Hoe worden schadevrije jaren opgebouwd?

De schadevrije jaren hangen samen met de bonus-malusladder. Elk jaar dat je een schadevrij jaar opbouwt, stijg je een trede op de bonus-malusladder. Met deze ladder wordt bepaald hoeveel premiekorting je ontvangt van de autoverzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de ladder staat en hoe lager je premie wordt.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd?

Ga je overstappen? De nieuwe verzekeraar wil weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt je jaren zonder schade op verschillende manieren opvragen.

1. Opvragen bij je huidige verzekeraar

De snelste manier is het opvragen via je huidige verzekeraar. Sinds 2007 is het mogelijk voor verzekeraars het aantal jaren op te vragen bij de centrale database van Roy Data.

2. Bevestiging bij opzegging

Na het opzeggen van je autoverzekering, zet de verzekeraar het aantal schadevrije jaren in de centrale database Roy Data. Je ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

No-claim korting

Als je schadevrije jaren opbouwt, stijg je dus op de bonus-malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting is die je op de premie ontvangt. Dit heet de no-claim korting. Hoe hoog de korting precies is, verschilt per verzekeraar.

No-claimbeschermer

Door een no-claimbeschermer te nemen, behoudt je je no-claimkorting op de premie als je schade claimt. Je valt door de claim wel terug in je schadevrije jaren. Dit merk je als je overstapt naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij. Dan valt de no-claimkorting lager uit. Bij het afsluiten van een autoverzekering checkt je nieuwe autoverzekeraar in de database Roy Data of het opgegeven aantal schadevrije jaren correct is.

Negatieve schadevrije jaren

Als je een schade claimt en je hebt nog niet zoveel schadevrije jaren opgebouwd, dan kan dit leiden tot een negatief aantal schadevrije jaren. Dit wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Je kunt maximaal 5 negatieve schadevrije jaren hebben. Met een malusregistratie word je niet automatisch door elke verzekeraar geaccepteerd.

Geldigheid schadevrije jaren

Ga je je autoverzekering opzeggen, zijn je schadevrije jaren nog een aantal jaar geldig. Dit was eerst 1 jaar, maar is inmiddels bij de meeste verzekeraars 3 jaar. Sluit je binnen 3 jaar geen nieuwe autoverzekering af, dan komen de jaren te vervallen.

Schadevrije jaren met een lease auto

Wanneer je schadevrij hebt gereden in een auto van de zaak, dan kun je je (ex-)werkgever of leasemaatschappij vragen om een leaseverklaring. Hierin staan je opgebouwde schadevrije jaren. Een aantal autoverzekeraars geven je op grond van deze verklaring een no-claim korting op je autoverzekering.

Schadevrije jaren overdragen (2022)

Vanaf 1 januari 2022 is het mogelijk om schadevrije jaren over te dragen, bijvoorbeeld als je partner overlijdt. Het is nu niet mogelijk om jaren over te dragen als de verzekering niet op je naam staat. Hierdoor moet je  flink meer premie betalen bij het afsluiten van een eigen autoverzekering. De voorwaarde voor het overdragen is dat je op hetzelfde adres moet wonen én in het bezit bent van een rijbewijs.

Echtscheiding

Ook als je gaat scheiden, is het vanaf 2022 mogelijk schadevrije jaren over te dragen. De verzekeringnemer bepaalt hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. Hij of zij doet dit door een verklaring bij de autoverzekeraar in te dienen.

Buitenland

Schadevrije jaren die je opbouwt in het buitenland zijn in Nederland vanaf 1 januari geldig voor verzekeringen.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goedkopere autoverzekering en wil je overstappen? Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk dat je het aantal jaren zonder schade weet. Dit is namelijk altijd van invloed op de premie. Weet je niet zeker hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? In onze vergelijker vind je een handige rekenhulp ter indicatie.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.