Schadevrije jaren en de tweede autoregeling
Om van de tweede autoregeling gebruik te maken, moet je doorgaans beide verzekeringen bij dezelfde autoverzekeraar onderbrengen. Hoe de tweede autoregeling precies werkt, verschilt per verzekeraar die deze regeling aanbiedt. Zo nemen sommige aanbieders het kortingspercentage van de eerste auto gewoon over, terwijl anderen een maximumpercentage hanteren. Ook zijn er verzekeraars die een vast kortingspercentage bieden voor een tweede auto. Je vindt het aanbod van jouw verzekeraar in de polisvoorwaarden.
Voor een overzicht van alle pagina’s die de tweede autoregeling bieden, kun je terecht op onze pagina over het verzekeren van een tweede auto.
Welke soorten tweede autoregelingen zijn er?
De tweede autoregeling wordt door verschillende verzekeraars op verschillende manieren ingericht. Dit zijn de tweede autoregelingen die we in Nederland kennen:
Volledige tweede autoregeling
Bij een volledige tweede autoregeling kun je de volledige no-claimkorting van je eerste auto meenemen naar je tweede auto. Je krijgt op je tweede autoverzekering dus direct net zoveel premiekorting als op de eerste.
Voorbeeld:
Heb je 8 schadevrije jaren opgebouwd en ontvang je 75% no-claimkorting op je eerste auto, dan krijg je ook op je tweede autoverzekering 75% korting.
Gedeeltelijke tweede autoregeling
Verzekeraars met een gedeeltelijke tweede autoregeling passen een deel van de opgebouwde no-claimkorting toe op de tweede autoverzekering. Vaak stellen ze een limiet in het aantal schadevrije jaren dat je kunt toepassen. Heb je met je eerste autoverzekering dus een hoog aantal schadevrije jaren opgebouwd, dan zit je hier met je tweede verzekering waarschijnlijk een stukje onder.
Voorbeeld:
Bij 10 schadevrije jaren op je eerste auto, maar een limiet van 5 schadevrije jaren voor je tweede auto, krijg je op je tweede autoverzekering de korting die hoort bij die 5 schadevrije jaren.
Autoregeling op percentage
Als laatste biedt een aantal verzekeraars de tweede autoregeling aan op basis van een percentage. Je krijgt in dit geval voor je tweede auto een percentage van de no-claimkorting die je hebt opgebouwd met je eerste auto — verdeelt per dekkingsvorm. Het kortingspercentage is te vinden in de voorwaarden van de verzekeraar.
Voorbeeld:
Stel, je hebt een no-claimkorting van 35% opgebouwd met je eerste auto. Bij het verzekeren van je tweede auto kan de verzekeraar ervoor kiezen om de korting verdeeld toe te passen. Dit kan er zo uitzien:
- 25% korting op het WA-deel van je premie
- 5% korting op het beperkt casco-deel
- 5% korting op het all risk-deel
Dit betekent dat je korting afhankelijk is van de dekking die je kiest en niet in één percentage wordt toegepast op de totale premie. Controleer altijd de exacte voorwaarden van de tweede autoregeling bij jouw verzekeraar.
Voorwaarden tweede autoregeling
Om gebruik te kunnen maken van de tweede autoregeling, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. De meeste verzekeraars hanteren de volgende criteria:
- Jij of je partner moet de hoofdbestuurder van de tweede auto zijn.
- De bestuurders moeten ouder zijn dan 24 jaar.
- Je mag de afgelopen 1 tot 2 jaar geen schade hebben veroorzaakt.
- De auto mag niet op naam van je kind staan.
- De auto mag geen hoge waarde hebben.
De bovenstaande voorwaarden kunnen variëren, dus controleer altijd de specifieke eisen van je verzekeraar in de polisvoorwaarden.