Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Je gaat verhuizen? Vergeet je energie niet


Wanneer je verhuist, moet je rekening houden met het mee verhuizen van je energie. Maar hoe werkt dit nou precies? Dit is voor iedere situatie anders, soms loont het namelijk om bij je energieleverancier te blijven en soms doe je er beter aan om over te stappen naar een andere energieleverancier. Mmm, vaag dus. Vandaar dat we voor jou de energieverhuiscoach hebben gemaakt.

Verhuizen? Wat voor soort energiecontract heb je?

Vier stappen om te volgen bij een verhuizing

Voor het verhuizen van je energie naar het nieuwe adres, kun je onderstaand stappenplan volgen. Heb je aparte leveranciers voor gas en elektriciteit? Doorloop dan beide stappen voor de verschillende leveranciers.

Stap 1: Je verhuisdatum doorgeven

Je kunt maximaal 3 maanden en minimaal 2 weken van te voren je verhuizing doorgeven. Hierbij geef je de verhuisdatum door aan je energiebedrijf. Je krijgt vervolgens een ontvangstbevestiging en een formulier voor de meterstanden.

Stap 2: Meterstandenformulier invullen

Meterstanden van je oude huis
Op de dag van de sleuteloverdracht vul je het meterstandenformulier in. Idealiter doet je dit samen met de nieuwe bewoner(s). Het formulier stuur je ondertekend binnen 5 dagen naar je huidige leverancier. Bewaar een kopie van het formulier voor je eigen administratie.
Meterstanden nieuwe huis

Stap 3: Controle eindafrekening

De verhuizing wordt administratief verwerkt, als je energieleverancier het formulier met meterstanden ontvangen heeft. Hierop volgt een eindafrekening voor je oude woning. Deze ontvang je maximaal 8 weken na de verhuizing.

Controleer of de meterstanden op je eindafrekening correct zijn overgenomen. Staan er geschatte meterstanden op je eindafrekening, dan is het meterstandenformulier waarschijnlijk te laat ontvangen. Neem in dat geval zo snel contact op met je energieleverancier.

Stap 4: Bepaling van de voorschotnota

Je ontvangt op het nieuwe adres een brief met de volgende gegevens:

De voorschotnota wordt bepaald door onder andere het gemiddeld jaarverbruik van de vorige bewoners. Het termijnbedrag zal waarschijnlijk niet gelijk zijn aan het bedrag van de oude woning. Ga je in een nieuwbouwwoning wonen? Dan maakt de leverancier een schatting van het verbruik en het termijnbedrag.

Overstappen.nl verhuistips

Leveranciers van water, internet en tv

Je hebt vast meerdere leveranciers. Denk aan leveranciers van water, internet, bellen of tv. Geef ook aan hen je verhuizing door. Als je geen contract voor bepaalde tijd heeft, kun je bij de verhuizing ook deze leveranciers vergelijken en overstappen. Als je verhuist kun je geen gebruik maken van de overstapservice.

Blokverwarming

Heb je in je oude huis blokverwarming en een verdeelmeter van de warmtekosten? Laat je standen dan opnemen door de verhuurder als je verhuist. Je kunt ook contact opnemen met de energieleverancier voor de juiste afstemming.

Laatste controle van je meters

Voorkom dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele beschadigingen aan de meters. Voer altijd een controle uit. Bij schade of twijfel kun je het beste direct contact opnemen met je energieleverancier. Tip: Maak een foto van de huidige situatie ter bewijsvoering.

Bekijk de voordeligste energieleverancier