Energiecontract verhuizen

Wanneer je verhuist, moet je rekening houden met het mee verhuizen van je energie. Maar hoe werkt dit nou precies? Dit is voor iedere situatie anders, soms loont het namelijk om bij je energieleverancier te blijven en soms doe je er beter aan om over te stappen naar een andere energieleverancier. Mmm, vaag dus. Vandaar dat we voor jou de energieverhuiscoach hebben gemaakt.

Verhuizen? Wat voor soort energiecontract heb je?

 • Vrij opzegbaar contract of een contract voor onbepaalde tijd
  Je kunt tegelijk met de verhuizing overstappen van energieleverancier. Of je kunt een ander type product afnemen (bijvoorbeeld: groene stroom, of dubbeltarief). Als je tijdens het verhuizen wilt overstappen, vraag je technisch gezien energie aan in een nieuwe woning. Je moet dan zelf je oude leverancier opzeggen. De overstapservice is namelijk alleen mogelijk op dezelfde aansluiting.
 • Lopend energiecontract
  Je zult een opzegvergoeding moeten betalen als je overstapt van leverancier. Een contract is namelijk persoonsgebonden, niet adresgebonden. Wil je toch graag overstappen? Bel de klantenservice om te vragen of er leveranciers zijn die de opzegvergoeding voor je betalen.
verhuizen

Verhuizen en je huidige leverancier meeverhuizen

Als je contractueel nog vastzit aan je energieleverancier, is het gunstiger om je huidige energieleverancier mee te nemen naar je nieuwe adres. Bij contractbreuk brengt je leverancier een opzegvergoeding in rekening.

Bij het meeverhuizen van energieleverancier moet je op een aantal punten letten. Zie hier onder het meeverhuis stappenplan.

Energie verhuizen in 4 stappen:

Voor het verhuizen van je energie naar het nieuwe adres, kun je onderstaand stappenplan volgen. Heb je aparte leveranciers voor gas en elektriciteit? Doorloop dan beide stappen voor de verschillende leveranciers.

 • Stap 1: Je verhuisdatum doorgeven

  Je kunt maximaal 3 maanden en minimaal 2 weken van te voren je verhuizing doorgeven. Hierbij geef je de verhuisdatum door aan je energiebedrijf. Je krijgt vervolgens een ontvangstbevestiging en een formulier voor de meterstanden.

 • Stap 2: Meterstandenformulier invullen

  Meterstanden van je oude huis
  Op de dag van de sleuteloverdracht vul je het meterstandenformulier in. Idealiter doet je dit samen met de nieuwe bewoner(s). Het formulier stuur je ondertekend binnen 5 dagen naar je huidige leverancier. Bewaar een kopie van het formulier voor je eigen administratie.

  Meterstanden nieuwe huis

   • Verhuis je naar een locatie die reeds bewoond is?

  De oude bewoners sturen dan hun meterstandenformulier van het huis naar hun eigen energieleverancier. Vraag een kopie van het formulier aan bij de oude bewoners.

   • Verhuis je naar een nieuwbouwwoning?

  Vul dan de meterstanden in met de aannemer. Je energieleverancier geeft de meterstanden door aan de (nieuwe) netbeheerder.

 • Stap 3: Controle eindafrekening

  De verhuizing wordt administratief verwerkt, als je energieleverancier het formulier met meterstanden ontvangen heeft. Hierop volgt een eindafrekening voor je oude woning. Deze ontvang je maximaal 8 weken na de verhuizing.

  Controleer of de meterstanden op je eindafrekening correct zijn overgenomen. Staan er geschatte meterstanden op je eindafrekening, dan is het meterstandenformulier waarschijnlijk te laat ontvangen. Neem in dat geval zo snel contact op met je energieleverancier.

 • Stap 4: Bepaling van de voorschotnota

  Je ontvangt op het nieuwe adres een brief met de volgende gegevens:

  • Ingangsdatum van de energielevering
  • Begin meterstanden van je nieuwe woning
  • Hoogte van de voorschotnota / termijnbedrag voor de nieuwe woning

  De voorschotnota wordt bepaald door onder andere het gemiddeld jaarverbruik van de vorige bewoners. Het termijnbedrag zal waarschijnlijk niet gelijk zijn aan het bedrag van de oude woning. Ga je in een nieuwbouwwoning wonen? Dan maakt de leverancier een schatting van het verbruik en het termijnbedrag.

Overstappen.nl verhuistips

Leveranciers van water, internet en tv

Je hebt vast meerdere leveranciers. Denk aan leveranciers van water of internet. Geef ook aan hen je verhuizing door. Als je geen contract voor bepaalde tijd hebt, kun je bij de verhuizing ook deze leveranciers vergelijken en overstappen. Als je verhuist kun je geen gebruik maken van de overstapservice.

Blokverwarming

Heb je in je oude huis blokverwarming en een verdeelmeter van de warmtekosten? Laat je standen dan opnemen door de verhuurder als je verhuist. Je kunt ook contact opnemen met de energieleverancier voor de juiste afstemming.

Laatste controle van je meters

Voorkom dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele beschadigingen aan de meters. Voer altijd een controle uit. Bij schade of twijfel kun je het beste direct contact opnemen met je energieleverancier. Tip: Maak een foto van de huidige situatie ter bewijsvoering.

verhuistips

Vergelijk energieleveranciers

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.