Blokverwarming

Blokverwarming is een efficiënte manier om warmte te leveren aan meerdere woningen. Maar hoe werkt dit precies en wat is belangrijk om te weten als je blokverwarming hebt? We zetten het overzichtelijk voor je op een rij.

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming is een vorm van collectieve verwarming waarbij een leverancier meerdere woningen of gebouwen voorziet van warmte vanuit één centrale warmte-opwekinstallatie. Dus in plaats van individuele verwarmingssystemen zoals cv-ketels in elk appartement of huis, zijn alle woningen binnen een blok aangesloten op hetzelfde verwarmingssysteem. Dit systeem is efficiënter en kostenbesparend, aangezien de warmte centraal wordt opgewekt en verdeeld.

Hoe werkt blokverwarming?

Bij blokverwarming komt de warmte bijvoorbeeld van een centrale ketelinstallatie, die zich vaak in hetzelfde gebouw of in een bijgebouwtje van een woningblok bevindt. Deze installatie verwarmt water, dat vervolgens via leidingen naar de radiatoren in de verschillende woningen gaat. Elke woning heeft een eigen warmtemeter, om het individuele warmteverbruik te kunnen meten. Het systeem zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige manier van verwarming van alle aangesloten woningen.

Tarieven blokverwarming

Voor blokverwarming geldt een maximumtarief, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) jaarlijks vaststelt. Hierdoor betaal je als afnemer van blokverwarming nooit meer dan een afnemer van gas. De leverancier mag de tarieven 1 keer per jaar aanpassen, op basis van de energieprijzen, zolang ze maar niet boven het maximumtarief uitkomen.

Blokverwarming compensatie

Er was lang onduidelijkheid of het prijsplafond voor energie (opgeheven per 1 januari 2024) ook voor blokverwarming geldt. Het is inmiddels duidelijk dat ook afnemers van blokverwarming hier recht op hebben. Een compensatie of tegemoetkoming blokverwarming aanvragen gaat via de eigenaar – of vereniging van eigenaren – van je woning.

Opbouw energierekening blokverwarming

De energierekening bij blokverwarming bestaat uit verschillende componenten. Naast de kosten voor het individuele warmteverbruik, zijn dat bijvoorbeeld vaak vaste kosten voor onderhoud, service en de operationele kosten van het verwarmingssysteem.

Gemiddelde energiekosten met blokverwarming

De gemiddelde energiekosten met blokverwarming zijn net als bij gas afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de woning, de mate van isolatie en het individuele stookgedrag van de bewoners. Gemiddeld gebruikt een tweepersoonshuishouden ongeveer 42 GJ (gigajoules) per jaar, volgens het Nibud.

De voor- en nadelen van blokverwarming

Voordelen van blokverwarming:

  • Kosten- en ruimtebesparing: je hoeft zelf geen cv-ketel aan te schaffen, dat scheelt geld en ruimte.
  • Onderhoud: het onderhoud en beheer van het verwarmingssysteem wordt centraal geregeld, daar hoef je dus niet zelf voor te zorgen.

Nadelen van blokverwarming:

  • Gebrek aan controle: als je geen eigen meter hebt, kun je vaak niet je eigen verbruik bijhouden.
  • Niet overstappen: je kunt niet zelf overstappen naar een andere warmteleverancier.
  • Niet altijd efficiënt: de buizen van het systeem verwarmen ook ruimtes die wellicht geen verwarming nodig hebben.

Dit betekent de Warmtewet

De Warmtewet regelt de rechten en plichten van zowel huurders als verhuurders bij collectieve verwarmingssystemen zoals blokverwarming. Het waarborgt onder andere de transparantie van tarieven, de bescherming van consumentenbelangen, en de kwaliteit van de geleverde warmte.

Overstappen met blokverwarming

In tegenstelling tot individuele verwarmingssystemen, is overstappen van warmteleverancier niet mogelijk als je blokverwarming hebt. Je bent afhankelijk van de eigenaar van het systeem, meestal de huiseigenaar of vereniging van eigenaren. Voor alleen stroom kun je wel overstappen. In onze energievergelijker kun je de stroomprijs per kWh van elke leverancier vergelijken.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.