Alle warmteleveranciers + Warmtetarieven 2024 | Overstappen.nl

Warmteleveranciers

Warmteleveranciers – een onderwerp dat misschien niet dagelijks ter sprake komt, maar wel van invloed is op ons dagelijks leven. Of je nu in een appartement woont met stadsverwarming of in een huis met blokverwarming, het is essentieel om te begrijpen wat het verschil is tussen een energie- en een warmteleverancier, hoe warmteleveranciers werken en wat de impact ervan is op je portemonnee.

Ga snel naar

Wat doet een warmteleverancier?

Een warmteleverancier is verantwoordelijk voor het leveren van warmte aan huishoudens en bedrijven. Warmteleveranciers zijn de beheerders van de stad-, blok- of wijkverwarming op de plek waar je woont. Ze zorgen ervoor dat jij je huis kunt verwarmen en warm water hebt om te douchen. Ze spelen dus een cruciale rol in je dagelijkse comfort.

Wat is stadsverwarming of blokverwarming?

De warmte waarover we het hebben is afkomstig van restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken, dit noemen we stadsverwarming. Verwarming via een gezamenlijke ketel heet blokverwarming of wijkverwarming. Beide soorten warmte komen via centrale verwarmingssystemen en ondergrondse distributienetten jouw huis binnen.

De term die overkoepelend voor alle drie de soorten wordt gebruikt is stadsverwarming.

Stadsverwarming

Warmtetarieven 2024

In 2024 is de maximumprijs voor warmte € 46,69 per gigajoule. De maximale kosten die een warmteleverancier voor de aansluiting in rekening mag brengen zijn €618,82 per jaar. In de tabel hieronder zie je de maximale tarieven voor 2024, de maximale tarieven van 2023 en het verschil.

SoortMaximale tarieven 2024Maximale tarieven 2023Verschil
Meten van het verbruik (meettarief)€31,68€30,75€0,93
Verwarming en warm kraanwater€618,82€549,58€69,24
Alleen verwarming€309,41€274,79€34,62
Alleen warm kraanwater€309,41€274,79€34,62
Lauw kraanwater en verwarming€310,52€301,47€9,05
Koude€281,69€273,48€8,21

*Bron: Autoriteit Consument & Markt

Wat is het verschil tussen een warmteleverancier en een energieleverancier?

Een warmteleverancier levert alleen warmte, dus warm water en verwarming via radiatoren of bijvoorbeeld vloerverwarming. Voor stroom heb je dus ook nog een energieleverancier nodig. Een energieleverancier kan zowel stroom als warmte leveren. Zo kan je bij een energieleverancier vaak ook gas afnemen, waarmee je zelf, in je eigen (hybride) cv-ketel, je water voor je centrale verwarming en bijvoorbeeld de douche verwarmt.

In sommige gevallen kan je je stadswarmte en stroom bij dezelfde leverancier afnemen. Of dit voor jou ook gunstig is, kun je berekenen met onze onafhankelijk energievergelijker.

Alle warmteleveranciers in Nederland

In Nederland zijn er verschillende warmteleveranciers actief, de bekendste zijn: Eneco, Vattenfall, Essent, Eteck, Warmtebedrijf Rotterdam (onderdeel van Vattenfall), Ennatuurlijk (voorheen Warmtebedrijf Eindhoven) en Stadsverwarming Purmerend. Hieronder het complete overzicht van warmteleveranciers:

 • Breecamp Energie
 • Cogas
 • Croonwolter & Dros
 • DNWG Warmte
 • Duurzaam Verbonden 3
 • Eneco
 • Engie
 • Eteck
 • Equans Energy Solutions
 • GasloOss Sibelius
 • Gemeente Eindhoven
 • HVC Energie
 • Hydreco
 • InWarmte
 • Kelvin
 • Mijnwater Energy
 • ReDo Projects
 • Stadsverwarming Purmerend
 • Unica
 • Vaanster
 • Vattenfall
 • Warmtebedrijf Ede
 • Warmtelevering Wonen Limburg
 • Warmtebedrijf Hengelo
 • Warmtestad
 • Wellsius Energie
 • Westpoort Warmte
 • Wij Maken Energie
tip

Wie is mijn warmteleverancier?

Om erachter te komen wie jouw warmteleverancier voor stadsverwarming is, kun je jouw energierekening erbij pakken, op je rekeningafschriften kijken of in je mail zoeken op termen zoals ‘warmte’ en ‘stadsverwarming’. Daar staat de naam van je warmteleverancier. Het kan ook voorkomen dat je via je verhuurder of VvE warmte krijgt, neem in dat geval contact met hen op. Mocht je nog geen duidelijkheid hebben over je leverancier, dan kun je ook in de meterkast kijken. Mogelijk staat er bij de warmte-installatie aangegeven welke leverancier er verantwoordelijk voor is.

Overstappen van warmteleverancier?

Nu je weet wie je warmteleverancier is, vraag je je misschien af: kan ik ook overstappen naar een andere leverancier, net als bij je energieleverancier? Als je gebruikmaakt van stadsverwarming, heb je te maken met een vaste warmteleverancier, die levert aan jouw wijk, stad of regio. Hierdoor is het niet mogelijk om over te stappen van warmteleverancier.

Je kunt wel overstappen van energieleverancier voor stroom. Wil je weten wat voor jou de beste en goedkoopste energieleverancier voor stroom is? Met onze 100% onafhankelijke vergelijker weet je dat binnen enkele minuten.

Energiecontracten vergelijken
Vergelijk energieleveranciers

Warmtewet

Sinds 2014 beschermt de Warmtewet consumenten, die afhankelijk zijn van een warmtenet, zoals stadsverwarming, waarbij je te maken hebt met een vaste warmteleverancier. De Nederlandse overheid vindt dat warmte, net als schoon water en stroom, een basisbehoefte is. Daarom zijn er regels en richtlijnen in deze wet vastgelegd, net zoals er regels gelden voor energietarieven.

Wat is er geregeld in de Warmtewet?

Maximumtarieven

In de Warmtewet worden jaarlijks de maximumtarieven voor warmte vastgelegd. Dit heeft als belangrijkste doel dat je niet meer betaalt dan iemand die een cv-ketel op gas heeft.

Rechten en plichten

In de Warmtewet staan de rechten en plichten van zowel warmteleveranciers als consumenten.

Toezicht

Er is meer toezicht op de leveranciers van stadsverwarming en blokverwarming door de Warmtewet.

Controle

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of warmteleveranciers van stadsverwarming of blokverwarming zich aan deze regels houden.

Veelgestelde vragen

  Wat is duurder: gas of stadsverwarming?

  Dit hangt af van je verbruik en de tarieven van je warmteleverancier. In sommige gevallen kan stadsverwarming voordeliger zijn dan gasverwarming, bijvoorbeeld als de gasprijzen hoog zijn. Daarnaast zijn in de Warmtewet zijn maximumtarieven vastgelegd voor warmte. Door dit maximumtarief betaal je nooit meer dan iemand die een cv-ketel op gas heeft.

  Is stadsverwarming duurzamer dan gasverwarming?

  Ja, stadsverwarming draagt bij aan een duurzamere toekomst. De uitstoot van CO₂ is met stadsverwarming tot 60% minder dan bij traditionele verwarming door gas. Ook is stadsverwarming efficiënter dan individuele gasverwarmingssystemen.

  Heb ik een warmteleverancier?

  Als je gebruikmaakt van stadsverwarming of blokverwarming, heb je te maken met een warmteleverancier. Zo niet, dan is jouw warmte geregeld via je energieleverancier.

  Kan ik overstappen naar een andere warmteleverancier?

  Nee, warmteleveranciers zijn regiogebonden. Jouw woonplaats of specifieke postcode bepaalt welke warmteleverancier jouw warmte levert (als je bent aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming)

  Wat zijn de tarieven voor stadsverwarming in 2024?

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat in 2024 de maximumprijs voor 1 gigajoule warmte € 46,69 is. Dat is iets goedkoper dan de maximumprijs van € 47,38 per gigajoule van het jaar ervoor.

  Hoeveel warmtenetten zijn er in Nederland?

  Nederland heeft verschillende warmtenetten, verspreid over het land. De warmteleveranciers maken gebruik van 13 grootschalige warmtenetten, die de restwarmte van bijvoorbeeld een fabriek (stadsverwarming) of de warmte van de centrale ketel bij blokverwarming vervoeren.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten