
Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe warmtewet: warmtenetten straks in publieke handen
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Je kan een vergelijking maken, maar het is ook mogelijk om je in te schrijven voor een energiecollectief en dat aanbod te accepteren.
Een energiecollectief is een grote groep mensen die samen energie inkoopt. Het doel van het organiseren van ons collectief is dat we je helpen met het besparen op je energiekosten. Hoe meer mensen meedoen aan ons energiecollectief, hoe aantrekkelijker het wordt voor energieleveranciers om deze groep een speciaal aanbod te doen. Energieleveranciers zijn dan vaak bereid hoge kortingen te bieden, omdat er in één keer een grote groep mensen overstapt.
Je schrijft je eerst in als deelnemer van een energiecollectief. Dit is geheel vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.
Zodra er genoeg deelnemers zijn, wordt er een veiling voor energieleveranciers georganiseerd. De energieleverancier die het scherpste bod uitbrengt, wint de energieveiling.
Na de veiling ontvang je als deelnemer van het collectief een persoonlijk aanbod op basis van jouw persoonlijke verbruiksgegevens. Tot op dit moment kun je als deelnemer nog vrijblijvend beslissen of je het contract wel of niet wil afsluiten.
Vul het aanvraagformulier in en accepteer het aanbod.
Ben je tevreden met het persoonlijke aanbod? Dan kun je overstappen naar de energieleverancier van het winnende bod. Je nieuwe energieleverancier zegt dan je huidige contract op. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Het duurt ongeveer 4 tot 8 weken voordat alles geregeld is.
Welke optie voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijk situatie en voorkeuren. Je kunt je altijd inschrijven voor een collectief aangezien dit geheel vrijblijvend is. Door je in te schrijven voor ons collectief en daarnaast energie te vergelijken via onze energievergelijker, krijg je een goed beeld van de huidige energietarieven. Daarnaast is een energiecollectief niet altijd beschikbaar, maar je kunt wel altijd een vergelijking maken.
Het kan voorkomen dat het aanbod van een energiecollectief niet aan jouw eisen voldoet, omdat het bijvoorbeeld geen duurzame energieleverancier is. We raden je daarom altijd aan om naast het bekijken van het energiecollectief aanbod ook een vergelijking te maken. Zo kun je op basis van je persoonlijke voorkeuren zelf beslissen welke energiedeal het beste bij jouw situatie past.
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
In deze maandelijkse update vind je een overzicht van de voordeligste energiecontracten voor juli 2025.
Het verdwijnen van de salderingsregeling zorgt voor onrust en verwarring bij huishoudens met zonnepanelen.
Lees hier de impact van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op jouw energierekening en de analyse van energie-expert Tom Schlagwein.
Volgens recente analyses van Overstappen.nl is meer dan de helft van de kale gasprijs op dit moment toe te schrijven aan marges en risico-opslag. Samen met belastingen komt de totale prijs voor consumenten daarmee veel hoger uit.
Dankzij deze slimme tips kun je je terugleverkosten flink beperken.
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.