Energiecollectief

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over energiecollectieven, zoals de voor- en nadelen, aanbieders en veelgestelde vragen.

Wat is een energiecollectief?

Een energiecollectief is een collectief dat zorgt voor goedkope energietarieven voor consumenten. Het doel van het organiseren van een collectief is het besparen op energiekosten. De energieleveranciers zijn bereid om een collectief hoge kortingen te bieden, omdat er in één keer een grote groep mensen overstapt. Iedereen kan zich aansluiten bij een energiecollectief. Je kunt je inschrijven bij een bedrijf, organisatie of vereniging die een collectief organiseert.

Let op: een collectief is niet altijd de goedkoopste optie. Daarom is het altijd verstandig om zelf een vergelijking te maken. 

energiecollectief
Vergelijk direct en bespaar
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:

Vragen omtrent een energiecollectief

Zo werkt een energiecollectief

 1. Je schrijft je in als deelnemer aan het collectief.
 2. De collectieve inkoop vindt plaats via een veiling en wordt daarom ook wel een energieveiling genoemd. Er wordt een energieveiling georganiseerd. De energieleverancier die het scherpste bod uitbrengt, en hiermee dus de hoogste korting aanbiedt voor de ingeschreven deelnemers, wint de energieveiling.
 3. Na de veiling ontvangen de deelnemers van het collectief een persoonlijk aanbod op basis van de verbruiksgegevens.
 4. Als het bod wordt geaccepteerd door de deelnemer, stapt deze over naar de energieleverancier van het winnende bod.

Voordelen

 • Besparen op de kosten van je energieverbruik

Een collectief krijgt vaak korting bij het inkopen van energie omdat energieleveranciers graag in één keer een grote groep aan zich willen binden. Hoe meer mensen er deelnemen, hoe hoger de korting meestal is.

 • Meestal vrijblijvend aanmelden

Pas nadat de energie is geveild wordt er een persoonlijk aanbod gedaan en op basis daarvan kun je beslissen of je wilt deelnemen aan het energiecollectief.

 • Hogere bewustwording van energieprijzen onder consumenten

Nadelen

 • Het opstarten van een collectief brengt veel kosten met zich mee
 • Deze kosten worden gecompenseerd door het geven van een extra opslag aan de organisator. Deze opslag zorgt voor een verhoging van de uiteindelijke prijs die je betaalt voor de energie.

 • Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst
 • Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst aangezien er alleen wordt gekeken naar de gemiddelde prijs en niet naar de specifieke situatie. Vaak komt je eigen verbruik niet overeen met het gemiddelde verbruik, waardoor je uiteindelijk niet goedkoper uit bent.

 • Niet alle energieleveranciers doen mee aan energieveilingen
 • De energieleveranciers die deelnemen aan energieveilingen bieden niet al hun producten aan. Het aanbod van energieleveranciers is hierdoor niet volledig.

 • In het tweede jaar gaan de energietarieven vaak omhoog
 • Tijdens energieveilingen bieden leveranciers hoge kortingen aan om de veiling te winnen. De extra kosten die zij hierdoor maken, moeten worden terugverdiend. Dit gebeurt vaak in het tweede jaar, dan stijgen de energietarieven.

 • De veilingorganisatie biedt geen ondersteuning bij de overstap en eventuele klachten.
 • De veilingorganisatie biedt geen ondersteuning en de deelnemers van het collectief zijn bij klachten en vragen over de overstap aangewezen op de energieleverancier.

 • Kans op overstapboete bij te vroeg overstappen
 • Als je je aansluit bij een collectief terwijl je een lopend energiecontract hebt, maak je kans op een overstapboete. Hierdoor kan je uiteindelijk toch duurder uit zijn.

Is een energiecollectief goedkoper dan een normale energieleverancier?

Of een energiecollectief goedkoper is dan een normale energieleverancier, hangt af van je persoonlijke wensen en je energieverbruik. Tijdens een energieveiling wordt er vooral gekeken naar het gemiddelde verbruik en de gemiddelde prijs van energie. Als er een groot verschil zit tussen je energieverbruik en het gemiddelde energieverbruik, dan is de kans groot dat een energiecollectief niet de goedkoopste optie is.

Tijdens een energieveiling wordt er vaak niet gelet op de duurzaamheid van de energie. Als je persoonlijke voorkeur uitgaat naar duurzame energie kun je vaak beter zelf overstappen naar een andere energieleverancier.

Welke energiecollectieven zijn er?

De grootste energiecollectieven zijn momenteel van de ANWB, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Sloop de Crisis, Homestroom, ANBO, NL Energiecollectief, KOBESPA, Groepsveiling.nl en de Vastelastenbond.

Wanneer kan ik overstappen?

De inschrijfperiode verschilt per collectief, maar start meestal aan het eind van het jaar. In 2019 organiseerden zowel de Consumentenbond als Vereniging Eigen Huis een energiecollectief. In 2020 heeft de Consumentenbond ook een collectief georganiseerd, maar hiervoor kun je je niet meer aanmelden.

Hoe lang ben ik aangesloten bij een energiecollectief?

Dit hangt af van de looptijd van je energiecontract. Energiecollectieven bieden verschillende looptijden aan van energiecontracten. Als je energiecontract bijna afloopt kun je bijvoorbeeld zelf naar een andere energieleverancier overstappen of lid worden van een ander collectief.

Het is ook mogelijk om vroegtijdig over te stappen naar een andere energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat de energieleverancier je een boete kan opleggen voor het vroegtijdig overstappen.

energiecollectief

Een energievergelijker of een collectief?

Je kunt je altijd inschrijven voor een collectief aangezien dit geheel vrijblijvend is. Door je in te schrijven voor een collectief en daarnaast energie te vergelijken via een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl, krijg je een goed beeld van de huidige energietarieven.

In veel gevallen is een energievergelijker echter voordeliger dan een collectief en betaal je het laagste energietarief.

Is het mogelijk om voortijdig uit een energiecollectief stappen?

Ja, het is mogelijk om voor het aflopen van je energiecontract over te stappen. Als je voortijdig vertrekt bij een energieleverancier die je via een energieveiling hebt gekozen, dan kan het wel zo zijn dat je de verkregen korting moet terugbetalen.

Waar moet je op letten bij het kiezen voor een collectief?

 • Is het energieproduct dat gewonnen heeft via de energieveiling inclusief alle extra kosten?
 • Is de organisator van de energieveiling 100% onafhankelijk?
 • Zijn alle voorwaarden voor het deelnemen aan een collectief vooraf duidelijk en inzichtelijk gemaakt?
 • Is het inschrijven voor het energiecollectief vrijblijvend?

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.