Energiekosten

De kosten voor energie zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt en van de prijzen van de energieleverancier. Door zuinig om te gaan met energie, kun je op de energiekosten besparen. Omdat energieleveranciers verschillende energiecontracten aanbieden, kan het zeker lonen om jaarlijks over te stappen. Door eenvoudig verschillende energieleveranciers te bekijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Wat zijn vaste energiekosten?

De kosten voor energie en gas zijn onder te verdelen in vaste energiekosten en variabele energiekosten. De vaste energiekosten zijn de kosten voor de aansluiting op het netwerk voor het verkrijgen van gas en/of stroom. Daarnaast valt de dienstverlening van de energieleverancier onder de vaste energiekosten. Deze kosten zullen altijd hetzelfde blijven, ook wanneer u minder of meer energie verbruikt.

Wat zijn variabele energiekosten?

De variabele energiekosten hangen af van de energie die je verbruikt. Onder de variabele kosten vallen onder andere de energiebelasting en de kosten voor het leveren van gas en stroom. Bij sommige energieleveranciers kun je zelf de meterstanden invullen, zodat je kunt bijhouden hoeveel energie je ongeveer verbruikt. Zo kun je achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Besparen op je energiekosten

Je kunt zelf veel doen om op je energiekosten te besparen:

 • Breng je variabele energiekosten omlaag door het huis goed te isoleren. Dankzij goede isolatie is er minder tocht en vocht in huis en hoef je minder te stoken om het huis warm te houden.
 • Het huis verwarmen met gas en koken op gas is op dit moment goedkoper in Nederland. Echter, kan dit in de toekomst wel veranderen.
 • Vergelijk energieleveranciers en stap over naar de goedkoopste.
 • Vervang de reguliere lampen door spaarlampen. Deze verbruiken minder elektriciteit.
 • Door bijvoorbeeld de lampen niet onnodig te laten branden en korter te douchen kun je veel energie en geld besparen.

Bereken je energiekosten

Je kunt je energiekosten berekenen door je energieverbruik en je postcode in te vullen. Aan de hand van deze gegevens krijg je snel en eenvoudig een overzicht van de kosten per energieleverancier. Wanneer je niet precies weet wat je verbruikt, kun je door het invullen van jouw huishoudsamenstelling en het type woning al een schatting krijgen van het verbruik.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten per huishouden per maand?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de energiekosten per huishouden afhankelijk van de energieleverancier en het verbruik. Hoe meer personen er in een woning wonen, hoe meer gebruik er wordt gemaakt van energie. We hebben de gemiddelde energiekosten per huishoudsamenstelling voor je op een rijtje gezet:

 • Elektriciteitskosten

 • Bij de kosten voor gas is het ook van belang in wat voor woning je woont. Een vrijstaande woning verbruikt namelijk meer gas dan een tussenwoning. Hieronder zie je de gemiddelde energiekosten per type woning:

 • Gaskosten

 • Bijbehorende BTW en milieuheffingen
  Onder de kosten voor energie valt ook de milieubelasting die de overheid heft over jouw stroom- en gasverbruik. Dit gaat om de regiotoeslag, energiebelasting en de heffing ‘opslag voor duurzame energie’. Daarnaast betaal je 21% btw over de geleverde energie.

Energiekosten vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.