Energiekosten

Laatste update:

De kosten voor energie zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt en van de prijzen van de energieleverancier. Door zuinig om te gaan met energie, kun je op de energiekosten besparen. Omdat energieleveranciers verschillende energiecontracten aanbieden, kan het zeker lonen om jaarlijks over te stappen. Door eenvoudig verschillende energieleveranciers te bekijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen.

tip

Vast, variabel of dynamisch?

Door meer rust in de markt en de wijziging van de opzegvergoedingen, bieden leveranciers weer 1- en meerjarige contracten aan! Maak dus snel een vergelijking om te zien of het slim is om nu je tarieven voor de winter vast te zetten. Wil je liever direct profiteren van de lage tarieven? Kies dan voor een variabel of dynamisch energiecontract. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Energiekosten berekenen

Je kunt je energiekosten berekenen door je energieverbruik en je postcode in onze vergelijker in te vullen. Aan de hand van deze gegevens krijg je snel en eenvoudig een overzicht van de kosten per energieleverancier. Wanneer je niet precies weet wat je verbruikt, kun je door het invullen van jouw huishoudsamenstelling en het type woning al een schatting krijgen van het verbruik.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de energiekosten per huishouden afhankelijk van de energieleverancier en het verbruik. Hoe meer personen er in een woning wonen, hoe meer gebruik er wordt gemaakt van energie. Hieronder vind je een overzicht van de energiekosten voor stroom en gas per leverancier.

Energiekosten berekenen

Profiteer van hoge kortingen om je energiekosten te verlagen

“Mensen laten vaak onnodig korting liggen en betalen daardoor snel te veel geld voor hun energie. Terwijl er door het kiezen van het juiste contract vaak veel korting valt te behalen. Op dit moment bieden veel leveranciers hoge kortingen aan voor nieuwe klanten waardoor je tot wel € 600 kunt besparen op je energiekosten.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert Tom Schlagwein

Wat zijn vaste energiekosten?

De kosten voor energie en gas zijn onder te verdelen in vaste energiekosten en variabele energiekosten. De vaste energiekosten zijn de kosten voor de aansluiting op het netwerk voor het verkrijgen van gas en/of stroom. Daarnaast valt de dienstverlening van de energieleverancier onder de vaste energiekosten. Deze kosten zullen altijd hetzelfde blijven, ook wanneer je minder of meer energie verbruikt.

Wat zijn variabele energiekosten?

De variabele energiekosten hangen af van de energie die je verbruikt. Onder de variabele kosten vallen onder andere de energiebelasting en de kosten voor het leveren van gas en stroom. Bij sommige energieleveranciers kun je zelf de meterstanden invullen, zodat je kunt bijhouden hoeveel energie je ongeveer verbruikt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Besparen op je energiekosten

Je kunt zelf veel doen om op je energiekosten te besparen, het belangrijkst is om je energieverbruik te verminderen:

  • Breng je variabele energiekosten omlaag door het huis goed te isoleren. Dankzij goede isolatie is er minder tocht en vocht in huis en hoef je minder te stoken om het huis warm te houden.
  • Vervang de reguliere lampen door spaarlampen. Deze verbruiken minder elektriciteit.
  • Door bijvoorbeeld de lampen niet onnodig te laten branden en korter te douchen kun je veel energie en geld besparen.
  • Vergelijk energieleveranciers en stap over naar de goedkoopste. Door ieder jaar een vergelijking te maken kun je veel geld besparen op je energiekosten.
Energiekosten

Overzicht jaarlijkse energiekosten

Hieronder vind je een overzicht van het prijsverschil tussen vaste en variabele tarieven. Uit ons onderzoek blijkt dat het afsluiten van een variabel energiecontract al jaren duurder is dan een vast contract. De resultaten kun je zien in de onderstaande grafiek. In deze grafiek zie je het prijsverschil tussen een energiecontract met een vast, variabel of dynamisch tarief op twee momenten per jaar. De momenten zijn in januari en juli van het jaar omdat in deze periodes meestal de variabele tarieven gewijzigd worden. In de grafiek is duidelijk terug te zien dat je met een vast energiecontract voordeliger uit bent. Dit kan per huishouden verschillen, door te vergelijken weet je zeker dat je nooit een cent te veel betaalt.

Twijfel je nog over de keuze voor een vast of variabel contract? Bekijk dan onze adviespagina of neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

Besparen op je vaste lasten

Besparen op je telefoon abonnement

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen voor de laagste lasten, zonder gedoe. Misschien kun jij ook besparen op andere vaste lasten, zoals je telefoon abonnement of autoverzekering. Maak een vergelijking en zie direct hoeveel je kunt besparen.

telefoon abonnement

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.