Energiecontract verlengen met verlengingsaanbod of niet?

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan biedt jouw energieleverancier je waarschijnlijk een verlengingsaanbod. Met dit verlengingsaanbod hoopt de leverancier dat je blijft in plaats van overstapt naar een andere leverancier. Een verlengingsaanbod kan gunstig zijn, maar dat is het niet altijd. Maar hoe bepaal je of je het verlengaanbod accepteert, niks doet of overstapt? Op deze pagina zetten we op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een verlengingsaanbod van je leverancier krijgt.

Wat is een verlengaanbod energie?

Je contract loopt bijna af en je energieleverancier biedt je een aanbod aan. Dit noemen we het verlengingsaanbod van je energieleverancier. Meestal krijg je een verlengingsaanbod vanaf 2 maanden voor de einddatum van je contract. Met een aantrekkelijke aanbieding of korting hoopt de leverancier dat je bij hen blijft. Je bent vrij om het verlengingsaanbod te accepteren, maar je bent zeker niet verplicht. Een verlengaanbod van energie lijkt op het eerste gezicht erg voordelig. Toch raden we je altijd aan om het verlengaanbod te vergelijken met andere contracten. De tarieven uit het aanbod zijn vaak niet hetzelfde als de tarieven in je huidige contract. Grote kans dat je ergens anders voordeliger uit bent.

Verlengingsaanbod of niet, we raden je altijd aan om je energie te vergelijken. Een aanbod lijkt op het eerste gezicht erg voordelig, maar dit is niet altijd het geval. In onze vergelijker zie je in een oogopslag wat voor jou de beste deal is. Let op: krijg je een verlengingsaanbod en doe je niets?  Je vaste contract verandert stilzwijgend in een variabel energiecontract. Ook dan raden we je aan je energie te vergelijken. Je contract is vanaf dan maandelijks opzegbaar.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energiecontract verlengen of niet?

Je hebt een verlengaanbod gekregen van je leverancier, maar moet je je energiecontract verlengen of niet? We raden je altijd aan om je verlengaanbod te vergelijken met andere energiecontracten. Ook al is het een aanbod en geeft je leverancier je korting, de nieuwe energietarieven kunnen alsnog hoger zijn dan bij een andere leverancier. Over het algemeen bieden leveranciers nieuwe klanten scherper geprijsde contracten aan dan bestaande klanten. Let bij het vergelijken ook op de leveringskosten, vaste leveringskosten, terugleververgoeding, vaste terugleverkosten voor zonnepanelen, de energiesamenstelling van jouw voorkeur en de welkomstkorting of loyaliteitsbonus.

Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract niet verleng?

Ga je (nog) niet in op het verlengaanbod van je leverancier en stap je niet over? Dan verandert jouw vaste contract aan het einde van de looptijd automatisch in een variabel energiecontract met variabele energietarieven. Een variabel contract geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Je krijgt dus nog steeds energie geleverd in jouw woning.

Verlengingsaanbod energieleverancier: goede deal?

Of het verlengingsaanbod van je energieleverancier een goede deal is, ligt aan een aantal factoren. Kijk bijvoorbeeld naar de energietarieven. Zijn die ergens anders voordeliger? En wat is de samenstelling van de energie? Misschien heb je in je huidige contract gekozen voor duurzame energie. Is dat in het verlengingsaanbod nog steeds het geval? Voordat je het verlengaanbod energie accepteert, raden we je aan alles goed onder de loep te nemen. We zetten het voor je op een rijtje:

  • Energietarieven
  • Leveringskosten
  • Vaste leveringskosten
  • Terugleververgoeding bij zonnepanelen
  • Vaste terugleverkosten bij zonnepanelen
  • Welkomstkorting/loyaliteitsbonus

Vergelijk al het aanbod van leveranciers

We raden je altijd aan, verlengingsaanbod of niet, om je energie te vergelijken. Binnen 1 minuut weet je welke leverancier op dit moment de beste deal heeft voor jou. Onze energievergelijker is gratis en we zorgen ervoor dat je geen moment zonder stroom of gas zit. Na het invullen van je gegevens en voorkeuren, zie je in één eenvoudig overzicht en goedkoopste energieleverancier voor jouw energieverbruik en wensen.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dat ligt aan je verbruik en je specifieke wensen. We raden je aan om gebruik te maken van onze energievergelijker. Zo weet je zeker dat je kiest voor een goede deal en de beste voorwaarden voor jouw situatie.

Doet jouw energieleverancier je een aanbod? Dan kun je je energiecontract verlengen. Of het contract precies hetzelfde is als het huidige contract, ligt aan het aanbod. We raden je altijd aan om het contract goed door te nemen en te kijken naar de voorwaarden. Wellicht ben je ergens anders goedkoper uit. Check onze energievergelijker en stap over naar de beste deal.

Een verlengaanbod krijg je meestal vanaf 2 maanden voor de einddatum van je huidige contract. Je hebt dan nog even de tijd om te bedenken wat je wil. Stap je over, doe je niks of accepteer je het verlengaanbod. We raden je altijd aan om het verlengaanbod energie te vergelijken met alle leveranciers in de markt. Wellicht ben je ergens anders goedkoper uit. Check onze energievergelijker en stap over naar de beste deal.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.