Energiecontract verlengen met verlengingsaanbod of niet?
Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan biedt jouw energieleverancier je waarschijnlijk een verlengingsaanbod. Met dit verlengingsaanbod hoopt de leverancier dat je blijft in plaats van overstapt naar een andere leverancier. Een verlengingsaanbod kan gunstig zijn, maar dat is het niet altijd. Maar hoe bepaal je of je het verlengaanbod accepteert, niks doet of overstapt? Op deze pagina zetten we op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een verlengingsaanbod van je leverancier krijgt.
Wat is een verlengaanbod energie?
Je contract loopt bijna af en je energieleverancier biedt je een aanbod aan. Dit noemen we het verlengingsaanbod van je energieleverancier. Meestal krijg je een verlengingsaanbod vanaf 2 maanden voor de einddatum van je contract. Met een aantrekkelijke aanbieding of korting hoopt de leverancier dat je bij hen blijft. Je bent vrij om het verlengingsaanbod te accepteren, maar je bent zeker niet verplicht. Een verlengaanbod van energie lijkt op het eerste gezicht erg voordelig. Toch raden we je altijd aan om het verlengaanbod te vergelijken met andere contracten. De tarieven uit het aanbod zijn vaak niet hetzelfde als de tarieven in je huidige contract. Grote kans dat je ergens anders voordeliger uit bent.
Energiecontract verlengen of niet?
Je hebt een verlengaanbod gekregen van je leverancier, maar moet je je energiecontract verlengen of niet? We raden je altijd aan om je verlengaanbod te vergelijken met andere energiecontracten. Ook al is het een aanbod en geeft je leverancier je korting, de nieuwe energietarieven kunnen alsnog hoger zijn dan bij een andere leverancier. Over het algemeen bieden leveranciers nieuwe klanten scherper geprijsde contracten aan dan bestaande klanten. Let bij het vergelijken ook op de leveringskosten, vaste leveringskosten, terugleververgoeding, terugleverkosten voor zonnepanelen, de energiesamenstelling van jouw voorkeur en de welkomstkorting of loyaliteitsbonus.
Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract niet verleng?
Ga je (nog) niet in op het verlengaanbod van je leverancier en stap je niet over? Dan verandert jouw vaste contract aan het einde van de looptijd automatisch in een variabel energiecontract met variabele energietarieven. Een variabel contract geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Je krijgt dus nog steeds energie geleverd in jouw woning.
Verlengingsaanbod energieleverancier: goede deal?
Of het verlengingsaanbod van je energieleverancier een goede deal is, ligt aan een aantal factoren. Kijk bijvoorbeeld naar de energietarieven. Zijn die ergens anders voordeliger? En wat is de samenstelling van de energie? Misschien heb je in je huidige contract gekozen voor duurzame energie. Is dat in het verlengingsaanbod nog steeds het geval? Voordat je het verlengaanbod energie accepteert, raden we je aan alles goed onder de loep te nemen. We zetten het voor je op een rijtje:
- Energietarieven
- Leveringskosten
- Vaste leveringskosten
- Terugleververgoeding bij zonnepanelen
- Vaste terugleverkosten bij zonnepanelen
- Welkomstkorting/loyaliteitsbonus
Vergelijk al het aanbod van leveranciers
We raden je altijd aan, verlengingsaanbod of niet, om je energie te vergelijken. Binnen 1 minuut weet je welke leverancier op dit moment de beste deal heeft voor jou. Onze energievergelijker is gratis en we zorgen ervoor dat je geen moment zonder stroom of gas zit. Na het invullen van je gegevens en voorkeuren, zie je in één eenvoudig overzicht en goedkoopste energieleverancier voor jouw energieverbruik en wensen.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025
Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.
Steeds groter verschil tussen goedkoopste en duurste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen
Het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract liep in juli 2024 op tot € 600,-.
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in september
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in september zijn.
Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?
Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in augustus
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Effect stijgende gasprijs zichtbaar: tarieven energiecontract stijgen 10%
De gasprijs steeg de afgelopen tijd flink. Wat gebeurt er met de energiecontracten in onze vergelijker?
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.