Welkomstkorting energie, loyaliteitsbonus of cashback

Elke keer als je overstapt kom je het weer tegen: welkomstkortingen energie, cashbacks of loyaliteitsbonussen. Maar wat is het precies, welke energieleverancier geeft de hoogste korting en wanneer krijg je ze uitbetaald? Lees snel verder om te ontdekken hoeveel je kan besparen met een korting op je energiecontract.

Ga snel naar

Wat is een cashback of bonus?

Een cashback of energie welkomstbonus is een korting die je ontvangt van je energieleverancier wanneer je het hele energiecontract hebt uitgezeten. Of als je het eerste jaar van je energiecontract hebt uitgezeten. Voor 1 juni 2023 was er geen verschil tussen welkomstbonus en een energie cashback. Op 1 juni 2023 zijn de regels omtrent welkomstpremie energie, net als de opzegboetes, aangepast.

Welkomstkorting of cashback

Welke soorten kortingen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten aanbiedingen in de vorm van een korting op je energierekening:

 1. Welkomstpremies, welkomstkortingen of welkomstbonussen energie
  Een welkomstpremie is een korting die je voor je tweede termijnbetaling moet hebben ontvangen van je energieleverancier. Heb je dat niet en zeg je binnen 6 maanden je energiecontract op? Dan mag je energieleverancier de welkomstbonus niet terugvragen.
 2. Cashbacks of loyaliteitsbonussen
  Cashbacks of loyaliteitsbonussen, zijn kortingen die je ontvangt aan het einde van je eerste contractjaar. Zeg je voortijdig je energiecontract op? Dan krijg je geen cashback of loyaliteitsbonus.
 3. Lang blijven loont kortingen
  Een aantal energieleveranciers, zoals Vattenfall geven een korting als je niet overstapt aan het einde van je contractjaar en een nieuw contract afsluit. Maar er zijn vaak wel veel voorwaarden aan verbonden.

Energiecontracten met korting vergelijken

In onze vergelijker zie je altijd de actuele korting per leverancier. Deze berekenen we door in de totaalprijs en je indicatieve maandbedrag.

Vergelijk energiecontracten met kortingen

Hoogste loyaliteitsbonussen

Energieleverancier Energie aanbieding Contract
Essent€ 300 kortingVast
Energiedirect€ 300 kortingVast
United Consumers Energie€ 297 kortingVast
Budget energie€ 210 kortingVast
Vandebron€ 180 kortingVast
Mega Energie€ 180 kortingVast
Innova Energie€ 175 kortingVast
Clean Energy€ 150 kortingVast
Engie€ 100 kortingVast
Vattenfall€ 100 kortingVast
Pure energie€ 90 kortingVast
NextEnergy€ 50 kortingDynamisch
Frank Energie€ 50 kortingDynamisch
*De bovenstaande kortingen zijn berekend op basis van een huishouden met het verbruik van 2500 kWh stroom en 1100 m3 gas. Laatste update: 25 september 2023
Energie-expert Tom geeft antwoord

Is een cashback of korting op energie goedkoper?

“Een cashback of korting betekend niet altijd het goedkoopste contract. Vaak zijn de tarieven van een contract mét loyaliteitsbonus of cashback hoger dan de tarieven van een energiecontract zonder cashback of loyaliteitsbonus. Ik kan je aanraden om tijdens het vergelijken niet alleen naar de korting te kijken. Leveranciers kunnen namelijk met gunstige tarieven zonder korting een betere jaarprijs aanbieden dan slechte tarieven met een hoge korting. Het gaat om de netto jaarprijs.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert Tom Schlagwein

Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een welkomstbonus en een loyaliteitsbonus?

  Een welkomstbonus moet je voor je tweede termijnbetaling hebben ontvangen als de energieleverancier het recht wilt behouden om de welkomstbonus terug te vragen wanneer je voortijdig je contract beëindigt.
  Een loyaliteitsbonus krijg je pas aan het einde van je contractjaar terug op je jaarafrekening. Wanneer je voortijdig opzegt heb je geen recht op een loyaliteitsbonus.

  Wanneer krijg ik een welkomstbonus energie?

  Sinds 1 juni 2023 hebben de energieleveranciers de welkomstbonussen veranderd naar een loyaliteitskorting of cashback. Je krijgt in dat geval dus geen welkomstbonus energie.
  Heb je een contract van voor 1 juni 2023? Dan zou je nog een welkomstbonus kunnen hebben, maar val je onder de oude regeling en krijg je deze aan het einde van het contractjaar verrekend op je jaarrekening.

  Wanneer krijg ik een loyaliteitsbonus?

  Je krijgt de loyaliteitsbonus aan het einde van je eerste contractjaar, zolang je het energiecontract niet voortijdig opzegt.

  Hoe werkt een bonus/korting bij een dynamisch contract?

  Bij een dynamisch contract is de loyaliteitsbonus gebaseerd op een energiecontract met een periode van 1 jaar. Zeg je het contract voortijdig op? Dan wordt de korting naar rato verrekend.

  voorbeeld:
  Je hebt een dynamisch energiecontract met een loyaliteitsbonus van 120 euro afgesloten. Na 5 maanden zeg je het contract op.
  De loyaliteitsbonus die bij deze leverancier krijgt is: 120/12= 10 per maand.
  dus 5*10 = 50 loyaliteitsbonus.

  *de getallen in bovenstaand voorbeeld zijn fictief. Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de berekening en de gebruikte getallen.

  Bieden alle leveranciers een bonus aan?

  Nee, niet alle leveranciers bieden een bonus bij een nieuw energiecontract aan. In onze vergelijker kan je zien welke energieleveranciers een bonus aanbieden en welke niet.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.