
Terugleverkosten bij energieleveranciers lopen sterk uiteen
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Grijs gas, ook wel aardgas, is een fossiele brandstof die we gebruiken onder andere als brandstof voor onze auto's en om ons huis te verwarmen. Op deze pagina lees je alles over het grijze gas en wat het verschil is met groen gas.
Grijs gas, ook wel aardgas genoemd, is een fossiele brandstof die voorkomt onder de aardkorst en die zonder bewerking wordt gebruikt. De brandstof grijs gas wordt steeds schaarser. Op een gegeven moment zal er helemaal geen aardgas. Grijs gas is daarom geen onuitputtelijke en energiebron en geen vorm van duurzame energie.
In het dagelijkse leven komen we overal de toepassing van aardgas tegen. We gebruiken grijs gas om ons huis te verwarmen, om op te koken en als brandstof voor onze voertuigen. De voorraad van gas is niet eindig, daarom is het in Nederland en andere landen in Europa de bedoeling dat we ‘van het gas af gaan.’
De tegenhanger van het niet-duurzame grijze gas is het groene gas. Beide soorten gas hebben dezelfde kwaliteit en gebruiken we voor dezelfde doeleinden. Groen gas wordt op een duurzame manier geproduceerd door het zuiveren en drogen van biogas. Groen gas is nog moeilijk te produceren, daarom verkopen energieleveranciers vaak CO2-gecompenseerd gas. Dit is eigenlijk grijs gas met een groen tintje. Bij CO2-gecompenseerd gas investeert de leverancier in projecten die bijdragen aan het klimaat. Er is in de praktijk dus geen verschil tussen grijs gas en CO2-gecompenseerd gas.
Het gas voor Nederlandse huishoudens kwam voornamelijk uit Slochteren, een plaats in de gemeente Midden-Groningen. In deze provincie bevindt zich het grootste gasveld van Europa. In 1959 werd hier voor het eerst aardgas gevonden en sindsdien wordt hier grootschalig geboord naar aardgas door de Nederlandse Aardolie Maatschappij.
Het gas heeft Nederland in de loop der jaren veel geld opgeleverd, maar door het wegpompen van het gas is de bodem in Groningen flink ingezakt. Daarnaast vinden er regelmatig aardbevingen plaats als gevolg van de gaswinning. Hierdoor zijn er veel huizen beschadigd en gaat de kwaliteit van leven voor de mensen in de omgeving snel achteruit. Sinds de gascrisis na de Russische invasie in Oekraïne heeft Nederland zijn afhankelijkheid van Gronings gas verder verminderd en meer ingezet op import van LNG (vloeibaar aardgas) en andere bronnen. Het Groningse gasveld sloot in 2024.
In onze energievergelijker kun je contracten met gas en stroom vergelijken. Ook kun je kiezen voor contracten met alleen gas. Op het moment kun je geen groen gas vergelijken. Wel kun je kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Vink dan aan dat je ‘duurzame producten’ wil vergelijken. Bekijk alle energiedeals van de energieleveranciers en bekijk wat voor jou de beste mogelijkheid is. Wij regelen vervolgens gratis de overstap naar de energieleverancier.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Zonnepaneelbezitters betalen inmiddels standaard terugleverkosten bij hun energieleverancier, maar de drempel waarop deze kosten ingaan verschilt sterk per aanbieder.
Waarom zijn vier organisaties een massaclaim gestart en hoe kun je je aanmelden?
We leggen je uit wanneer je in aanmerking komt en hoe je je het beste voorbereidt.
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in april 2025 zijn.
Kortingen lopen op to wel € 490,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract loopt op tot € 900 per jaar.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.