Budget Energie brengt ook vaste terugleveringskosten in rekening | Overstappen.nl
17-01-2024

Budget Energie brengt ook vaste terugleveringskosten in rekening

Na Vandebron brengt ook Budget Energie vaste terugleveringskosten in rekening bij klanten met zonnepanelen.

3 minuten 17-01-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Budget Energie heeft aangekondigd veranderingen door te voeren in de kosten voor klanten met zonnepanelen, als onderdeel van hun streven naar een evenwichtiger energienetwerk.

Vaste terugleveringskosten voor zonnepaneelhouders

Vanaf 1 maart 2024 zullen bestaande klanten met zonnepanelen extra kosten gaan betalen voor het terugleveren van zonnestroom. Voor nieuwe klanten zal dit al vanaf 16 januari reeds het geval zijn. Het bedrijf hoopt hiermee de druk op het elektriciteitsnet te verminderen en consumenten aan te moedigen energie te verbruiken op momenten van overvloedige groene stroom. Ook zal er een eerlijkere verdeling zijn van de kosten die zonnepaneelhouders voor een energieleverancier met zich meebrengen. Die kosten worden nu namelijk gespreid over alle klanten, dus ook de klanten zonder panelen.

Netwerkbenutting

In een tijd waarin groene energie een steeds prominentere rol speelt, zijn energieleveranciers op zoek naar manieren om het elektriciteitsnet efficiënter te benutten. Budget Energie neemt een tweeledige aanpak met zowel kostenverhogingen als kostenverlagingen voor verschillende klantengroepen.

Vandebron ging Budget Energie reeds voor

De kostenverhoging voor klanten met zonnepanelen, geïnspireerd door eerdere stappen van concurrent Vandebron, varieert tussen de 3 en 90 euro per maand, afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte stroom. Budget Energie stelt echter dat de meeste klanten niet meer dan 20 euro extra per maand zullen betalen. “Er is een systeemverandering nodig,” verklaart de energieleverancier. “We moeten slimmer omgaan met vraag en aanbod. Daarmee voorkomen we een vertraging in de energietransitie.”

Compensatie van kosten door middel van gratis stroom

Als compensatie voor deze kostenverhogingen biedt Budget Energie een interessante incentive aan andere klanten. Tussen april en augustus kunnen klanten met een nieuw vast contract op weekenddagen gratis stroom afnemen, tussen 12:00 en 17:00 uur. Het bedrijf hoopt hiermee consumenten te stimuleren hun energieverbruik te verplaatsen naar tijden van overvloedige groene stroom.

Energie Expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl merkt op: “Na Vandebron volgt Budget Energie nu ook met vaste terugleveringskosten. Dit is een nieuwe kostenpost voor zonnepaneelhouders. Aan de ene kant kun je beargumenteren dat dit eerlijker is. Nu betalen de klanten zonder panelen vaak mee aan de extra kosten die een leverancier maakt voor klanten met panelen door onbalans op het net. Met een scheiding tussen deze groepen, kun je deze kosten eerlijker verdelen. Het is echter wel zo dat klanten met zonnepanelen nu extra kosten krijgen doorgerekend, waar ze met hun investering geen rekening mee hebben gehouden. De terugverdientijd wordt hiermee wel onverwacht langer. De maatregel heeft dus voor- en nadelen.”

Nog steeds rendabel om panelen te hebben

Budget Energie benadrukt dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, maar de veranderingen zorgen voor een andere verdeling van de kosten. De exacte terugleverkosten voor zonnepaneelgebruikers zijn echter nog niet bekendgemaakt. De verwachting van Overstappen.nl is dat meerdere leveranciers zullen volgen. Nu zie je vaak dat leveranciers helemaal geen aanbod meer willen doen aan klanten met panelen, of geen langdurige contracten meer willen aanbieden. Met deze verandering worden deze groepen in elk geval niet meer uitgesloten, dus dat juichen we toe.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 17-01-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven