Vattenfall introduceert dynamisch energiecontract “FlexPrijs”
06-03-2024

Vattenfall introduceert dynamisch energiecontract “FlexPrijs”

Energieleverancier Vattenfall introduceert een dynamisch energiecontract voor consumenten en het MKB.

3 minuten 06-03-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

In een stap om tegemoet te komen aan de veranderende energiemarkt en de groeiende vraag naar flexibele energieoplossingen, heeft Vattenfall het dynamisch energiecontract “FlexPrijs” geïntroduceerd. Deze contractvorm stelt consumenten in staat om te profiteren van de schommelende stroomprijzen, door energie te verbruiken op momenten dat de tarieven het laagst zijn.

Waarom introduceert Vattenfall dit contract?

Vattenfall’s besluit om FlexPrijs te lanceren komt als reactie op de stijgende interesse in dynamische energiecontracten, die aanzienlijke besparingen kunnen opleveren voor klanten die flexibel zijn in hun energieverbruik. Vooral tijdens uren waarin veel duurzame energie wordt opgewekt, via zonnepanelen of windmolens, dalen de stroomprijzen flink. Consumenten profiteren dan niet alleen van lagere prijzen, maar dragen ook bij aan een betere verdeling van vraag en aanbod op het net. Zij dragen daarmee bij aan de vermindering van de zogeheten netcongestie.

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract zijn de tarieven voor stroom en gas gekoppeld aan de ‘spotmarkt’. Daar wordt energie verhandeld voor de komende dag. De stroomtarieven veranderen per uur en de gasprijs één keer per dag. Dit is in contrast met vaste of variabele contracten waar de prijzen vastliggen voor een bepaalde periode. In januari 2024 waren er al 262.000 huishoudens met dit type contract volgens de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VdDE).

Vattenfall dynamisch contract tarieven

De kostenstructuur van FlexPrijs bestaat uit maandelijkse vaste leveringskosten van €7,95 voor stroom en €6,95 voor gas. Daarnaast zijn de inkoopvergoedingen voor stroom €0,0255 per kWh en €0,0611 per m3 voor gas. Deze tarieven maken Vattenfall’s aanbod als een van de duurdere opties op de markt. Verschillende andere dynamische energieleveranciers rekenen goedkopere inkoopvergoedingen.

Tarieven Vattenfall “FlexPrijs”

Type energieVaste leveringskostenOpslag
Stroom€ 7,95 per maand€ 0,0255 per kWh
Gas€ 6,95 per maand€ 0,0611 per m3

 

“Je ziet in de markt dat dynamische contracten nog steeds aan terrein winnen. Op zich is dat helemaal niet gek, want de prijzen zijn gemiddeld ook stukken lager dan die van variabele en vaste contracten. Vooral voor klanten die slim kunnen omgaan met hun verbruik op de dag is dit een passende contractvorm. Niet voor iedereen is dit passend, daarom raden we aan om je eerst te verdiepen in het dynamische contract voordat je dit afsluit.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Steeds meer grote leveranciers introduceren dynamisch contract

Vattenfall is niet de enige grote speler op de Nederlandse energiemarkt die dynamische energiecontracten aanbiedt. Andere grote leveranciers, zoals Eneco en Budget Energie, hebben recent vergelijkbare contracten geïntroduceerd. In totaal zijn er nu ruim 22 verschillende leveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden. Hier kun je het overzicht vinden.

Vanaf 2025 verplicht

Met de introductie van FlexPrijs speelt Vattenfall in op de wettelijke verplichting die vanaf 2025 van kracht wordt. In de nieuwe Energiewet staat dat alle energieleveranciers ten minste één dynamisch energiecontract moeten aanbieden. Veel leveranciers zullen komende tijd dus ook een dynamische optie gaan aanbieden. Er is dus een verschuiving gaande naar een meer gevarieerde en flexibele energiemarkt, waarin consumenten meer controle en sturing krijgen over hun energieverbruik en de bijhorende kosten.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 06-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven