Vattenfall kondigt lagere energietarieven aan | Overstappen.nl
21-08-2023

Vattenfall kondigt lagere energietarieven aan

De nieuwe tarieven gaan per 1 oktober 2023 in voor bestaande klanten met een variabel contract.

 

3 minuten 31-08-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energieleverancier Vattenfall heeft aangekondigd de tarieven voor stroom en gas per 1 oktober 2023 te verlagen. Deze verlaging geldt voor ongeveer de helft van de klanten met een variabel contract. Andere klanten krijgen later mogelijk een prijswijziging van Vattenfall. Voor klanten met een vast contract verandert er niets.

Dit zijn de nieuwe tarieven per 1 oktober 2023

De nieuwe tarieven voor gas worden verlaagd van €1,330 naar €1,2975 per kuub en de stroomtarieven worden verlaagd van €0,3892 naar €0,3463 per kilowattuur. Dit is inclusief energiebelasting en 21% btw. Procentueel gaat het om een daling van respectievelijk 2,44% voor gas en 11,03% voor stroom.

 

ProductTarief
Stroom enkel€ 0,3463
Gas€ 1,2975

Vergelijk deze tarieven met alle andere energieleveranciers.

Ook de vaste leveringskosten veranderen

Tegelijkertijd heeft Vattenfall aangekondigd dat de vaste leveringskosten voor stroom zullen stijgen van €5,99 naar €8,99, een stijging van 50,08%, terwijl de vaste kosten voor gas zullen dalen van €5,99 naar €4,99 per maand. De gecombineerde veranderingen in zowel de variabele als de vaste kosten zullen volgens berekeningen resulteren in een gemiddelde besparing van ongeveer €95 per jaar voor een klant die 2.000 kWh stroom en 1.000 kuub gas verbruikt.

Redenen voor de wijzigingen

De tariefverlaging is mogelijk gemaakt door de lagere inkoopkosten voor stroom en gas. Volgens Cindy Kroon, cco en directeur klanten van Vattenfall, en Frank van Doorn, hoofd van de handelsdesk van Vattenfall in Hamburg, heeft het bedrijf geprofiteerd van “veel meer rust op de gasmarkt.”

De stijging van de vaste leveringskosten voor stroom is volgens Vattenfall nodig om de extra kosten voor het stroomnet recht te trekken. Door het grote aantal zonnepanelen raakt het stroomnet in Nederland overvol en worden energieleveranciers opgezadeld met hogere kosten. Dit zorgde er onlangs al voor dat energieleverancier Vandebron vaste terugleveringskosten introduceerde voor klanten met zonnepanelen. In de komende periode zal duidelijk worden of en hoe andere energieleveranciers deze extra kosten zullen doorberekenen aan hun klanten met zonnepanelen.

Zullen meer leveranciers volgen?

Het is nog niet duidelijk of andere leveranciers de tarieven ook per 1 oktober 2023 gaan wijzigen. De energiemarkt is en blijft volatiel, waarbij ontwikkelingen al snel kunnen zorgen voor nieuwe prijsstijgingen of verdere dalingen. Zo zagen we vorige week dat nieuws over mogelijke stakingen in Australië zorgde voor een stijging van 30% van de gasprijs. Benieuwd naar de energietarieven op dit moment? De actuele tarieven vind je terug in onze vergelijker.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 31-08-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven