Grootste energieleveranciers

Nederland heeft veel energieleveranciers die stroom en gas leveren bij de Nederlandse huishoudens. Maar welke energieleveranciers zijn de grootste van Nederland? We zetten ze voor je op een rijtje op deze pagina.

Wie zijn de grootste energieleveranciers in Nederland?

Nederland kent een groot aantal energieleveranciers. Maar wie zijn de grootste energieleveranciers in Nederland? We zetten ze voor je op een rijtje op basis van het marktaandeel in Nederland. Alleen leveranciers met een marktaandeel groter dan 5% zijn meegenomen in het onderzoek. Het marktaandeel is gebaseerd op het aantal energiecontracten.

#AlgemeenDynamisch
1VattenfallANWB Energy
2EnecoNextenergy
3EssentBudget Energie
4Budget EnergieEnergyzero
5Energiedirect.nlFrank energie
6GreenchoiceZonneplan

*Bron: Monitor consument en markt Energie van Autoriteit Markt en Consument

Top 6 grootste energieleveranciers nederland

Voor de top 6 grootste leveranciers in Nederland hebben we gekeken naar het gehele marktaandeel in Nederland. We hebben gekeken naar alle soorten contracten: dynamisch, en een vast of variabel energiecontract.

 1. Vattenfall
 2. Eneco
 3. Essent
 4. Budget Energie
 5. Energiedirect.nl
 6. Greenchoice
“Sinds de energiecrisis vinden veel klanten het fijn om een grote energieleverancier uit te kiezen. Dit geeft hen een gevoel van zekerheid en wellicht ook een gevoel van kleinere kans op faillissement. Voor iedereen is die keuze persoonlijk, daarom is dit handig om mee te nemen in de vergelijking als je dit belangrijk vindt.”

Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Top 6 grootste dynamische energieleveranciers

Steeds meer energieleveranciers leveren nu dynamische energiecontracten. Met dynamische energiecontracten bewegen de energietarieven dagelijks mee met de markt. Wie is de grootste dynamische energieleverancier?

 1. ANWB Energie
 2. Nextenergy
 3. Budget Energie
 4. EnergyZero
 5. Frank Energie
 6. Zonneplan
“Dynamische energieleveranciers zijn steeds meer in trek. De dynamische prijzen zijn relatief laag geweest in de afgelopen paar jaar. Ook vinden veel mensen het fijn om hun stroomverbruik over de dag heen te verdelen zodat ze voor de laagste prijs de gewenste stroom kunnen krijgen. Ook bieden dynamische aanbieders op dit moment goede kortingen en zijn de contracten altijd vrij opzegbaar, wat voor veel mensen een gevoel van vrijheid geeft.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vergelijk de grootste energieleveranciers

Dat een leverancier groter is dan een ander wil niet zeggen dat de leverancier ook het goedkoopste is voor jouw situatie. Maak gebruik van onze energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden voor jouw situatie en verbruik. Vul je je gegevens in en jouw beste deal staat bovenaan. Door over te stappen naar een andere leverancier kan je honderden euro’s per jaar besparen!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 30-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, de grootste leverancier is niet altijd de goedkoopste. Maak gebruik van onze energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden voor jouw situatie en verbruik.

Geen enkele leverancier is voor iedereen het goedkoopst. Wat de beste deal is, hangt af van het huishouden en het energieverbruik. De leverancier die voor jou voordelig is, kan voor iemand anders juist duur zijn. Door je gegevens in te voeren in onze energievergelijker vind je snel de voordeligste optie voor jouw situatie.

Wanneer je kan overstappen, ligt aan het soort contract dat je hebt. Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Dan kun je elk moment overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd met einddatum? dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. Als je eerder overstapt kan het zijn dat je een flinke opzegvergoeding moet betalen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!