Energie aanvragen

Vergelijk alle energiedeals en vraag direct energie aan
Energie vergelijken & aanvragen

De kans is groot dat je Overstappen.nl bezoekt omdat je overweegt naar een andere energieleverancier over te stappen. Maar, hoe gaat het energie aanvragen of het switchen van energieleverancier precies in zijn werking? Wij leggen alle stappen uit, zodat je precies weet wat je kan verwachten als je overstapt naar een andere energieleverancier.

Energie aanvragen in 6 stappen

Stap 1: Vergelijken

In onze energievergelijker zie je een handig overzicht van alle energieleveranciers en de tarieven die zij hanteren. Je moet, voor een kloppend overzicht, de volgende gegevens invullen in de vergelijker: aantal personen in huishouden, postcode, huisnummer en huidige energieleverancier. De tarieven die je te zien krijgt, zijn gebaseerd op het gemiddelde verbruik voor jouw situatie. Weet je precies wat je jaarverbruik is? Dan kan je dit invullen in plaats van het aantal personen in huishouden aan te geven. Je krijgt dan resultaten te zien die volledig zijn gebaseerd op jouw verbruik. Aan de hand van deze gegevens krijg je een overzicht te zien. De lijst is gerangschikt van voordeligst naar duur.

tip

Goed om te weten

Goed om te weten: het bedrag dat je uiteindelijk gaat betalen, is afhankelijk van je verbruik. Als je minder verbruikt dan je hebt opgegeven, komt je rekening goedkoper uit. Gebruik je meer stroom, dan ben je duurder uit. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Stap 2: Energie aanvragen

Heb je een energiecontract gevonden dat je af wilt sluiten? Dit kan je direct op Overstappen.nl doen door energie te vergelijken. Nadat je het contract hebt aangevraagd, krijg je binnen een uur een bevestigingsmail van ons. Hierin staan de tarieven en welkomstkorting vermeld, wij leggen in deze mail tevens de voorwaarden uit.

Een overstap duurt gemiddeld zes weken. Wil je sneller aangesloten worden bij je nieuwe energieleverancier? Dat is vaak mogelijk, maar dan moet je wel borg betalen.

Stap 3: De leveringsovereenkomst

Na maximaal 5 werkdagen krijg je het contract (de leveringsovereenkomst) toegestuurd door de energieleverancier. Vanaf het moment dat je dit contract hebt ontvangen, heb je 14 dagen bedenktijd. Mocht je toch van je contract af willen zien, kan dit binnen deze 14 dagen. Lees je contract goed door en controleer of alle gegevens (waaronder de startdatum) kloppen.

energie aanvragen

Stap 4: Meterstanden doorgeven

Zo’n zeven dagen voor de overstapdatum, moet je je meterstanden doorgeven. Het kan zijn dat je eerder of later wordt benaderd voor de meterstanden, dit verschilt namelijk per energieleverancier. Je energieleverancier neemt contact met je op over je meterstanden. Als je een slimme meter hebt, dan worden je gegevens automatisch doorgegeven.

Stap 5: Eindnota

Je nieuwe energieleverancier zegt maximaal 7 dagen voordat je nieuwe energiecontract ingaat, je huidige energieleverancier en -contract op. Je energiecontract stopt hierdoor op tijd, waarna je oude leverancier een eindnota op zal maken.

tip

Let op

Je kunt nooit twee energieleveranciers tegelijkertijd hebben, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Ook kan een energiecontract niet meer een jaar verlengd worden zonder toezegging van de klant; je contract kan alleen verlengd worden als variabel contract en dit contract is vrij opzegbaar.

Stap 6: Herinnering

Zo’n 11 maanden nadat je je contract hebt aangevraagd, zal je van ons een herinneringsmail ontvangen. In deze mail staat vermeld dat het bijna weer tijd is om over te stappen. Houd zelf in de gaten of je contract ook daadwerkelijk eindigt; wij kunnen de start- en einddatum van je contract niet inzien en houden daarom de datum aan waarop je het contract hebt aangevraagd.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3057 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Snel en duidelijk

  Snel en duidelijk, zo hoort het!

  Jos
  Star on Star on Star on Star on Star off
  16 uur geleden
  Top…

  Top…….

  A. Bazuin
  Star on Star on Star on Star on Star on
  21 uur geleden
  Goed advies

  Goed advies. Goed geholpen.

  M. Aydinoglu
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3057 reviews

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.