Wat moet je doen als je verzekeraar geen restitutiepolis meer aanbiedt? | Overstappen.nl
30-11-2023

Wat moet je doen als je verzekeraar geen restitutiepolis meer aanbiedt?

Er zijn steeds minder zorgverzekeraars die in 2024 nog een restitutiepolis aanbieden. Lees hier wat je moet doen als je zorgverzekeraar geen restitutiepolis meer aanbiedt.

4 minuten 30-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

In 2024 zien we een grote verschuiving in het aanbod van zorgverzekeringen. Het aantal restitutiepolissen, bekend om hun flexibiliteit in zorgkeuze, neemt verder af en maakt plaats voor combinatiepolissen. Lees verder om te begrijpen wat dit voor jou betekent.

Slechts drie restitutieverzekeringen over in 2024

De afgelopen jaren zijn er steeds minder zorgverzekeraars die nog een restitutiepolis aanbieden. In 2022 nam het aanbod al sterk af. Toen beëindigden OHRA, Nationale Nederlanden en Zorg en Zekerheid al hun restitutiepolis. Vorig jaar stopte VGZ, inclusief alle onderliggende verzekeraars en labels, ook al met het aanbieden van deze uitgebreide polis. In 2024 zijn er nog slechts drie restitutieverzekeringen over.

Welke restitutieverzekeringen kan je voor 2024 afsluiten?

In 2024 zijn er nog drie restitutiepolissen beschikbaar: de Eigen Keuze van a.s.r., Restitutie van Aevitae en de Basis Vrij polis van Menzis. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de restitutieverzekeringen in 2024 en bijbehorende premies met € 385,- aan eigen risico.
 

VerzekeraarVerzekeringPremie
a.s.r.Eigen keuze€ 170,95
AevitaeRestitutie€ 160,95
MenzisBasis Vrij€ 161,75

Wat gebeurt er als ik geen actie onderneem?

Heb je nu een restitutieverzekering en is deze niet van a.s.r. , Aevitae of Menzis? Dan heb je vanaf volgend jaar een combinatieverzekering als je dit jaar niet overstapt en bij dezelfde verzekeraar blijft. De volgende restitutieverzekeringen worden per 1 januari 2024 omgezet in een combinatieverzekering:
 

VerzekeraarVerzekeringPremie
Aon Verzekeringen (Zilveren Kruis)Basis Exclusief€ 152,75
MenzisMenzis Basis Vrij€ 152,75
Stad Holland ZorgverzekeraarZorgpolis€ 140,75
Studenten Goed VerzekerdBasis Exclusief€ 152,75
Zilveren KruisBasis Exclusief€ 152,75
Zilveren KruisStudent Basis Exclusief€ 152,75

Wat is een combinatieverzekering?

Een combinatiepolis is een basisverzekering die voor veel zorgsoorten op basis van restitutie wordt vergoed: je mag zelf je arts kiezen, ongeacht of deze gecontracteerd is of niet. Voor een aantal zorgsoorten, vaak wijkverpleegkunde en GGZ, geldt de natura vergoeding en is de contractering wel van belang. Als je voor deze zorgsoorten kiest dan kan het zijn dat je moet bijbetalen.

Wat is een restitutieverzekering?

Een restitutiepolis is een type basisverzekering die jouw zorgkosten volledig vergoed bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg. Met deze polis heb je vrije zorgkeuze, wat betekent dat je zelf kunt beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat.

Restitutiepolis stopt, wat nu?

Overgangsregeling zorgpolissen

Een restitutiepolis is vaak duurder, dus de kans is groot dat je hier bewust voor gekozen hebt. Je ontvangt een bericht van je zorgverzekeraar wanneer je restitutieverzekering wordt omgezet naar een combinatieverzekering. Het is belangrijk om de informatie die in dit bericht staat goed door te lezen, omdat de overgangsregelingen per zorgverzekeraar kunnen verschillen.

Check of jouw zorgverlener gecontracteerd is

Heb je een restitutieverzekering en wordt die door jouw zorgverzekeraar omgezet naar een combinatieverzekering én ben je in behandeling voor een zorgsoort die in natura wordt vergoed? Check dan of jouw zorgverlener gecontracteerd is.

Is dit niet het geval? Maak dan een vergelijking voor je zorgverzekering en stap over naar een verzekeraar die de behandeling wel volledig vergoedt of naar een van de resterende restitutiepolissen. Als je behandelaar wel gecontracteerd is, check dan of je goedkoper uit bent bij een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar.

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 30-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven