Combinatiepolis

Een combinatiepolis of mixpolis is een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis. Zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis aan om je zowel de voordelen van een naturaverzekering als de voordelen van een restitutieverzekering te kunnen bieden. Om je een beter beeld te geven, leggen we eerst de begrippen natura- en restitutieverzekering uit.

Vergelijk zorgverzekeringen

Naturaverzekering

De naturaverzekering is een verzekering waarbij de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met meerdere zorgverleners over de kwaliteit en prijs van de zorg. Als je van zorg gebruik wilt maken, kun je terecht bij de zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. In dit geval krijg je de zorgkosten vergoed. Als je ervoor kiest om behandeld te worden door een zorgverlener die niet door je zorgverzekeraar is gecontracteerd, kan het zijn dat je maar een deel van de kosten vergoed krijgt. Als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat, wordt de rekening direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar en hoef je zelf niets te betalen.

Restitutieverzekering

Bij een restitutieverzekering kies je zelf naar welke zorgverlener je toegaat. Als je bij een zorgverlener komt, betaal je zelf de rekening. Naderhand declareer je de rekening bij je zorgverzekeraar. Het voordeel van een restitutieverzekering is dat je vrijheid hebt in de keuze van de zorgverlener, zoals tandarts, huisarts en ziekenhuis. Een nadeel is dat de premie hoger is dan bij een naturaverzekering.

Combinatiepolis als mengvorm

In een combinatiepolis is sommige zorg wel gecontracteerde en andere zorg niet. In de polisvoorwaarden staat omschreven voor welke zorg de vrije keus geldt en voor welke zorg je alleen terecht kunt bij gecontracteerde zorgverleners. Met een combinatiepolis heb je meer keuzevrijheid dan bij natura, maar de premie is lager dan bij restitutie.

Voordat je de keuze maakt voor een combinatiepolis is het verstandig om na te gaan of je een voorkeur hebt voor bepaalde zorgverleners. Als dit het geval is, kun je van tevoren in de polisvoorwaarden opzoeken of je bij deze zorgverlener terecht kunt.

Declareren bij een combinatiepolis

Bij een combinatiepolis worden niet alle zorgkosten hetzelfde gedeclareerd. De zorg die valt onder de naturaverzekering wordt direct tussen zorgverlener en zorgverzekeraar verrekend en de zorg die onder restitutie valt betaal je eerst zelf en kun je later bij de zorgverzekeraar declareren.

Je zorgverzekeraar heeft deels contracten afgesloten met zorgverleners en voor een deel niet. Je hebt zelf de keuze welke zorgverlener zorg mag verlenen. In een aantal gevallen krijg je bij een aantal typen zorg een lagere vergoeding.

Vergoedingen zorg

Als je gebruikmaakt van gecontracteerde zorg wordt de rekening voor je betaald en vergoed. Als je echter naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is afgesloten, kan de mate van vergoeding verschillen. De zorgverzekeraar kan op 3 manieren de mate van vergoedingen inrichten:

  • WTG-tarief: WTG is de afkorting van Wet Tarieven Gezondheidszorg. Het WTG-tarief is het wettelijk vastgestelde maximum tarief.
  • Marktconform tarief: het gebruikelijke tarief in de Nederlandse markt. De zorgverzekeraar vergoed de kosten tot dit tarief, als de kosten hoger uitvallen moet je dit deel zelf betalen.
  • Vergoeding van 100% van de kosten: dit is het gecontracteerde tarief, het tarief dat is afgesproken met de zorgverlener.
combinatie zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Wil je weten wat de beste zorgverzekering is? Maak je keuze uit de verschillende soorten polissen: natura-, restitutie- en combinatiepolis. Vul je voorkeuren in de zorgvergelijker in en je krijgt een overzicht van alle zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij je zoekopdracht. Heb je een keuze gemaakt? Overstappen.nl regelt vervolgens je overstap gratis en snel.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.