Combinatiepolis | Wat is het en hoe werkt het?

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is één van de polissen die je kunt kiezen bij het afsluiten van de basis zorgverzekering. Het aanbod van een combinatiepolis bestaat voor sommige zorg uit een restitutievergoeding en voor andere zorg in natura. Met een combinatiepolis mag je voor veel zorgsoorten zelf beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat en bij een aantal zorgsoorten (vaak wijkverpleging en GGZ) is de zorg gecontracteerd. Dit betekent dat je een deel moet bijbetalen als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Snel navigeren naar

DE COMBINATIE VAN EEN NATURA- EN RESTITUTIEPOLIS

Wat is een combinatiepolis zorgverzekering?

Een combinatiepolis is een type basisverzekering die bestaat uit een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Dit betekent dat je deels zelf kunt beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat en een gedeeltelijke vergoeding krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Houd er wel rekening mee dat zowel de keuzevrijheid als de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg beperkter kunnen zijn. Zorgverzekeraars hebben in de polisvoorwaarden omschreven voor welke zorg je keuzevrijheid hebt en wanneer je alleen terecht kunt bij gecontracteerde zorgverleners.

tip

Ons advies:

Bedenk bij het kiezen van een combinatiepolis of je een voorkeur hebt voor specifieke zorgverleners. Als dit het geval is, kun je vooraf in de polisvoorwaarden opzoeken of je bij deze zorgverlener terecht kunt. Vraag ook altijd of de zorg die je afneemt volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Zowel bij een restitutie- als combinatiepolis wordt er namelijk meestal maar tot een marktconform niveau of tot het Nederland maximum vergoed.


Hoe werkt een combinatiepolis?

Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat jij terecht kan bij een zorgaanbieder in de buurt. Daarom zijn de meeste zorgaanbieders wel gecontracteerd. Bij gecontracteerde zorg ontvang je een volledige vergoeding na aftrek van je eigen risico. De zorg wordt direct tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar verrekend. Bij gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt soms een vooruitbetaling gevraagd met een latere declaratie bij je zorgverzekeraar. De vergoeding die je krijgt, verschilt per zorgtype en verzekeraar, meestal gebaseerd op één van de genoemde tarieven. Je zorgaanbieder is wettelijk verplicht om je te informeren over de vergoeding als je hiernaar vraagt.

  • WMG-tarief
    WMG is de afkorting van Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Het is het door de overheid wettelijk vastgestelde maximum tarief.
  • Marktconform tarief
    Het marktconform tarief staat voor het gebruikelijke tarief in de Nederlandse markt. De zorgverzekeraar vergoed de kosten tot dit tarief, als de kosten hoger uitvallen moet je dit deel zelf betalen.
  • Gemiddeld gecontracteerd tarief
    Dit is het gemiddelde van tarieven die zijn vastgelegd met de gecontracteerde zorgverleners bij een betreffende zorgverzekeraar.

Waarom wel of niet kiezen voor een combinatiepolis?

Overweeg je om een combinatiepolis af te sluiten? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Voordelen van een combinatiepolis

  • pluspunt
    De premie is meestal lager dan de restitutiepolis, met (bijna) evenveel vrije zorgkeuze.
  • pluspunt
    Je ontvangt altijd een vergoeding, ook als je naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaat.
  • pluspunt
    De betaling van gecontracteerde zorg wordt direct geregeld tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar.

Nadelen van een combinatiepolis

  • minpunt
    De zorgkosten van niet-gecontracteerde zorgverleners moet je soms eerst zelf voorschieten om ze achteraf te kunnen declareren.
  • minpunt
    De vergoeding die je via een niet-gecontracteerde zorgverlener ontvangt, ligt meestal tussen de 50% en 80%.
  • minpunt
    De premie van een combinatiepolis is hoger dan die van een naturaverzekeringen. Is jouw zorgverlener gecontracteerd bij een naturapolis, dan kan dit een betere optie zijn.

Is de combinatiepolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2024?

Wil je deels zelf kiezen wie je behandeld, maar vind je een restitutiepolis te duur? Dan is een combinatiepolis een goede optie. Je hebt vaak vrije zorgkeuze en 100% vergoeding, zoals bij een restitutiepolis. Voor sommige zorgtypen geldt dezelfde vergoeding als bij een naturapolis. Check altijd of je zorg volledig wordt vergoed, want zowel bij een restitutie- als combinatiepolis geldt meestal een vergoeding tot een marktconform niveau of het Nederlandse maximum. Een combinatiepolis kan voordelig zijn als je gebruik maakt van zorg die onder de restitutie valt. Is je zorgaanbieder gecontracteerd? Dan is een naturapolis vaak voordeliger. Ben je al onder behandeling? Check dan zeker of het afsluiten van een combinatiepolis noodzakelijk is.


Combinatie zorgverzekering vergelijken

In onze zorgvergelijker kun je alle combinatiepolissen met elkaar vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel de combinatiepolis die het beste bij jouw wensen en situatie past.


Veelgestelde vragen over de combinatiepolis

    Welke polissen zijn er allemaal?

    Er zijn vier soorten polissen: budget-, natura-, combinatie- en restitutiepolissen. Het onderscheid zit in de keuzevrijheid voor zorgaanbieders en de vergoeding van zorgkosten. Met een restitutiepolis ben je vrij in je keuze van zorgverlener, terwijl een naturapolis zorgkosten alleen volledig vergoedt bij gecontracteerde zorgverleners. Een budgetpolis heeft een wat meer beperkte contractering en beperkte keuzevrijheid met een lagere premie, terwijl een combinatiepolis weer een mix is van een restitutie- en naturaverzekering.

    Mijn zorgverzekering is veranderd van een restitutiepolis naar een combinatiepolis, hoe zit dat?

    Een combinatiepolis is een beperkte restitutiepolis. Voor veel zorgsoorten geldt een restitutievergoeding en voor een aantal zorgsoorten geldt een vergoeding in natura. Je zorgverzekeraar kiest voor de aanpassing van je restitutiepolis omdat sommige zorgsoorten te duur zijn om als restitutie te worden vergoed. Check of de zorg die jij afneemt nog als restitutie wordt vergoed. Als dat niet zo is, kun je beter overstappen naar een andere restitutiepolis.

    Wat is het verschil tussen een natura- en combinatiepolis?

    Bij zowel een natura- als combinatiepolis wordt de zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Het verschil tussen deze polissen zit hem vooral in vergoeding en de keuzevrijheid voor niet-gecontracteerde zorgverleners. Bij een naturapolis krijg je namelijk geen vergoeding als je gebruikmaakt van niet-gecontracteerde zorgverleners. Met een combinatiepolis ontvang je hiervoor een gedeeltelijke vergoeding met iets meer zorgkeuze.

    Wat is het verschil tussen een restitutie- en een combinatiepolis?

    Een combinatiepolis kun je ook zien als een beperkte restitutiepolis. Met een restitutiepolis krijg je namelijk een volledige vergoeding, ongeacht of de zorgverlener gecontracteerd is of niet. Bij een combinatiepolis geldt een gedeeltelijke vergoeding voor specifieke zorgsoorten bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Een restitutiepolis biedt volledige vrije zorgkeuze, terwijl dit met een combinatiepolis beperkt is tot een aantal zorgsoorten.

    Op onze pagina “wat is het verschil tussen een resititutiepolis en een naturaverzekering” kun je meer informatie lezen over het verschil tussen deze verschillende polissen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.