Combinatiepolis

Bij het uitkiezen van een basisverzekering heb je de keuze uit vier type zorgpolissen. Deze verschillen van elkaar in de mate van vrije zorgkeuze, de hoogte van de vergoeding voor een behandeling en uiteraard de hoogte van de premie. Zo is er de combinatiepolis, een mix van de natura- én restitutiepolis. De belangrijkste eigenschappen hebben wij voor je uitgezocht: lager geprijsd dan de restitutiepolis en vrije zorgkeuze met 100% vergoeding voor de sommige zorgsoorten.

Snel navigeren naar

DE MIX TUSSEN DE NATURA- EN RESTITUTIEPOLIS

Wat is een combinatiepolis zorgverzekering?

Zoals gezegd is een combinatiepolis of mixpolis een combinatie tussen twee zorgpolissen. Zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis aan om je zowel de voordelen van een naturaverzekering als de voordelen van een restitutieverzekering te kunnen bieden. We leggen eerst de natura- en restitutieverzekering uit (ook wel natura- en restitutiepolis).

Naturaverzekering

De naturaverzekering is een basisverzekering waarbij de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met meerdere zorgverleners over de kwaliteit en prijs van de zorg. Als je van zorg gebruik wilt maken, kun je terecht bij de gecontracteerde zorgaanbieders en krijg je de zorgkosten vergoed. Kies je ervoor om behandeld te worden door een zorgverlener die niet door je zorgverzekeraar is gecontracteerd? Dan kan het zijn dat je maar een deel van de kosten vergoed krijgt. Als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat, wordt de rekening direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar en hoef je zelf niets te betalen.

Restitutieverzekering

Bij een restitutieverzekering kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. Als je door een zorgverlener bent behandeld, betaal je eerst zelf de rekening. De rekening declareer je later bij je zorgverzekeraar. Het voornaamste voordeel van een restitutieverzekering is dat je volledige vrijheid hebt om te kiezen door welke zorgverlener je geholpen wilt worden. Een nadeel is dat de premie hoger is dan bij een naturaverzekering.

Combinatiepolis als mengvorm

Met een combinatiepolis is sommige zorg wel gecontracteerd en andere zorg niet. In de polisvoorwaarden staat omschreven voor welke zorg de vrije keuze geldt en voor welke zorg je alleen terecht kunt bij gecontracteerde zorgverleners. Met een combinatiepolis heb je meer keuzevrijheid dan bij de naturapolis, maar de premie is lager dan bij restitutiepolis.

tip

Ons advies:

Voordat je kiest voor een combinatiepolis is het verstandig om na te gaan of je een voorkeur hebt voor bepaalde zorgverleners. Als dit het geval is, kun je vooraf in de polisvoorwaarden opzoeken of je bij deze zorgverlener terecht kunt.


Is de combinatiepolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2023?

Als je opzoek bent naar een zorgverzekering voor 2023 waarbij je zeggenschap hebt over wie jou behandelt, maar een restitutiepolis te duur vindt, is de combinatiepolis een goede keuze. Met een combinatiepolis heb je in veel gevallen, net zoals bij de restitutiepolis, vrije zorgkeuze én 100% vergoeding. Voor bepaalde zorgtypen is de vergoeding minder. Als de kans groot is dat je voor die zorgtypen weinig tot geen gebruik zal maken, is de combinatiepolis een financieel slimmere keuze dan een restitutiepolis. Blaak je van gezondheid? Dan kun je uit de voeten met een naturapolis met beperkte vrije zorgkeuze.


Hoe werkt declareren met een combinatiepolis?

Bij een combinatiepolis worden niet alle zorgkosten hetzelfde gedeclareerd. De zorg die valt onder de naturaverzekering wordt direct tussen zorgverlener en zorgverzekeraar verrekend en 100% vergoed. De zorg die onder restitutie valt betaal je eerst zelf en kun je later bij de zorgverzekeraar declareren. Je zorgverzekeraar heeft deels contracten afgesloten met zorgverleners en voor een deel niet. Voor sommige typen zorg kan het zijn dat je niet de hele rekening vergoed krijgt.


Hoe zit het met de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg?

Als je gebruikmaakt van gecontracteerde zorg wordt de rekening voor je betaald en vergoed. Let wel, eerst betaal je je eigen risico. Ga je echter naar een zorgverlener waar geen contract mee is afgesloten? Dan kan de hoogte van de vergoeding verschillen per zorgtype maar ook per zorgverzekeraar. Dit is opgenomen in de polisvoorwaarden. Er gelden 3 tarieven bij niet-gecontracteerde zorgverleners:

 • WMG-tarief
  WMG is de afkorting van Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Het is het door de overheid wettelijk vastgestelde maximum tarief.
 • Marktconform tarief
  Het marktconform tarief staat voor het gebruikelijke tarief in de Nederlandse markt. De zorgverzekeraar vergoed de kosten tot dit tarief, als de kosten hoger uitvallen moet je dit deel zelf betalen.
 • Gemiddeld gecontracteerd tarief
  Dit is het gemiddelde van tarieven die zijn vastgelegd met de gecontracteerde zorgverleners bij een betreffende zorgverzekeraar.

Omdat het om een combinatiepolis gaat, worden bepaalde zorgkosten 100% vergoed bij niet-gecontracteerde zorgverleners:

 • Volledige vergoeding
  Geldt er een 100% vergoeding van de zorgkosten? Dan gaat het over het gecontracteerde tarief zoals is afgesproken met de zorgverlener.

Waarom wel of niet kiezen voor een combinatiepolis?

Ben je er nog niet helemaal over uit of je een combinatie zorgverzekering wil afsluiten? Wij maken het je gemakkelijk en hebben alle voor- en nadelen naast elkaar gezet. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste keuze te maken en willen je goed geïnformeerd de zorgvergelijker in laten gaan.

Voordelen van een combinatiepolis

 • pluspunt
  De premie is lager de restitutiepolis, met (bijna) evenveel vrije zorgkeuze.
 • pluspunt
  Je ontvangt altijd een vergoeding, ook als je naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaat.
 • pluspunt
  De zorgrekening van gecontracteerde zorg wordt direct geregeld tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar.

Nadelen van een combinatiepolis

 • minpunt
  Niet voor elke type zorg ontvang je een 100% vergoeding ondanks de vrije zorgkeuze is de keuze dus wel met consequenties.
 • minpunt
  De hoogte van de vergoeding verschilt sterk: 100% voor gecontracteerde zorg & sommige zorgsoorten via een niet-gecontracteerde zorgverlener en 50-80% bij niet-gecontracteerde zorg.
 • minpunt
  De zorgrekening van niet-gecontracteerde zorg betaal je eerst zelf alvorens deze te declareren.
 • minpunt
  De premie is hoger dan die van naturaverzekeringen. Is jouw arts gecontracteerd bij een naturapolis, kan dit een betere optie zijn.

Combinatie zorgverzekering vergelijken

Wil je weten wat de beste combinatiepolis is? Onze onafhankelijke zorgvergelijker is 100% transparant. Ook de combinatiepolissen van zorgverzekeraars die wij niet aanbieden, worden getoond in de resultaten. Alleen zo kun jij werkelijk een goede vergelijking maken en de beste zorgverzekering kiezen. Vul dus nu je voorkeuren in en krijg een overzicht die past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Heb je een keuze gemaakt? Overstappen.nl regelt je overstap snel en helemaal gratis. Vergelijken loont, dus maak elk jaar een vergelijking.


Veelgestelde vragen over de combinatiepolis

  Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

  Een goede en terechte vraag. Elke Nederlander boven 18 jaar krijgt verplicht te maken met het moeten uitkiezen van een zorgverzekering. Er is niet één de beste zorgverzekering voor iedereen. Dat is afhankelijk van of je een zware zorgbehoefte hebt, of je het belangrijk vindt om vrije zorgkeuze te hebben, of je de financiële middelen hebt om onverwachte zorgkosten op te vangen en hoeveel premie je per maand wilt betalen.

  Mijn zorgverzekering is veranderd van een restitutiepolis naar een combinatiepolis, hoe zit dat?

  Heette je zorgverzekering vorig jaar nog een restitutiepolis en is deze gewijzigd naar combinatiepolis? Dat kan helemaal kloppen. Polisnamen zijn aangescherpt naar het initiatief van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Alleen als ook voor niet-gecontracteerde zorgverleners een 100% vergoeding geldt, mag een basisverzekering nog restitutie heten. Zo blijft het voor verzekeringnemers transparant.

  Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?

  Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend voor volgend jaar. Dan kan jij beginnen met vergelijken en overstappen. Uiterlijk 31 december kan je overstappen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen en maakt voor jou een lijstje met de beste en goedkoopste zorgverzekeraars. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een keuze maken. Ben je toch niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus je mag altijd nog wisselen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.