Restitutiepolis
-
- zorgverzekering
- zorgpolis
- restitutiepolis
Een restitutiepolis is één van de polissen die je kunt kiezen bij het afsluiten van een basis zorgverzekering. Met een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders en krijg je een volledige vergoeding bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg. Houd er wel rekening mee dat hierdoor de premie van een restitutiepolis hoger is ten opzichte van een natura- of combinatiepolis.
Snel navigeren naar
Wat is een restitutiepolis zorgverzekering?
Een restitutiepolis is een type basisverzekering die jouw zorgkosten volledig vergoed bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg. Met deze polis heb je vrije zorgkeuze, wat betekent dat je zelf kunt beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat. Let wel op dat als de kosten voor niet-gecontracteerde zorg onredelijk hoog zijn, je de wettelijk vastgestelde vergoeding hiervoor ontvangt.
Ons advies:
Wil je behandeld worden door een niet-gecontracteerde zorgverlener? Vraag vooraf een prijsopgave op bij de zorgaanbieder, zodat je kunt zien hoeveel je vergoed krijgt en of je financieel in staat bent om eventuele resterende bedragen zelf te kunnen betalen.
Hoe werkt een restitutiepolis?
Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders op basis van kwaliteit en gunstige prijsafspraken. Wanneer je gebruik maakt van gecontracteerde zorg betaalt de verzekeraar direct de zorgkosten aan de zorgaanbieder na aftrek van je eigen risico. Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat jij terecht kan bij een zorgaanbieder in de buurt. Daarom zijn de meeste zorgaanbieders wel gecontracteerd. Maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je soms eerst zelf de kosten en kun je achteraf een declaratie bij je verzekeraar indienen. Vervolgens ontvang je daarna een vergoeding van 100% van het wettelijke of marktconforme tarief. Let wel op dat met een onredelijk hoge rekening voor niet-gecontracteerde zorg, de wettelijk vastgestelde vergoeding geldt. Het vaststellen van de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg gaat aan de hand van de volgende stappen:
- Is het bedrag van jouw behandeling wettelijk opgenomen in de Wmg (Wet marktordening gezondheidszorg)?
Indien ja, dan is dit het marktconforme tarief en ontvang je dit. - Is het tarief niet opgenomen in de wet?
In dat geval kijkt de verzekeraar naar het tarief wat is afgesproken met de gecontracteerde zorgaanbieders. Is dit voor alle zorgaanbieders hetzelfde? Dan wordt dit het marktconforme tarief. - Werken zorgaanbieders met verschillende tarieven?
In dat geval krijg je het hoogst gecontracteerde tarief vergoed en geldt dit dan als het marktconforme tarief.
Waarom wel of niet kiezen voor een restitutiepolis?
Overweeg je om een restitutiepolis af te sluiten? Ontdek hier de voor- en nadelen.
Voordelen van een restitutiepolis
- Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat; denk aan huisarts, tandarts, ziekenhuis en apotheek.
- Je ontvangt in principe altijd een volledige vergoeding van de kosten, als deze door je zorgverzekering gedekt worden.
- Bij gecontracteerde zorg hoef je geen declaratie in te dienen, omdat de zorgverzekeraar direct je kosten vergoedt.
Nadelen van een restitutiepolis
- De premie van een restitutieverzekering ligt hoger dan van de andere polissen.
- Bij niet-gecontracteerde zorg betaal je soms eerst de rekening en moet je achteraf een declaratie bij je verzekeraar indienen.
- Als je zorg afneemt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan het zijn dat er hogere kosten worden gerekend dan het marktconforme tarief. Het verschil moet je zelf betalen.
Is de restitutiepolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2024?
Wil je de volledige vrijheid om zelf te kunnen bepalen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden en naar welke zorgaanbieder je wil gaan? Dan is de restitutiepolis een passende optie. Hiermee is de restitutiepolis ook de duurste type basisverzekering, maar voordeliger als je regelmatig gebruikmaakt van niet-gecontracteerde zorg. Je ontvangt bij niet-gecontracteerde zorg namelijk 100% vergoeding van het wettelijke of marktconforme tarief. Check wel met je zorgaanbieder of het tarief dat zij rekenen volledig wordt vergoed. Mocht de verzekeraar geen contract hebben met jouw zorgverlener dan moet je soms zelf de kosten voorschieten om deze vervolgens te declareren. Zoek je een goedkopere premie, maar vind je vrije zorgkeuze belangrijk? Dan is de combinatiepolis een goede optie. Je hebt nog steeds veel bewegingsvrijheid en ontvangt een gedeeltelijke vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Maak je echter meer gebruik van gecontracteerde zorg? Dan is een naturapolis of zelfs een budgetpolis een stuk voordeliger.
Restitutie zorgverzekering vergelijken
In onze zorgvergelijker kun je alle restitutiepolissen met elkaar vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel de restitutiepolis die het beste bij jouw wensen en situatie past.
Veelgestelde vragen over de restitutiepolis
Welke polissen zijn er allemaal?
Er zijn vier soorten polissen: budget-, natura-, combinatie- en restitutiepolissen. Het onderscheid zit in de keuzevrijheid voor zorgaanbieders en de vergoeding van zorgkosten. Met een restitutiepolis ben je vrij in je keuze van zorgverlener, terwijl een naturapolis zorgkosten alleen volledig vergoedt bij gecontracteerde zorgverleners. Een budgetpolis heeft een wat meer beperkte contractering en beperkte keuzevrijheid met een lagere premie, terwijl een combinatiepolis weer een mix is van een restitutie- en naturaverzekering.
Wat is een zuivere en onzuivere restitutiepolis?
De term ‘zuivere’ en ‘onzuivere’ restitutiepolis wordt steeds minder gebruikt. Een zuivere restitutiepolis houdt vooral in dat je een volledige vrije zorgkeuze hebt bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg en hiervoor 100% vergoeding ontvangt. Een onzuivere polis heeft vaak een beperkte vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. De term die hiervoor nu gebruikt wordt is de combinatiepolis. Zuivere restitutiepolissen worden steeds zeldzamer, aangezien zorgverzekeraars vaker prijsafspraken maken voor specifieke zorgverleners zoals GGZ-zorg, thuiszorg en wijkverpleging. Het is belangrijk om te realiseren dat zelfs bij een zuivere restitutiepolis in bepaalde situaties extra kosten mogelijk zijn als de zorgkosten sterk afwijken van het marktgemiddelde of marktconforme tarief. We kunnen daarom niet meer altijd uitgaan van een volledig vrije zorgkeuze.
Mijn zorgverzekering is veranderd van een restitutiepolis naar een combinatiepolis, hoe zit dat?
Een combinatiepolis is een beperkte restitutiepolis. Voor veel zorgsoorten geldt een restitutievergoeding en voor een aantal zorgsoorten geldt een vergoeding in natura. Je zorgverzekeraar kiest voor de aanpassing van je restitutiepolis omdat sommige zorgsoorten te duur zijn om als restitutie te worden vergoed. Check of de zorg die jij afneemt nog als restitutie wordt vergoed. Als dat niet zo is, kun je beter overstappen naar een andere restitutiepolis.
Wat is het verschil tussen een restitutie- en een combinatiepolis?
Een combinatiepolis kun je ook zien als een beperkte restitutiepolis. Met een restitutiepolis krijg je namelijk een volledige vergoeding, ongeacht of de zorgverlener gecontracteerd is of niet. Bij een combinatiepolis geldt een gedeeltelijke vergoeding voor specifieke zorgsoorten bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Een restitutiepolis biedt volledige vrije zorgkeuze, terwijl dit met een combinatiepolis beperkt is tot een aantal zorgsoorten.
Wat is het verschil tussen een restitutie- en naturapolis?
Met een restitutiepolis kun je naar elke zorgverlener gaan en ontvang je maximaal 100% vergoeding volgens een marktconform tarief, zelfs bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Houd er wel rekening mee dat je de rekening soms eerst zelf moet betalen en later kan declareren. Een naturapolis biedt geen volledig vrije zorgkeuze, maar de meeste zorgaanbieders zijn over het algemeen wel gecontracteerd. Als je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, vergoedt de verzekeraar meestal tussen de 65% en 80% van het gemiddelde gecontracteerde tarief. De hoogte van deze vergoeding varieert per verzekeraar. De vergoeding met een naturapolis is bij niet-gecontracteerde zorg dus lager dan bij een restitutiepolis.
Op onze pagina “wat is het verschil tussen een resititutiepolis en een naturaverzekering” kun je meer informatie lezen over het verschil tussen deze verschillende polissen.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
- 020 - 760 42 42Reactietijd: 1 min.
- service@overstappen.nlReactietijd: 2 uur.
- App onsReactietijd: 15 min.