Restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een soort zorgverzekering waarbij je zelf je zorgaanbieder mag kiezen. Dit wordt ook wel vrije zorgkeuze genoemd. Bij deze polis krijg je vaak de zorgkosten maximaal vergoed zonder dat je daar zelf iets aan hoeft bij te dragen. Dit betekent dat je voor het grootste deel de vrijheid hebt in de keuze voor een huisarts, ziekenhuis, apotheek of zorginstelling. Het is echter altijd mogelijk dat er een zorgverlener niet gecontracteerd is. In dat geval krijg je minimaal het marktconforme bedrag voor de behandeling vergoed.

Restitutieverzekering

Op het moment dat je een basisverzekering bij een zorgverzekeraar afsluit, heb je de keuze uit een natura- of een restitutiepolis. Een restitutiepolis (ook wel restitutieverzekering genoemd) is een verzekering waarbij je zelf bepaalt naar welke zorgverlener je gaat. Bij een naturapolis (naturaverzekering) heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met zorgaanbieders waarvan je gebruik moet maken. De prijs van een restitutieverzekering is vaak hoger dan van een naturaverzekering.

Restitutieverzekering: zelf bepalen

Als je kiest voor een restitutieverzekering dan bepaal je zelf naar welke zorgverlener je toegaat. Je betaalt meestal eerst zelf de rekening bij de zorgverlener en deze kun je achteraf bij je zorgverzekeraar declareren. Je krijgt de zorgkosten alleen vergoed als je deze declareert.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voordelen restitutieverzekering

Een aantal voordelen van een restitutieverzekering:

  • Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat, zoals huisarts, tandarts, ziekenhuis en apotheek.
  • Je ontvangt in principe altijd een volledige vergoeding van de kosten, als deze door je zorgverzekering gedekt worden.
  • Omdat je alles eerst zelf betaalt, krijg je een goed inzicht in je zorgkosten. Dit is ook handig als je in de toekomst een aanvullende verzekering wilt afsluiten.
  • Omdat je de kosten al op een rijtje hebt, bereken je eenvoudig of een aanvullende verzekering voordeliger is.

Nadelen restitutieverzekering

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan een restitutieverzekering:

  • De premie van een restitutieverzekering ligt hoger dan de premie van een naturaverzekering.
  • De zorgverzekeraar heeft geen controle op de prijs, kwaliteit en service van een niet-gecontracteerde zorgverlener.
  • In de meeste gevallen moet je eerst zelf voor de zorg betalen en dit achteraf bij je zorgverzekeraar declareren.
  • Een restitutieverzekering geeft 100% vergoeding, maar alleen tot het maximaal landelijke of marktconforme tarief. Als je zorg afneemt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan het zijn dat hogere kosten worden gerekend dan het marktconforme tarief. Het verschil moet je zelf betalen.
Restitutieverzekering

Restitutiepolis vergelijken

In de zorgvergelijker kan je makkelijk en snel alle restitutiepolissen met elkaar vergelijken. Hiervoor hoef je alleen de filter aan te passen en ‘vrije artsenkeuze’ te selecteren. De restitutiepolis is de duurste polis die een zorgverzekeraar aanbiedt, maar dat betekent niet dat het altijd het duurste uit het aanbod is.

Het kan zijn dat de restitutiepolis bij zorgverzekering A goedkoper is dan de naturaverzekering bij zorgverzekering B. Dat komt omdat de zorgverzekeraars zelf de premies mogen bepalen. Het enige wat vast staat is de minimale prijs van de basisverzekering. Als je een vergelijking maakt tussen alle polissen weet je in ieder geval zeker dat je de goedkoopste polis kiest die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.