Schade aan brillen en de inboedelverzekering

Heeft jouw bril in huis schade opgelopen en wil je weten hoe je je bril kunt verzekeren via de inboedelverzekering? Op deze pagina leggen we je alles uit over schade aan jouw bril en de inboedelverzekering.

Schade aan bril en de inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering verzeker je spullen in huis tegen schade door brand, storm en diefstal. Ook brillen vallen doorgaans onder de inboedel. Een bril heb je niet voor niets en het is dan ook vervelend als je (zonne)bril val- of stootschade oploopt of wordt gestolen uit jouw woning of je tas. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar niet alle schade aan brillen kun je zomaar claimen bij de inboedelverzekeraar of zorgverzekeraar. En vaak hanteren verzekeraars een eigen risico en/of aanvullende voorwaarden.

Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade aan brillen. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Vallen brillen onder de inboedelverzekering?

Of schade aan je bril onder de inboedelverzekering valt, verschilt per verzekeraar en ligt ook aan de context. Hoe is de schade aan je bril ontstaan? En waar ben je de bril bijvoorbeeld kwijtgeraakt of is de bril gestolen? Over het algemeen geldt dat schade die binnenshuis en buiten je eigen toedoen ontstaat, bijvoorbeeld door diefstal of brand, onder de basisdekking van de inboedelverzekering valt. Voor schade die jij of iemand anders uit jouw huishouden heeft veroorzaakt, heb je vanuit de inboedelverzekering in ieder geval een all risk dekking nodig.

Brilschade veroorzaakt door jezelf

Heb je schade aan je bril zelf veroorzaakt? Je bent bijvoorbeeld per ongeluk op je bril gaan zitten of de glazen zijn kapot gevallen. In het geval van brilschade die je zelf hebt veroorzaakt is het verstandig om eerst je zorgverzekering te raadplegen. Bij sommige verzekeraars kom je in aanmerking voor vergoeding voor een nieuwe bril op sterkte, bij andere verzekeraars heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Levert het contact met jouw zorgverzekeraar niks op? Raadpleeg dan de inboedelverzekering. Brilschade die je zelf hebt veroorzaakt kun je alleen verzekeren met een all risk dekking van de inboedelverzekering.

Schade aan brillen

We zetten een paar veelvoorkomende situaties van brilschade voor je op een rijtje:

Bril kapot

In het geval van een kapotte bril is het belangrijk om te kijken wie de bril kapotmaakt en waar dat gebeurt.

  • Maakt iemand anders jouw bril per ongeluk kapot? Schakel dan de aansprakelijkheidsverzekering in van de betreffende persoon.
  • Is de brilschade ontstaan jouw huis door brand, diefstal of storm? Dan heb je aan een basisdekking van de inboedelverzekering genoeg.
  • Is de schade in huis ontstaan door een ongeluk van jezelf of jouw kind? Vaak heb je dan een all risk verzekering nodig.
  • Is de schade ontstaan buitenshuis? Dan heb je in veel gevallen een buitenshuisdekking nodig.

Schade door huisdieren, ouderdom, monteren en schoonmaken vallen vaak buiten de dekking van de inboedelverzekering. Ook hier geldt dat iedere verzekeraar een andere vergoeding en dekking hanteert voor schade aan brillen. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Bril gestolen

Wordt jouw (zonne)bril gestolen? Of je vergoeding krijgt voor een gestolen bril, ligt aan de plek waar jouw bril gestolen is. Een gestolen bril valt onder de inboedelverzekering als deze uit jouw woning wordt gestolen. Zit je in een restaurant en steelt iemand de bril zomaar uit jouw tas? Dan valt de gestolen bril niet onder de basisdekking van de inboedelverzekering. Je hebt hiervoor een buitenshuisdekking nodig. Steelt iemand jouw bril terwijl je op vakantie bent? Raadpleeg dan de reisverzekering. In elke situatie van diefstal is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Zo kun je bij jouw verzekeraar bewijzen dat het om diefstal gaat.

Bril verloren

Het kan zomaar gebeuren dat je je bril kwijtraakt, thuis, buitenhuis of op vakantie. Een bril raak je vaak kwijt buitenshuis, daarom heb je in veel gevallen een aanvullende buitenshuisdekking nodig. Raak je je bril kwijt op vakantie? Raadpleeg dan jouw reisverzekering.

Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade aan brillen. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Schade bril vergoeding

Hoe verzekeraars omgaan met vergoeding van schade aan een bril verschilt. In veel gevallen hanteren zij een eigen risico en aanvullende voorwaarden. Ook deze voorwaarden en het eigen risico verschillen per verzekeraar. Verzekeraars kijken bij het vergoeden van schade aan brillen vaak naar de nieuw- en dagwaarde van de bril. Zo bepalen zij wat ze de bril nog waard vinden en wat jij vergoed krijgt. De dagwaarde vertegenwoordigt de waarde van je bril op het moment van de schade, terwijl de nieuwwaarde aangeeft wat dezelfde bril momenteel in een winkel zou kosten. Zelfs als je bril door ouderdom niet veel meer waard is, kan het in sommige gevallen nog steeds mogelijk zijn om een vergoeding te ontvangen in de vorm van een restwaarde.

Wil je weten wat jouw verzekeraar vergoedt in het geval van schade aan je bril? Raadpleeg dan het polisblad. Zo weet je waar je aan toe bent.

Vergelijk de inboedelverzekering

Wil je je de spullen in jouw woning verzekeren tegen schade? Vergelijk inboedelverzekeringen en vind een verzekering die het beste bij je past. Qua dekking én premie. Gelukkig kun je in onze vergelijker gemakkelijk en snel in één overzicht de inboedelverzekeringen zien die passen bij jouw wensen. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 24-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Of de schade aan jouw bril verzekerd is, ligt aan een aantal factoren. Wie heeft de schade veroorzaakt, wat voor soort schade heeft jouw bril opgelopen en wie is de veroorzaker van de brilschade? Op deze pagina leggen we een aantal veelvoorkomende situaties uit.

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het fijn en aan te raden om een inboedelverzekering te hebben. Je verzekert de spullen in je woning tegen brand-, inbraak- en stormschade.

De vergoeding voor een gestolen (zonne)bril hangt af van de plek van de diefstal. Vond de diefstal plaats in huis? De inboedelverzekering dekt waarschijnlijk de schade. Gestolen buitenshuis? Dan heb je een aparte dekking nodig. Gestolen op vakantie? Raadpleeg dan jouw de reisverzekering. Doe altijd, ongeacht de plek van de diefstal, aangifte bij de politie voor verzekeringsdoeleinden

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!