Studenten inboedelverzekering

Ga je studeren in een Nederlandse studentenstad en ga je hier op kamers? Dan komt hier veel bij kijken zoals verhuizen en spullen voor je nieuwe kamer aanschaffen. De waarde van deze spullen – denk aan je bank, televisie, bed en vloer – kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wel zo fijn als je hiervoor met een studenten inboedelverzekering verzekerd bent. Wij leggen je uit wat een inboedelverzekering voor studenten is, uit welke dekkingen je kunt kiezen en geven je een aantal tips waar je op kan letten.

Snel navigeren naar

Diefstalgevoelige inboedel

Er zijn veel meer spullen diefstalgevoelig dan je in eerste instantie zou denken. Wil je een studenten inboedelverzekering afsluiten, houd dan in je achterhoofd dat de volgende items onder diefstalgevoelige inboedel vallen:

 • apparatuur voor beeld of geluid (radio’s, DVD-spelers);
 • computers, spelcomputers en bijbehorende spullen zoals printers en boxen;
 • navigatieapparatuur;
 • foto- en filmapparatuur;
 • muziekinstrumenten;
 • informatiedragers zoals DVD’s, CD’s, geheugenkaarten en computersoftware.
Studenten inboedelverzekering

Verschillen inboedelverzekering studenten

Van je ouders of verzorgers heb je vast wel eens over een inboedelverzekering gehoord. Maar wat zijn de grootste verschillen tussen reguliere inboedelverzekeringen en varianten voor studenten? Dat zit hem in de:

 • nog relatief lage leeftijd van de verzekerde;
 • vaak relatief beperkte (waarde van de) inboedel;
 • woonsituatie van de student. In veel gevallen is dit een kamer met gedeelde faciliteiten.

Bij speciale inboedelverzekeringen voor studenten is het verzekerde bedrag – oftewel de dekking – vaak lager, waardoor de maandelijkse premie ook lager uitvalt.

Dekkingen studenten inboedelverzekering

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat er in je studentenkamer- of huis zomaar brand uitbreekt of dat er waterschade plaatsvindt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het toch fijn om een inboedelverzekering studenten te hebben.

Houd er rekening mee dat als je een studenten inboedelverzekering afsluit terwijl je in een studentenkamer woont, de verzekeraar meestal de voorwaarde stelt dat de deur op slot kan. Dit wordt ook wel de binnenbraakclausule genoemd. Heeft er diefstal plaatsgevonden of is er schade, dan moet er zichtbare schade aan de kamerdeur zijn.

Wanneer het gaat om je inboedel, zijn er bij de studenten inboedelverzekering verschillende dekkingen die je kunt afsluiten:

Studenten inboedelverzekering

Basisdekking

Met de basisdekking van een studenten inboedelverzekering ben je verzekerd tegen brand, waterschade en bliksem. Ook wordt er bij vandalisme en diefstal een bedrag uitgekeerd. Echter is dit niet het volledige bedrag, lees daarom de voorwaarden van je inboedelverzekering goed door.

Allrisk dekking

Met de Allrisk dekking ben je sowieso verzekerd tegen alle zaken uit de basisdekking en uitgebreide dekking. Met de Allrisk dekking ben je ook nog verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen van buitenaf. Denk hierbij aan natuurrampen, terrorisme, oorlog, etc.

Hoog of laag?

Bepaal de waarde van je inboedel

Wil je studenten inboedelverzekeringen vergelijken, maak dan gebruik van een woonvergelijker. Wil je je inboedelverzekering studenten ook meteen afsluiten, dan moet je weten wat de waarde van je totale inboedel is. Om deze waarde op de juiste manier te berekenen biedt een inboedelwaardemeter uitkomst. Deze inboedelwaardemeter bepaalt aan de hand van jouw persoonlijke gegevens en de info over jouw woning wat de huidige waarde van je inboedel is.

tip

Goed om te weten

Ben je student en heb je niet zo’n zin om een studenten inboedelverzekering af te sluiten, omdat je vooral spullen en meubels van de kringloop hebt aangeschaft? Denk er dan wel aan dat de inboedel van je studentenkamer alsnog vaak duizenden euro’s waard is. De kans is namelijk groot dat je een televisie of computer in je kamer hebt staan. Vindt er inbraak, diefstal, brand of een lekkage plaats, dan heb je als student in veel gevallen geen financiële buffer om deze spullen in één keer opnieuw aan te schaffen.

Wel en niet gedekt in een studenten inboedelverzekering

Overweeg je een studenten inboedelverzekering? Dan zijn er een aantal zaken wel en niet verzekerd. Dit verschilt uiteraard per verzekeraar. Maar standaard kun je uitgaan van het volgende:

Wel verzekerd Niet verzekerd
1 Schade door diefstal, inbraak, brand, neerslag en storm. Schade door je eigen schuld.
2 Verbeteringen die je deed aan je kamer. Zoals een nieuwe vloer. Slecht onderhoud.
3 Losse spullen in je kamer. Fraude en misbruik.
4 Schade door overstroming. Als je de kamer voor iets anders gebruikt dan wonen.
5 Geld en waardepapieren tot een maximum bedrag. Schade aan elektrische apparaten door kortsluiting.

Belangrijk om te weten
Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen in je studentenkamer. Wil je je spullen ook buitenshuis verzekeren? Sluit dan een kostbaarhedenverzekering af. Hiermee verzeker je waardevolle spullen zoals een tablet of horloge ook als je op pad bent.

Collectieve inboedelverzekering studenten

Woon je met meerdere studenten gezamenlijk in een studentenhuis? Dan is de kans groot dat de verhuurder of huisbaas voor alle bewoners een gemeenschappelijke inboedelverzekering heeft afgesloten. Dit heet een collectieve inboedelverzekering.

Samen verzekerd

Een collectieve inboedelverzekering is gericht op groepen en de gehele groep is tegelijk verzekerd. Verwar deze verzekering overigens niet met een collectiviteitskorting. Via een collectief – zoals je vereniging, werk of instelling – krijg je in bepaalde gevallen extra korting op de premie van je inboedelverzekering. Deze korting ontvang je individueel als je bij het afsluiten je collectief selecteert.

Net zoals een “standaard” studenten inboedelverzekering zijn de belangrijkste zaken die gedekt worden door een collectieve inboedelverzekering het verlies of de schade aan je spullen als gevolg van brandschade, waterschade of inbraak. Uiteraard kan dit ook weer verschillen per verzekeraar.

Tips inboedelverzekering studenten

Ga je op kamers en wil je een inboedelverzekering studenten afsluiten, maak dan gebruik van de volgende tips:

 • vraag aan je huisbaas of studentenhuisvesting of er al een inboedelverzekering is afgesloten. Als dit er al is, heb je zelf geen inboedelverzekering studenten meer nodig.
 • Bewaar altijd de bonnen van nieuwe spullen die je koopt. Deze kan de verzekeraar bij je opvragen als er sprake is van schade.
 • Sluit je een inboedelverzekering studenten af, dan moet je altijd de waarde van je spullen in je studentenkamer inschatten. Houd ook rekening met toekomstige aankopen. Op die manier ben je niet onderverzekerd.
 • Bij inbraak staat er in veel polisvoorwaarden van verzekeraar dat er sprake moet zijn van braakschade. Zo heb je bewijs dat er daadwerkelijk is ingebroken.
Studenten inboedelverzekering

Studenten inboedelverzekering afsluiten

Vergelijk voordat je een inboedelverzekering studenten afsluit altijd eerst de premies en opties bij verschillende verzekeraars. Er zitten namelijk grote verschillen in de verzekerde bedragen, de premies per maand en de precieze invulling van de studenten inboedelverzekering.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.