Collectieve zorgverzekering

Op deze pagina lees je wat een collectieve zorgverzekering is, wat de voor- en nadelen zijn en lees je in welke situaties het wel en niet handig is om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. Zit je op dit moment bij een collectieve zorgverzekering of overweeg je om zo’n verzekering af te sluiten? Dan raden we aan om eerst een vergelijking te maken. Zo zie je direct welke verzekering het beste aansluit op je wensen tegen de laagste prijs. 

Collectieve zorgverzekering

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen tegelijk afsluit. Je kan bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering afsluiten als personeelslid bij sommige bedrijven, als lid van een sportclub of als lid van een vakbond (zoals de FNV of de CNV). Ook patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met zorgverzekeraars collectieve zorgpolissen afgesloten.

Omdat je deelneemt aan een zogeheten collectief krijg je vaak korting op de premie van je zorgverzekering of wordt er een specifieke extra dekking geboden.

Goed om te weten: een collectieve zorgverzekering wordt ook wel een collectieve ziektekostenverzekering genoemd.

Ben ik altijd goedkoper uit met een collectieve zorgverzekering?

Nee, je bent niet altijd goedkoper uit met een collectieve verzekering. Er zijn zorgverzekeringen zonder collectiviteit die een lagere premie hebben en dus goedkoper zijn. Daarnaast bieden verzekeraars in 2020 en 2021 gemiddeld 50% minder collectiviteitskorting aan vergeleken met 2019.

Het is daarom van belang om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je altijd een zorgverzekering kiest die de beste dekking heeft en het voordeligste is voor jou.

Zit ik nog goed bij mijn collectieve verzekering?

Het idee achter een collectieve verzekering is dat je samen met een grote groep mensen een zorgverzekering afsluit, zodat je korting krijgt op de premie van je verzekering. Het ontvangen van korting op je zorgverzekering klinkt aantrekkelijk, maar een collectief is meestal niet de beste en voordeligste optie.

Zorgcollectief

Je ontvangt in een collectief namelijk allemaal hetzelfde zorgpakket. Hierdoor heb je niet de mogelijkheid om voor een zorgverzekering te kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke wensen en zorgbehoefte. Daarnaast is de maximale korting voor 2020 en 2021 gehalveerd; zorgverzekeraars mogen vanaf dit jaar nog maar 5% korting geven op een collectieve zorgverzekering.

Daarom is het nu extra belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Via onze 100% onafhankelijke vergelijker maak je gemakkelijk een snel een vergelijking en bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.

Collectieve ziektekostenverzekering
Vergelijk direct zorgverzekeringen, check de beste deals en stap gemakkelijk over!

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

2254 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden
  Goede informatie

  Goede informatie, controle of alles verloopt naar wens. En duidelijk en goed advies. Wat ik als plezierig ervaar is de na zorg.

  A.M.A.J. DAAS
  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 dagen geleden
  Dank je wel

  Dank je wel van goede service

  Y. Cinar
  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 dagen geleden
  Goede service

  Goede service

  Shasha
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  2254 reviews

  Belangrijkste wijzigingen

  Voor 2020 en 2021 bedraagt de maximale collectiviteitskorting 5%. In 2019 bedroeg de korting nog 10%. Het is de afgelopen jaren dus steeds minder aantrekkelijk geworden om je aan te sluiten bij een collectief. Dit is een van de redenen waarom de Tweede Kamer heeft besloten dat er een einde komt aan de collectieve verzekering.

  Einde collectieve verzekering

  De Tweede Kamer ziet nu ook in dat een collectieve zorgverzekering vaak niet de beste keuze is. Daarom heeft minister Ark van Medische Zorg aangekondigd dat er een einde komt aan de collectieve korting die zorgverzekeraars bieden op de basisverzekering.

  Op dit moment mogen verzekeraars 5% korting bieden op de basisverzekering. Dit is een halvering van de korting die je in 2019 ontving (10%). Als het aan minister Ark ligt, verdwijnt de collectiviteitskorting in zijn geheel per 1 januari volgend jaar. Kortingen die worden gegeven op de aanvullende verzekering mogen wel blijven bestaan.

  Waarom wordt de korting afgeschaft?

  De collectiviteitskorting wordt afgeschaft, omdat het feitelijk een sigaar uit eigen doos is voor de verzekerden. De korting die je nu ontvangt, wordt namelijk betaald uit de portemonnee van iemand anders. Zo wordt de premie van de basisverzekering nu kunstmatig verhoogd voor iedereen, zodat de verzekeraar vervolgens korting kan geven aan het collectief. Dit leidt tot ongelijkheid, omdat niet iedereen in aanmerking komt voor een collectief.

  Het afschaffen van de collectiviteitskorting heeft volgens minister Ark geen invloed op de gemiddelde zorgpremie, omdat de korting wordt gefinancierd uit een opslag.

  ⭐Wil je weten hoe jij de beste zorg ontvangt tegen de laagste prijs? Maak dan een vergelijking en bekijk direct onze beste deals en dekkingen!

  Wat is het voordeel van een collectieve zorgverzekering voor verzekeraars?

  Het voordeel van collectieve zorgverzekeringen voor zorgverzekeraars is dat ze met collectieven veel klanten tegelijk aan zich kunnen binden. Door een specifiek aanbod op te zetten, kunnen bepaalde doelgroepen voor zorgverzekeraars ook ‘aantrekkelijk’ zijn.

  Voorbeeld: Wanneer een zorgverzekeraar veel specifieke chronische zieken als klant heeft, wordt er met zorgaanbieders veel scherper onderhandeld op de prijs van behandeling, controles maar bijvoorbeeld ook medicijnen. Zorgverzekeraars krijgen daarnaast voor verzekerden met bepaalde chronische aandoeningen geld van de overheid uit het Vereveningsfonds.

  Collectieve zorgverzekering vergelijken

  Overstappen.nl maakt het eenvoudig om zorgverzekeringen te vergelijken. Je ziet meteen de zorgverzekering die het beste past bij je persoonlijke situatie. Je kan altijd je collectieve zorgverzekering vergelijken met ons grote aanbod, zo kies je altijd de zorgverzekering met de beste dekking voor de laagste prijs.

  Collectieve verzekering

  Collectieve zorgverzekering gemeente

  Het is ook mogelijk om een collectieve zorgverzekering via de gemeente af te sluiten. Een gemeentepolis (gemeenteverzekering) is een collectieve zorgverzekering voor minima vanuit de gemeente. Deze verzekering is speciaal voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking die moeite hebben met het betalen van hun zorgverzekering.

  Gemeentepolis

  Gemeenten vinden dat iedereen recht heeft op een goede zorgverzekering, ongeacht je inkomen. Toch zijn de gemeentepolissen niet allemaal gelijk. Elke gemeente heeft weer andere afspraken gemaakt met zorgverzekeraars over het zorgpakket voor de minima.

  Collectieve korting

  Zorgverzekeraars geven vaak hoge kortingen op de premies en gemeenten betalen zelf ook vaak mee aan de premies. Hierdoor kan een gemeentepolis een stuk voordeliger zijn. Daarnaast is er vaak een regeling voor de betaling van het eigen risico, of kun je het eigen risico (deels) meeverzekeren. Soms wordt ook de eigen bijdrage WMO vergoed. Verder bestaat de zorgverzekering voor de gemeente, net als een reguliere verzekering, uit een verplichte basisverzekering en een aanvullende verzekering.

  Collectieve zorgverzekering werkgever

  Ontvang je op dit moment collectiviteitskorting, omdat je een collectieve verzekering hebt via je werkgever? Dan is het verstandig om nog eens goed te kijken naar je polisvoorwaarden en hoeveel korting je precies krijgt. Vanaf 2020 kun je namelijk maximaal 5% collectiviteitskorting ontvangen op je premie. In 2019 was dit nog 10%.

  Als je aangesloten bent bij een zorgcollectief dan kan het zijn dat je zorgpakket niet goed aansluit op jouw zorgbehoefte. Daarom is het altijd verstandig om eerst in kaart te brengen welke zorg je zelf nodig hebt. Vervolgens kun je zorgverzekeringen vergelijken en de verzekering kiezen die het beste bij jou past.

  Wat gebeurt er met mijn collectieve verzekering als ik verander van werkgever?

  Als je weggaat bij je werkgever dan vervalt meestal de collectiviteitskorting. Er zijn maar een paar gevallen waarbij je collectieve zorgverzekering kan worden behouden, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Als je naar een werkgever met een eigen collectieve verzekering gaat dan kan je tussentijds overstappen.

  Let op: je zult de overstap binnen 30 dagen na de eerste werkdag bij nieuwe werkgever geregeld moeten hebben. In alle overige gevallen kun je niet overstappen. Je collectieve verzekering wordt dan omgezet naar een individuele polis en je korting vervalt.

  Korting

  Wil je ook graag korting op je zorgverzekering? Dan is het verstandig om eerst een objectieve vergelijking te maken, voordat je een keuze maakt. Wij helpen je hier natuurlijk graag mee. Met behulp van onze vergelijker vind je direct de beste deals en dekkingen voor jouw zorgverzekering.

  Daarnaast kun je ook nog een flink bedrag besparen als je dit jaar overstapt naar een andere verzekeraar. Benieuwd naar je besparing voor je zorgverzekering 2022? Maak dan nu een vergelijking en bereken binnen 1 minuut jouw voordeel!

  collectieve zorgverzekering
  Vergelijk direct zorgverzekeringen en check hoeveel jij per jaar bespaart!

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min
   

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.