Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Als je een zorgverzekering wilt afsluiten, zijn er enorm veel dingen waar je rekening mee moet houden. De ene zorgverzekering is de andere niet, tenslotte. Een belangrijk uitgangspunt is het soort polis in de basisverzekering: je kunt bij een zorgverzekeraar kiezen uit een restitutiepolis of een naturapolis. Wat beide verzekeringen inhouden en hoe ze van elkaar verschillen, leggen wij je op deze pagina uit.

Wat is een restitutiepolis?

Bij een basisverzekering met een restitutiepolis krijg je als verzekerde bij elke zorgverlener alles vergoed. Je hoeft dus geen rekening te houden met de kosten, en je kunt zelf kiezen bij welke zorgverlener jij terecht wilt. We noemen dit daarom ook wel de polis met vrije keuze in zorgverleners.

Ondanks de volledige vergoeding bij elke zorgverlener, moet je bij een restitutiepolis wel een wettelijke eigen bijdrage betalen. Ook je eigen risico staat los van het soort polis die je hebt afgesloten, en betaal je zelf.

Een restitutiepolis en niet-gecontracteerde zorg

Je hebt een vrije keuze uit zorgverleners en ziekenhuizen als je een restitutiepolis hebt afgesloten. Zorgverzekeraars hebben echter niet met alle zorgverleners of ziekenhuizen een contract afgesloten. In dat geval schiet jij als verzekerde zelf het bedrag voor. Deze rekening kun je later indienen bij de verzekeraar. Je ontvangt hoe dan ook altijd een volledige vergoeding.

Het kan voorkomen dat de rekening onredelijk hoog is bij een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Je ontvangt in dat geval de wettelijk vastgestelde vergoeding. Als er geen wettelijk vastgestelde vergoeding is vastgesteld, wat bij sommige typen zorg kan voorkomen, bepaalt de verzekeraar een marktconform tarief. Zorg dat je niet voor een verrassing komt te staan en vraag altijd een prijsopgave op, voordat je behandeld wordt door een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Wat is een naturapolis?

Kies je voor een naturapolis in je basisverzekering, dan wordt van de gecontracteerde zorg alles 100% vergoed en van de niet-gecontracteerde zorg maar een deel van de zorgkosten vergoed (meestal tussen de 60 en 75 procent). Verzekeraars hebben namelijk contracten afgesloten met zorgverleners en ziekenhuizen. Heeft jouw verzekeraar geen contract afgesloten met het ziekenhuis bij jou om de hoek, dan krijg je niet het gehele bedrag vergoed als je naar dat ziekenhuis gaat. Je bent daarom met een naturapolis beperkt in je vrije zorgkeuze. Ga je naar het ziekenhuis aan de andere kant van de stad? Dan kan het zijn dat jouw verzekeraar daar wél een contract mee heeft afgesloten, waardoor je wel alle zorgkosten vergoed krijgt. Dit heet gecontracteerde zorg.

Een naturapolis en niet-gecontracteerde zorg

Als je naar een zorgverlener gaat waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, krijg je slechts een gedeelte van de zorgkosten vergoed. Dit bedrag verschilt per zorgverlener en ligt vaak tussen de 65% en 80% van de gemaakte zorgkosten. Voordat je een verzekering met een naturapolis afsluit is het altijd raadzaam om vooraf te controleren met welke zorgverleners en ziekenhuizen jouw verzekeraar contracten heeft afgesloten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Kom je bij een zorgverlener terecht waar jouw verzekeraar wel een contract mee heeft afgesloten, dan heb je geen omkijken naar de financiën. De gemaakte kosten betaalt de verzekeraar regelrecht aan de zorgaanbieder en hier hoef jij als verzekerde niet tussen te zitten. Wel zo makkelijk!

Wat zijn de grootste verschillen tussen een restitutie- en naturapolis?

Het grootste verschil tussen een restitutie- en een naturapolis is dat je bij de restitutiepolis alle zorg vergoed krijgt, ongeacht de zorgverlener. Bij een naturapolis krijg je de zorg vergoed van een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Omdat jouw keuze daarmee beperkter is, is de premie van de naturapolis scherper geprijsd dan die van een restitutiepolis.

Welke polis past het beste bij mij?

Er is geen simpel antwoord op welke zorgverzekering met welke polis het beste bij jou past. Dat verschilt per persoon. Als jij het belangrijk vindt dat je bij elke zorgverlener en elk ziekenhuis terecht kunt als je zorg nodig hebt, dan past een restitutiepolis beter bij jou. Wegen de financiële kanten van een verzekering zwaarder voor jou, dan kun je beter een zorgverzekering met een naturapolis afsluiten.

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorbereid zijn op de toekomst, zeker niet als het om jouw gezondheid gaat. Toch kunnen wij bij Overstappen.nl jou verder helpen om de verzekering af te sluiten die het beste past bij jouw situatie. Je kunt hiervoor een vergelijking maken via onze zorgvergelijker of contact opnemen met onze klantenservice als je nog vragen hebt.

Vergelijk en bespaar

Twijfel je nog of je een zorgverzekering met een restitutie- of een naturapolis wilt afsluiten? Wij helpen je graag verder. In onze vergelijker kun je gemakkelijk al jouw gegevens invullen en kijken welke verzekering bij jou past.

Bedenk bij het invullen goed welke zorg jij in het daaropvolgende jaar denkt nodig te hebben. Uit de vergelijker komen alle zorgverzekeringen die geschikt zijn voor jouw situatie, gesorteerd op prijs.

Ook kun je op jouw voorkeursziekenhuis of zorgverlener zoeken en checken welke verzekeraars daar een contract mee hebben afgesloten. Zo heb je én de zorgverzekering die het beste bij jou en jouw zorgvraag past, én de verzekering waar jij in verhouding het minste voor betaalt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.