Vergoeding Lenzen verzekering

Een contactlens is een op sterkte gemaakt lensje, dat wordt gedragen op het hoornvlies als alternatief voor een bril. Lenzen zijn onzichtbaar en zijn in veel situaties (zoals bijvoorbeeld bij het sporten) gemakkelijker en veiliger dan een bril. Lenzen vergoeding kan worden verkregen uit de basisverzekering wanneer er sprake is van medische noodzaak. Is er geen sprake van medische noodzaak? Dan is het mogelijk lenzen vergoeding te ontvangen vanuit een aanvullende verzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat zijn lenzen?
Harde en zachte lenzen
Kan ik lenzen dragen?
Voordelen van het dragen van lenzen
Online lenzen bestellen
Lenzen vergoeding
Eigen bijdrage lenzen
Korting op brillen en contactlenzen
Aanvullende verzekeringen 2022 vergelijken

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat zijn lenzen?

Lenzen dienen als onzichtbaar hulpmiddel om beter te kunnen zien. De contactlens drijft op het oog in een laagje traanvocht. Hierbij wordt het hoornvlies niet geraakt.

Harde en zachte lenzen

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen harde en zachte lenzen. De voornaamste kenmerken van harde lenzen zijn dat deze meer vormvast zijn en een langere levensduur hebben. Tegenwoordig worden harde lenzen hoog-zuurstofdoorlatend gemaakt, waardoor ze vaak ‘halfharde lenzen’ worden genoemd. Zachte lenzen zijn iets groter dan harde lenzen en zijn wat soepeler. Omdat zachte lenzen van soepeler materiaal zijn gemaakt, voel je ze minder en raak je de lenzen minder snel kwijt. Zachte (wegwerp)lenzen zijn per stuk goedkoop en kunnen daarom sneller worden vervangen. De keuze voor harde of zachte lenzen kan gemaakt worden op basis van comfort en de toestand van je ogen.

oogKan ik lenzen dragen?

Vrijwel iedereen kan lenzen dragen. Uitzonderingen zijn wanneer je last hebt of krijgt van allergieën door de lenzen, zeer droge ogen, ontstekingen of medicatie. Voor vrijwel elke afwijking bestaat tegenwoordig een ander type contactlens. Om te bepalen of je ogen geschikt zijn voor het dragen van lenzen en het type lenzen, is een onderzoek van een oogarts noodzakelijk. De oogarts kan naar aanleiding van dit onderzoek bepalen welke lenzen het meest geschikt zijn.

Voordelen van het dragen van lenzen

De voordelen van het dragen van contactlenzen ten opzichte van een bril is voor ieder persoon anders. Enkele voordelen die door veel mensen worden ervaren zijn:

 • Lenzen hebben een groter draaggemak.
 • Lenzen worden bij regen niet nat en kunnen niet beslaan.
 • Lenzen zijn voor anderen niet zichtbaar.
 • Lenzen maken het dragen van zonnebril nog steeds mogelijk.
 • Lenzen zijn gemakkelijker en soms ook veiliger bij het sporten.
 • Het blikveld is groter bij het dragen van lenzen dan bij een bril.

Naast de voordelen die veel lensdragers ervaren zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo kost het dragen van lenzen meer tijd: de lenzen moeten (afhankelijk van het type lens) ‘s ochtends en ‘s avonds worden ingebracht en uitgenomen. Daarnaast kan het zijn dat je van de lenzen last krijgt van droge ogen of irritaties.

Online lenzen bestellen

Wanneer je weet welke lenzen je het liefste draagt, is het mogelijk je lenzen online te bestellen. Heb je een aanvullende verzekering afgesloten voor lenzen vergoeding? Let dan goed op of je aanvullende verzekering dat type lenzen ook echt vergoed. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden of door contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Lenzen vergoeding

Er zijn speciale gevallen waarin vergoeding voor lenzen vanuit de basisverzekering kan worden verkregen. Er moet hierbij echter sprake zijn van medische indicatie waar speciale lenzen voor nodig zijn. Voorbeelden van deze lenzen zijn:

 • keratoconuslenzen
 • semiscleralelenzen
 • rose k-lenzen
 • ortho k-lenzen
 • corneale lenzen
 • aphakie/afakielenzen
 • nachtlenzen
 • extended wear lenzen
 • bandagelenzen met visuscorrectie

De meeste mensen dragen echter lenzen zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Wanneer dit het geval is, is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten voor het ontvangen van lenzen vergoeding.

Eigen bijdrage lenzen

Als de aanschaf van je lenzen een medische oorzaak heeft, worden de lenzen vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de aanschaf van lenzen afgaat van je eigen risico. Dit betekent dat een deel van de kosten mogelijk voor eigen rekening zijn.

Korting op brillen en contactlenzen

Naast -of in combinatie met- aanvullende verzekeringen voor lenzen vergoeding bieden sommige zorgverzekeraars kortingen aan voor de aanschaf van lenzen. Zo krijg je bij zorgverzekeraar Menzis een maand gratis contactlenzen bij de eerste maand van je 6-maanden abonnement bij Specsavers. Gecontracteerde winkels werken vaak met zorgverzekeraars samen voor het uitdelen van interessante kortingsacties.

Aanvullende verzekeringen vergelijken 2022

Draag je graag lenzen en vormt dit een grote kostenpost? Door een aanvullende verzekering af te sluiten kun je deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen door je zorgverzekeraar. De aanvullende zorgverzekeringen die de aanschaf van lenzen vergoeden, vallen samen met de vergoeding voor brillen in een van de uitgebreidere aanvullende zorgverzekeringen. Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen via onze zorgvergelijker op dekking en maximale bedragen per jaar voor lenzen vergoeding.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.