Vergoeding Podotherapie verzekering

Een voet bestaat uit 26 botjes, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Wanneer je last hebt van je voeten, knieën, rug, heupen of enkels kan een behandeling van een podotherapeut uitkomst bieden.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat doet een podotherapeut?
Klachten die door een podotherapeut kunnen worden behandeld
Diabetespodotherapeuten
Sportpodotherapeuten
Kwaliteitseisen podotherapeut
De behandeling door een podotherapeut
Hulpmiddelen
Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Podotherapie bij diabetes
Geen verwijzing nodig
Voorwaarden voor vergoeding
Vergelijken podotherapie verzekering 2022

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat doet een podotherapeut?

Klachten die voortkomen uit het afwijkend functioneren van de voeten of door een afwijkende stand van de voeten kunnen behandeld worden door een podotherapeut.

Klachten die door een podotherapeut kunnen worden behandeld

Een podotherapeut kan onder meer zorgen voor de behandeling van:

  • Sportblessures
  • Standafwijkingen van de voeten
  • Standafwijkingen van de tenen of nagels
  • Voetklachten als gevolg van overbelasting
  • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen en ouderen
  • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
  • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis
  • Knie-, heup- en rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetenstand en/of looppatroon
  • Ingegroeide teennagels
  • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming

Diabetespodotherapeuten

Podotherapeuten kunnen zich op twee gebieden specialiseren. Zo kan een podotherapeut meer ervaren zijn op het gebied van diabetes mellitus, of op het gebied van sport. Diabetespodotherapeuten zijn ervaren in de diagnostiek en behandeling van de diabetische voet, diabetische ulcera en biomechanische analyses. Deze gespecialiseerde podotherapeuten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Diabetes Podotherapeuten.

Sportpodotherapeutenfit

Sportpodotherapeuten zijn gespecialiseerd in het herkennen, voorkomen en behandelen van klachten bij atleten op diverse niveau’s. De vorm van therapie die door sportpodotherapeuten wordt toegepast is met name gericht op het behouden en herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Wanneer de balans verstoord is, kan dit invloed hebben op het ontstaan van blessures. Sportpodotherapeuten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Sport Podotherapeuten.

Kwaliteitseisen podotherapeut

Een podotherapeut heeft een HBO opleiding voor podotherapeuten afgerond en is dus in het bezit van een diploma. Podotherapeuten zijn erkende paramedici en worden regelmatig getoetst op hun functioneren. Door zorgverzekeraars erkende podotherapeuten dienen ingeschreven te staan in het Kwaliteitsregister Paramedici en behoren lid te zijn van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Podotherapeuten worden eens in de vijf jaar opnieuw beoordeeld of zij beschikken over de actuele kennis en ervaring.

De behandeling door een podotherapeut

Tijdens de eerste behandeling bij een podotherapeut zal de therapeut een onderzoek starten naar de oorzaak van je klachten. De klacht zal worden besproken en op basis van dit onderzoek zal er een diagnose worden gesteld. Aan de hand van deze diagnose zal er een behandelplan op maat worden opgesteld.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat de podotherapeut je hulpmiddelen aanbiedt naast de behandeling. Het zal in dit geval gaan om steunzolen, speciale schoenen of andere hulpmiddelen. Bij een aantal verzekeraars valt de vergoeding voor hulpmiddelen onder de vergoeding voor podotherapie. Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering is het belangrijk dit goed te controleren in de polisvoorwaarden.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Podotherapie wordt door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgpakketten. Bij ernstige medische noodzaak, zoals voor mensen met diabetes die een verhoogd risico hebben op het ontstaan van wonden is het mogelijk vergoeding te ontvangen vanuit de basisverzekering. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit met een dekking voor podotherapie, hoef je geen gebruik te maken van je eigen risico. Deze geldt namelijk niet bij een aanvullende verzekering.

Podotherapie bij diabetes

Wanneer je diabetes hebt en een verhoogd risico hebt op wonden, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Een vereiste is echter wel dat er een persoonlijk zorgprofiel is vastgesteld. Afhankelijk van het persoonlijk zorgprofiel ontvang je een vergoeding. Om een indicatie te krijgen van de verschillende zorgprofielen zie onderstaande tabel:

De typen zorgprofielenType vergoeding
0. Geen verlies protectieve sensibiliteit (PS) of perifeer arterieel vaatlijden (PAV) (met of geen zelfmanagement).Geen vergoeding vanuit de basisverzekering.
1. Verlies PS of PAV met zelfzorgcapaciteit, verlies PS of PAV zonder zelfzorgcapaciteit.Voetbehandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.
2. Verlies PS of AV met vastgesteld verhoogd risico op huiddefecten/infectie, verlies PS of PAV met vastgesteld verhoogd risico op drukplekken. Verlies PS in combinatie met PAV.Basisverzekering vergoedt de voetbehandelingen.
3. Verlies PS of PAV in combinatie met verhoogde druk, verlies PS en AV in combinatie met verhoogde druk.Basisverzekering vergoedt de voetbehandelingen.
4. Inactieve Charcot, genezen ulcus of amputatie, actief plantair ulcus met genezing binnen 2 weken.Voetbehandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor meer informatie over de verschillende zorgprofielen en de bijbehorende Simm’s classificaties bekijk je deze pagina op de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

Geen verwijzing nodig

Voor een consult bij een podotherapeut is het aanvragen van een verwijzing bij je huisarts niet nodig. Het is mogelijk om een afspraak rechtstreeks bij de podotherapeut te maken. Zoek wel altijd voordat je een afspraak maakt bij een therapeut op of je zorgverzekering het bezoek daadwerkelijk vergoedt, neem eventueel vooraf contact op met je zorgverzekeraar.

Voorwaarden voor vergoeding

Om vergoeding te kunnen ontvangen vanuit een aanvullende verzekering, geldt bij veel zorgverzekeraars dat de podotherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en ingeschreven staat bij het kwaliteitsregister Paramedici. Voor de specifieke vergoeding per zorgverzekeraar bekijk je de polisvoorwaarden of neem je contact op met je zorgverzekeraar.

Vergelijken podotherapie verzekering 2022

Ben je op zoek naar een aanvullende verzekering voor podotherapie met een passende  dekking? Vergelijk de aanvullende verzekeringen via onze zorgvergelijker voor de scherpste premies en de hoogste dekking. Bekijk bij het vergelijken van aanvullende zorgpakketten of deze ook podotherapie dekt en of dit pakket ook de aangeboden hulpmiddelen dekt voor podotherapie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.