Vergoeding Sterilisatie verzekering

Als je geen kinderen meer wilt krijgen maar ook geen voorbehoedsmiddelen wilt gebruiken om dit te voorkomen, kun je kiezen voor sterilisatie. Sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar sommige zorgverzekeringen bieden een aanvullende verzekering met sterilisatie vergoeding.

Inhoudsopgave

Wat is sterilisatie?
Sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie/vasectomie bij een man
Betrouwbaarheid
Hersteloperatie (refertilisatie)
Verwijzing huisarts is nodig
Vergoeding sterilisatie
Voorwaarden vergoeding sterilisatie
Vergoeding sterilisatie verzekering 2022

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een medische handeling om een man of vrouw onvruchtbaar te maken. Voor mannen wordt dit ook wel vasectomie genoemd. De sterilisatie zorgt ervoor dat de zaadcel en eicel niet meer bij elkaar kunnen komen en een zwangerschap wordt voorkomen. Je wordt in principe onvruchtbaar, dus het is belangrijk om goed na te denken over deze keuze.

Sterilisatie bij een vrouw

ziekenhuisbed (1)

Om een vrouw te steriliseren worden de eileiders afgesloten. Tijdens een operatie worden ringetjes of clips om de eileiders geplaatst, of de eileiders worden dicht gebrand. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer bij de eicel komen en kan de eicel niet meer naar de baarmoeder toe. Er zijn voor vrouwen verschillende manieren om gesteriliseerd te worden. Meestal duurt de operatie zelf ongeveer een kwartier en ben je binnen een dag uitbehandeld. Als het door een complicatie niet lukt om de sterilisatie uit te voeren via de afgesproken manier en er gekozen moet worden voor een meer ingewikkelde ingreep, kan het echter zijn dat je een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven om te herstellen. De operatie wordt meestal uitgevoerd door een gynaecoloog of een gynaecoloog in opleiding.

Sterilisatie/vasectomie bij een man

Om een man te steriliseren worden de zaadleiders doorgesneden en dichtgebonden. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht komen. Na ongeveer drie maanden is het vocht helemaal vrij van zaad en kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en is een relatief kleine handeling. De operatie wordt meestal uitgevoerd door een uroloog of een uroloog in opleiding.

Betrouwbaarheid

Een sterilisatie is bij zowel mannen als vrouwen niet 100% betrouwbaar, er blijft een kleine kans aanwezig dat je na de sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Voor een vrouw is de kans op zwangerschap na sterilisatie even groot als bij het gebruik van de anticonceptiepil (0,5-2%). De kans om toch zwanger te worden is erg afhankelijk van de leeftijd van een vrouw. De vruchtbaarheid van een vrouw neemt namelijk af naarmate ze ouder wordt, dit geldt dus ook voor de kans op zwangerschap met sterilisatie: hoe ouder een vrouw is, hoe kleiner de kans om ondanks de sterilisatie toch zwanger te worden. Voor mannen is de kans om spontaan weer vruchtbaar te worden eens stuk kleiner, het komt voor bij ongeveer 1 op de 2000 mannen (0,05%). Bij mannen heeft leeftijd ook invloed op de vruchtbaarheid. Hoe jonger een man zich laat steriliseren, hoe groter de kans dat de zaadleiders na verloop van tijd weer aan elkaar vergroeien.

Hersteloperatie (refertilisatie)

Als je toch spijt krijgt van de sterilisatie kun je overwegen om een hersteloperatie te laten doen. Een hersteloperatie lukt echter niet altijd en geeft geen garantie om weer vruchtbaar te worden. Je kunt uitgebreider lezen over de hersteloperatie op onze pagina over de vergoeding refertilisatie verzekering.

Verwijzing huisarts is nodig

Als je hebt besloten om een sterilisatie te ondergaan, moet je eerst langs de huisarts om dit te bespreken. De huisarts kan alle informatie over de operatie geven en zal je doorverwijzen naar een arts die de operatie zal uitvoeren. Een sterilisatie is een behandeling die wordt uitgevoerd door een medisch specialist, dus er is altijd een verwijzing van een huisarts nodig.

Vergoeding sterilisatie

Sterilisatie wordt door veel verzekeraars niet vergoed. Sommige verzekeraars hebben wel een aanvullende verzekering waarin een vergoeding wordt gegeven voor sterilisatie, de vergoeding kan per verzekering verschillen. De prijzen voor de sterilisatie van vrouwen zijn een stuk hoger dan voor mannen, de vergoeding van sterilisatie voor vrouwen ligt daarom ook vaak een stuk hoger dan die voor mannen. De vergoeding kan oplopen tot ongeveer €1250 voor vrouwen en €450 voor mannen. Sommige zorgverzekeringen hanteren geen maximaal bedrag, maar keren een percentage van het bedrag uit (50-100%).

Voorwaarden vergoeding sterilisatie

Meestal stellen zorgverzekeraars de voorwaarde dat de arts of het ziekenhuis waar je wordt behandeld gecontracteerd is door de zorgverzekeraar. Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis waar je wordt behandeld, kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding krijgt. Je kunt altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar om te checken welke ziekenhuizen en artsen zijn gecontracteerd.

Vergoeding sterilisatie verzekering 2022

Sterilisatie kan een goede uitkomst zijn als je geen kinderen meer wilt. Je wordt door middel van een operatie onvruchtbaar gemaakt en hoeft geen voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken. Sommige zorgverzekeringen bieden een aanvullende verzekering aan waarbij je een vergoeding krijgt voor sterilisatie. De kosten voor een sterilisatie kunnen (vooral voor vrouwen) redelijk oplopen, en het kan in dit geval handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kun je alle zorgverzekeringen op een rijtje zetten en vergelijken welke zorgverzekering de beste vergoeding heeft voor jou.

Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.