Vergoeding Kunstgebit verzekering

In Nederland hebben meer dan 3 miljoen mensen een kunstgebit. Eens in de 5 jaar krijg je een kunstgebit voor 75 procent vergoed vanuit de basisverzekering. De andere 25 procent is de eigen bijdrage welke je kunt dekken door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergoeding kunstgebit vergelijken

Wat de goedkoopste zorgverzekering voor je is, is vaak afhankelijk van meer factoren dan je gebit. Vergelijk daarom alle zorgverzekeringen in onze vergelijker en geef aan wat je nodig hebt. Dan betaal je nooit te veel.

Verder lezen

Wanneer moet je een kunstgebit?
Hoe zit het kunstgebit in je mond
Hoe wordt een kunstgebit aangemeten?
Klikgebit op implantaten
Vergoeding tanden trekken
Wat kost een kunstgebit?
Nieuw kunstgebit binnen 5 jaar
Gecontracteerde zorg
Verwijzing van de huisarts
Vergoeding kunstgebit verzekering 2022

Wanneer moet je een kunstgebit?

Een kunstgebit is een (volledige) vervanging van je eigen gebit. Dit is een hele verandering omdat het effect heeft op hoe je kauwt, lacht en hoe je eruit ziet. Je kunt kiezen voor een kunstgebit als je tanden of kiezen kwijt bent of niet meer goed kan eten en praten door de stand of het ontbreken van tanden. Het kunstgebit vervangt de missende tanden in de boven- en/of onderkaak.

Hoe zit het kunstgebit in je mond

Een kunstgebit bestaat uit een onder- en/of bovenkaakprothese. De bovenkaak van het kunstgebit zit vaak wat steviger vast in de mond omdat deze ook over het gehemelte loopt. Het bedekt een groot deel van de bovenkaak. Hierdoor gaat het kauwen en lachen soepeler.  Sommige mensen vinden wel dat hun smaak hierdoor afneemt. De onderkaak zit vaak minder stevig vast vanwege de tong hier in de weg zit. Aan de andere kant zorgt de tong juist ook voor veel speeksel rondom de onderkaak waardoor je ondertanden beter beschermd worden en je tanden langer mooi en goed blijven. Het wordt daarom ook gestimuleerd om zo lang mogelijk je ondertanden te behouden. Je kunt in dit geval een deelprothese nemen om de ontbrekende tanden op te vullen.

Hoe wordt een kunstgebit aangemeten?

Als je een kunstgebit krijgt, moeten er meestal eerst nog tanden getrokken worden voordat het in je mond past. Het kan zijn dat eerst je kiezen worden getrokken, een tijdje later je tanden en dat iets later het kunstgebit wordt geplaatst. Er kan ook gekozen worden om de tanden in één keer te trekken en meteen het volledige kunstgebit te plaatsen. Dit laatste wordt een immediaatprothese genoemd.

tandKlikgebit op implantaten

Als je een immediaatprothese hebt, kan het zijn dat je kaak zo snel slinkt dat de prothese niet meer past bij de vorm van je kaak. De prothese blijft dan niet op zijn plaats zitten en kan pijn gaan doen en problemen geven bij het eten en lachen. Als dit het geval is kun je kiezen voor een klikgebit. Je krijgt dan metalen implantaten in je kaak geschroefd die kunnen worden vastgeklikt aan je kunstgebit. Door de metalen implantaten zal je kaak ook minder snel slinken.

Vergoeding tanden trekken

Het trekken van tanden en kiezen om het kunstgebit passend te maken wordt niet vergoed. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. De extra kosten die een tandarts kan rekenen voor het gebruik van materiaal en techniek kunnen ook doorberekend worden en kun je vergoed krijgen als je een aanvullende verzekering hebt.

Wat kost een kunstgebit?

Iedere 5 jaar kun je een volledig kunstgebit krijgen welke vanuit de basisverzekering voor 75 procent wordt vergoed. Voor vergoedingen uit de basisverzekering geldt altijd eerst het eigen risico, alle kosten boven het eigen risico worden vergoed. Daarnaast heb je een verplichte eigen bijdrage voor de aanschaf van een kunstgebit. Deze bijdrage komt neer op de overige 25 procent. Deze kosten moet je zelf betalen tenzij je een aanvullende zorgverzekering afsluit die deze kosten dekt. Niet alle aanvullende verzekeringen dekken de hele eigen bijdrage, soms moet je zelf nog een deel betalen. Daarnaast worden de kosten voor reparatie of rebasen (nieuwe pasvorm geven aan het kunstgebit) volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars hebben hier wel een maximum bedrag voor vastgesteld, je kunt deze bedragen vinden in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen. Waar je ook op moet letten is dat deelprotheses, zoals een plaatje om de ontbrekende tanden op te vullen, niet worden vergoed.

Nieuw kunstgebit binnen 5 jaar

Iedere 5 jaar kun je een nieuw kunstgebit vergoed krijgen, maar het kan zijn dat je al eerder een nieuwe prothese wilt. Dit is soms mogelijk, maar je moet hiervoor altijd eerst contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Gecontracteerde zorg

Om in aanmerking te komen voor de volledige vergoeding is het van belang dat je door een zorgverlener wordt geholpen die is gecontracteerd door je zorgverzekeraar. Word je door een andere zorgverlener behandeld, dan kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding terugkrijgt.

Verwijzing van de huisarts

Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts om de kosten van een kunstgebit vergoed te krijgen. Een kunstgebit wordt meestal aangemeten door een tandarts of tandprotheticus.

Vergoeding kunstgebit verzekering 2022

Ben je een aantal tanden verloren dan kun je voor een kunstgebit kiezen dat (een deel van) je gebit vervangt. Een groot deel van de kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering en het overige deel is de verplichte eigen bijdrage die je kunt dekken door een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kun je kijken welke aanvullende verzekeringen de beste dekking hebben voor deze eigen bijdrage en kun je de verzekering afsluiten met de meest voordelige premie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.