Vergoeding Orthodontie verzekering

Orthodontie is een vorm van tandheelkunde die zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van de tanden en de kaken door middel van een beugel. Orthodontie is oorspronkelijk een combinatie van de Griekse woorden orthos (recht) en dontos (tand). De orthodontie kosten worden door de basisverzekering vergoed als het medisch noodzakelijk is. Zonder medische indicatie kun je de kosten van een beugel dekken met een aanvullende verzekering.

Verschillende pakketten voor orthodontie

Hieronder vind je enkele voorbeelden van aanvullende pakketten waaruit orthodontie wordt vergoed. Zoals je ziet lopen de prijzen flink uiteen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Verzekeringen voor orthodontie vergelijken

Heb je behoefte aan een hogere vergoeding of juist voldoende aan minder? Kijk dan in onze vergelijker welke verzekeraar het beste aansluit bij jouw wensen. Dan weet je sowieso zeker dat je zo goedkoop en uitgebreid mogelijk verzekerd bent.

 

Wat doet een orthodontist?

Een orthodontist kan twee verschillende afwijkingen oplossen:

  • Verkeerde groei van de kaken
  • Onregelmatige stand van het gebit

Deze afwijkingen kunnen erfelijk bepaald zijn of optreden door invloeden van buitenaf. Het komt vaak voor dat kinderen duimen, waardoor zij druk op hun tanden uitoefenen en de stand van het gebit verandert. Ook kan het vroegtijdig verliezen van melktanden zorgen voor een verstoring van de groei. Als er langere tijd een tand ontbreekt die nog niet wordt vervangen door een nieuwe tand, kan het gebit gaan verschuiven en blijft er minder ruimte over voor nieuwe tanden.

Wanneer ga je naar de orthodontist?

Het kan zijn dat je graag een recht gebit wilt of de tandarts raadt het aan om een beugel te nemen om de stand van je tanden of kaken te corrigeren. In beide gevallen ga je naar een orthodontist die kan aanraden welke beugel voor jou het best is. Er zijn veel verschillende soorten beugels en soms heb je zelf de keuze voor een minder zichtbare beugel. Rechte tanden zijn daarnaast niet alleen mooi maar ook goed voor je gezondheid. Een gebit dat goed op elkaar past zorgt er namelijk voor dat je goed kunt kauwen, bijten en lachen. Tanden die scheef staan kunnen het tandvlees beschadigen en de groei van je kaken verstoren.

Vergoeding orthodontie verzekering

Kosten orthodontie

De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en vind je hier. De kosten van het dragen van een beugel zijn afhankelijk van het soort beugel en van de behandelingsduur.

Vergoeding orthodontie

In principe vallen de orthodontie kosten niet onder de basisverzekering. Deze kosten kunnen wel heel hoog oplopen, dus het kan verstandig zijn om je aanvullend te verzekeren wanneer je denkt een beugel nodig te hebben. Sommige zorgverzekeringen hebben een wachttijd voor de vergoeding, je moet dan een paar maanden tot een jaar verzekerd zijn voordat je recht hebt op de vergoeding. Hou hier rekening mee bij het zoeken naar een aanvullende verzekering en sluit de verzekering op tijd af. Het kan ook zijn dat je een ernstige groei- of ontwikkelingsstoornis in je gebit hebt. Het is dan medisch noodzakelijk om dit te verhelpen door middel van een beugel en deze kosten worden vergoed door de basisverzekering. Het is in dit geval wel nodig om een tweede mening te hebben van een andere zorgverlener, naast die van je orthodontist, om aanspraak te maken op de vergoeding.

Verschil tussen orthodontie
vergoeding voor kinderen tot 18 jaar
en volwassenen vanaf 18 jaar

Wanneer je boven de 18 jaar bent en je hebt een aanvullende verzekering, dan kunnen de kosten van een beugel hierdoor worden vergoed. Voor jongeren onder de 18 jaar of kinderen kan een vergoeding gelden wanneer een van de ouders aanvullend is verzekerd voor orthodontie, maar in sommige gevallen moet hiervoor een extra aanvullende verzekering worden afgesloten. Extra informatie over het verschil in vergoeding vind je op de pagina vergoeding orthodontie tot 18 jaar en vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar.

 

Vergoeding orthodontie

verzekering vergelijken

Denk je een beugel nodig te hebben of heb je een kind dat een beugel nodig heeft? Dan kan het veel kosten schelen als je een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluit. Sommige zorgverzekeraars maken onderscheid tussen de verzekeringspremie en dekking voor kinderen en volwassenen, houd hier rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Voor het vergelijken van de aanvullende verzekeringen kun je gebruik maken van onze zorgvergelijker en krijg je meteen een beeld welke verzekering je het beste kunt afsluiten.

Zorg vergelijken

Het vergelijken van je zorgverzekering kan vanaf half november. Je zorgverzekering vergelijken is altijd verstandig. Veel mensen weten niet dat de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk is. De prijzen daarentegen kunnen wel flink uiteen lopen. Het is daarom belangrijk een goede vergelijking te maken en naar de goedkoopste zorgverzekering over te stappen, of een verzekering te kiezen met een beter passende dekking.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.