€20,- cadeau bij het overstappen van zorgverzekeraar

Vergoeding Tandarts verzekering

Ruim 78% van de Nederlanders gaat minstens één keer per jaar naar de tandarts. Tandheelkundige zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Alle verzekeraars hebben hiervoor een speciale tandartsverzekering. De maximale vergoedingen lopen uiteen en je kunt kiezen welk percentage je vergoed wilt krijgen. Hoe hoger het percentage en de vergoeding, hoe hoger de premie voor je tandartsverzekering. De meeste mensen kiezen voor 100% vergoeding tot een maximum van €250.

Kosten & vergoedingen tandartsverzekering vergelijken

Tandzorg in de basisverzekering

De mate van tandarts vergoeding vanuit de basisverzekering wordt bepaald door de Nederlandse Rijksoverheid. Het is aan te raden om je goed te laten informeren, zodat je weet in welke gevallen je wel of geen tandarts vergoeding ontvangt. Verwacht je volgend jaar vaak naar de tandarts te moeten of heb je vaak problemen met je gebit? Als deze tandartskosten niet door de basisverzekering worden vergoed, dan is het aan te bevelen om een aanvullende zorgverzekering tandarts af te sluiten voor het ontvangen van tandarts vergoeding.

Vergoeding Tandarts verzekering

Tandarts vergoeding voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar)

Kinderen tot 18 jaar hoeven geen aanvullende verzekering af te sluiten. De meest voorkomende behandelingen bij de tandarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. De volgende behandelingen worden vergoed:

 • Periodiek preventief onderzoek
 • Incidenteel consult
 • Verwijderen van tandsteen
 • Fluoridebehandeling (vanaf 6 jaar) en kinderen onder de 6 jaar die blijvende tanden en kiezen hebben
 • Sealing van kauwvlakken
 • Behandeling van het tandvlees
 • Verdoving
 • Wortelkanaalbehandeling
 • Vullingen
 • Röntgenfoto’s.

Tandzorg en mondzorg door specialisten wordt in de meeste gevallen niet vergoed door de basisverzekering. Orthodontie wordt alleen vergoed bij zeer ernstige aandoeningen.

Voor de tandartsbehandelingen die buiten de basisverzekering vallen, kun je gebruik maken van een aanvullende tandartsverzekering voor tandarts vergoeding.

Tandzorg voor volwassenen

De tandarts vergoeding voor volwassenen is vanuit de basisverzekering zeer beperkt. De volgende voorwaarden zijn voor de vergoeding van tandartskosten voor volwassenen bepaald:

 • De jaarlijkse preventieve controle en tandheelkundige zorg worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Bijzondere tandheelkundige zorg die ervoor zorgt dat je gebit niet verslechtert, wordt in de volgende gevallen vergoed:
  – Bij een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit. In sommige gevallen valt hier ook orthodontie onder.
  – Als je een lichamelijke of geestelijke aandoening hebt en je een medische behandeling moet ondergaan waarbij tandheelkundige zorg noodzakelijk is.
 • Implantaat. Bij een ernstige stoornis of afwijking van de mond of het gebit wordt een implantaat voor een uitneembare prothese vergoed.

In alle andere gevallen geldt geen vergoeding voor tandartskosten voor volwassen en wordt aangeraden een aanvullende zorgverzekering tandarts af te sluiten voor het krijgen van tandarts vergoeding.

Aanvullende verzekering tandartskosten

Door te berekenen wat de tandartskosten zullen zijn en deze te vergelijken met een eventuele aanvullende zorgverzekering tandarts, zie je wat voordeliger is. De verschillende zorgverzekeraars bieden aanvullende tandartsverzekeringen inclusief tandartszorg aan. Per zorgverzekeraar is de invulling van de tandarts zorgverzekering anders, dus bekijk goed wat de voorwaarden zijn en kies de verzekering die het beste bij je past. Voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering tandarts gebruik je onze zorgvergelijker.

Vergoeding Tandarts verzekering

Overstappen van zorgverzekeraar

Overstappen van zorgverzekeraar is ieder jaar mogelijk tot 31 december. Als je een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluit, word je overstap voor je geregeld. Je kunt ook zelf je zorgverzekering opzeggen. Doe dit ieder jaar voor 31 december. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om over te stappen naar de zorgverzekeraar die de juiste tandarts vergoeding kan bieden.

Acceptatie voor aanvullende tandartsverzekering

Een nieuwe zorgverzekeraar heeft voor de aanvraag van je basisverzekering een acceptatieplicht. Dit betekent dat je niet mag worden geweigerd op basis van leeftijd, gezondheid, inkomen of geslacht. De acceptatieplicht geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarom raden wij je aan om je overstap op tijd te regelen, zodat je geen dure behandelingen ondergaat zonder hiervoor tandarts vergoeding te ontvangen van een aanvullende zorgverzekering tandarts.

Tandarts zorgverzekering vergelijken

Ben je benieuwd of andere zorgverzekeraars je iets beters kunnen bieden dan wat je nu hebt? Via de zorgvergelijker vergelijk je eenvoudig aanvullende tandarts zorgverzekeringen van de Nederlandse zorgverzekeraars. Je geeft in de zorgvergelijker aan hoeveel procent tandarts vergoeding je wilt en tot welk bedrag de dekking strekt in de aanvullende tandartsverzekering. Je krijgt na het invullen de voordeligste en beste mogelijkheden te zien voor een tandarts zorgverzekering.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.