Brandschade | Wordt dit vergoed bij je autoverzering? | Overstappen.nl

Brandschade

Brandschade aan je auto is iets waar je meestal niets aan kunt doen. Wanneer vergoedt jouw autoverzekering schade die is ontstaan door brand en wat betekent dat voor jouw plek op de bonus-malus ladder? Overstappen legt het je uit.

Dekking brandschade

Wat de dekking is voor brandschade aan jouw auto, verschilt per autoverzekering. Als je een WA-verzekering hebt moet je zelf voor de schade opdraaien – deze verzekering vergoedt alleen schade aan anderen. Een WA beperkt casco of een all risk autoverzekering dekken brandschade wél. Hieronder vind je een overzicht van de drie basisdekkingen waaruit je bij het afsluiten van een autoverzekering kunt kiezen.

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Schade claimen na brandschade

Voordat jouw autoverzekeraar brandschade vergoedt, stelt deze eerst het schadebedrag vast. Vaak doet een objectieve schade expert dit in opdracht van de verzekeraar. De schade expert kijkt naar de werkelijke schade en schat daarbij in hoeveel tijd het in beslag zal nemen om dit te repareren. Pas als de verzekeraar het kostenplaatje van deze expert goedkeurt, kan jouw auto gerepareerd worden. Hierna krijg je de kosten vergoed.

Auto total loss door brandschade

Jouw auto wordt total loss verklaard als de reparatiekosten hoger zijn dan de tweederde van dagwaarde van jouw auto (de dagwaarde voordat je schade had), of wanneer jouw auto niet meer te repareren valt. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering krijg je van de verzekeraar een vergoeding die gebaseerd is op de dagwaarde die de auto had vóór de brandschade. De verzekeraar stelt dit bedrag vast aan de hand van de vergoedingsregeling. Ook is de vergoeding afhankelijk van welke regelingen jij hebt afgesloten, zoals een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling.

Een WA-verzekering keert geen vergoeding uit bij schade aan je eigen auto. Met een WA beperkt casco- en een all risk verzekering ben je wel verzekerd als de brandschade ervoor heeft gezorgd dat je auto total loss is.

Brandschade zonder opzet

Bij brandschade zonder opzet, zoals oververhitting van de motor, kun je de reparatiekosten bij je autoverzekeraar claimen. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van de verzekeraar en welke uitkeringsregeling jij hebt afgesloten. Deze claim heeft geen invloed op jouw bonus-malus ladder en jouw maandelijkse premie blijft hiermee ook gelijk.

Moedwillig aangestoken brand

Als jouw auto met opzet in brand is gestoken, dan ziet de verzekeraar dit als vandalisme. Ongeveer de helft van de allrisk autoverzekeringen vergoedt brandschade door vandalisme. Het claimen van de schade heeft in dat geval geen gevolgen voor jouw opgebouwde schadevrije jaren en de maandelijkse premiekorting.

Heb je geen allrisk verzekering en ziet jouw verzekeraar de brandschade als vandalismeschade, dan draai je zelf op voor de kosten. Ook je no-claimkorting en schadevrije jaren worden dan teruggeschroefd.

Aangifte doen na brandschade door vandalisme

Bij brandschade door vandalisme is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Deze aangifte heb je nodig om de schade te kunnen claimen bij de verzekeraar. Ook de dader, die meestal onbekend blijft, kan hierdoor gevonden worden. Als dat zo is, kun je de schade verhalen op de dader. Maak altijd foto’s van de schade; die zijn bruikbaar voor zowel de verzekeraar als de politie.

Brandschade in het buitenland

Als jouw auto brandschade oploopt in het buitenland, kun je een vervangende auto krijgen indien dat past binnen jouw verzekering. Kosten voor bewaking, slepen, berging en de stalling van je auto worden dan ook vergoed. Heeft de garage in het buitenland auto-onderdelen nodig die uit Nederland verzonden moeten worden? Dan worden de verzendkosten, afhankelijk van jouw soort verzekering, ook vergoed.

Wanneer biedt mijn autoverzekering dekking in het buitenland?

Op welke plekken in het buitenland jouw verzekering geldig is, kun je vinden op de groene kaart van de autoverzekering. De kosten die je in Nederland vergoed krijgt, zijn gelijk aan de vergoedingen die je krijgt in landen die op de groene kaart staan. Neem dus altijd je groene kaart mee als je op reis gaat; hier staan ook belangrijke gegevens op van jouw verzekeraar.

Autoverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl kun je een ruim aanbod aan autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Hier vind je ook de verzekeringen die brandschade vergoeden – verzekeringen met een WA beperkt casco of all risk dekking. In onze vergelijker zie je precies welke verzekeraar bij jouw situatie en wensen past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws