Brandschade

Brandschade aan je auto is iets waar je meestal niets aan kunt doen. Maar ziet de verzekeraar dit ook zo? Wanneer vergoedt jouw autoverzekering schade die is ontstaan door brand en wat betekent dat voor jouw plek op de bonus-malus ladder? Overstappen.nl legt het je uit.

Snel navigeren naar


Dekking brandschade

Wat de dekking is voor brandschade aan jouw auto, verschilt per autoverzekering. Als je een WA-verzekering hebt moet je zelf voor de schade opdraaien – deze verzekering vergoedt alleen schade aan anderen. Een WA beperkt casco of een allrisk autoverzekering dekken brandschade wél.

WA-verzekering

pluspuntSchade aan anderen
minpuntDiefstal of inbraak
minpuntRuitschade
minpuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
pluspuntSchade door eigen toedoen
pluspuntVandalisme

Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


Schade claimen na brandschade

Voordat jouw autoverzekeraar brandschade vergoedt, stelt deze eerst het schadebedrag vast. Vaak doet een objectieve schade expert dit in opdracht van de verzekeraar. De schade expert kijkt naar de werkelijke schade en schat daarbij in hoeveel tijd het in beslag zal nemen om dit te repareren. Pas als de verzekeraar het kostenplaatje van deze expert goedkeurt, kan jouw auto gerepareerd worden. Hierna krijg je de kosten vergoed.


Auto total loss door brandschade

Jouw auto wordt total loss verklaard als de schadekosten hoger zijn dan de dagwaarde van jouw auto, of wanneer jouw auto niet meer te repareren valt. In dat geval krijg je van de verzekeraar een vergoeding die gebaseerd is op de dagwaarde die de auto had vóór de brandschade. De verzekeraar stelt dit bedrag vast aan de hand van de vergoedingsregeling. Ook is de vergoeding afhankelijk van welke regelingen jij hebt afgesloten, zoals een nieuwwaarderegeling of een gelijkwaardige autoregeling.


Brandschade zonder opzet

Bij brandschade zonder opzet, zoals oververhitting van de motor, kun je de reparatiekosten bij je autoverzekeraar claimen. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van de verzekeraar en welke uitkeringsregeling jij hebt afgesloten. Deze claim heeft geen invloed op jouw bonus-malus regeling en jouw maandelijkse premie blijft hiermee ook gelijk.


Moedwillig aangestoken brand

Als jouw auto met opzet in brand is gestoken, dan ziet de verzekeraar dit als vandalisme. Ongeveer de helft van de allrisk autoverzekeringen vergoedt brandschade door vandalisme. Het claimen van de schade heeft in dat geval geen gevolgen voor jouw opgebouwde schadevrije jaren en de maandelijkse premiekorting.

Heb je geen allrisk verzekering en ziet jouw verzekeraar de brandschade als vandalismeschade, dan draai je zelf op voor de kosten. Ook je no-claimkorting en schadevrije jaren worden dan teruggeschroefd.

Aangifte doen na brandschade door vandalisme

Bij brandschade door vandalisme is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Deze aangifte heb je nodig om de schade te kunnen claimen bij de verzekeraar. Ook de dader, die meestal onbekend blijft, kan hierdoor gevonden worden. Als dat zo is, kun je de schade verhalen op de dader. Maak altijd foto’s van de schade; die zijn bruikbaar voor zowel de verzekeraar als de politie.


Brandschade in het buitenland

Als jouw auto brandschade oploopt in het buitenland, kun je een vervangende auto krijgen indien dat past binnen jouw verzekering. Kosten voor bewaking, slepen, berging en de stalling van je auto worden dan ook vergoed. Heeft de garage in het buitenland auto-onderdelen nodig die uit Nederland verzonden moeten worden? Dan worden de verzendkosten, afhankelijk van jouw soort verzekering, ook vergoed.

Wanneer biedt mijn autoverzekering dekking in het buitenland?

Op welke plekken in het buitenland jouw verzekering geldig is, kun je vinden op de groene kaart van de autoverzekering. De kosten die je in Nederland vergoed krijgt, zijn gelijk aan de vergoedingen die je krijgt in landen die op de groene kaart staan. Neem dus altijd je groene kaart mee als je op reis gaat; hier staan ook belangrijke gegevens op van jouw verzekeraar.


Autoverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl kun je een ruim aanbod aan autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Hier vind je ook de verzekeringen die brandschade vergoeden – verzekeringen met een WA beperkt casco of allrisk dekking. In onze vergelijker zie je precies welke verzekeraar bij jouw situatie en wensen past.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.