Casco verzekering: wat is dat? | Overstappen.nl

Casco verzekering: wat is dat?

Je wilt je auto verzekeren, maar wat betekenen alle verzekeringstermen ook alweer? Wat is een casco verzekering, hoe werken de twee casco dekkingen en wat is het voordeel van een nieuwwaarderegeling? Lees verder voor een antwoord op al je vragen.

Wat is een casco verzekering?

Laten we beginnen bij de betekenis van de casco verzekering. Een casco verzekering is een type autoverzekering dat schade aan je eigen auto dekt. Dit kan gaan om bijvoorbeeld brandschade, stormschade, autodiefstal of een aanrijding met dieren. Is er iets aan je eigen auto kapot, dan noemen we het cascoschade.

Er bestaan twee soorten cascoverzekeringen: de beperkt casco- en de volledig casco verzekering. Beide verzekeringen beschermen je eigen auto als aanvulling op de verplichte WA-verzekering, die alleen schade dekt die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.

Het verschil tussen de twee casco dekkingen

De casco verzekering is een brede term waar verschillende dekkingen onder vallen. We maken hierbij een onderscheid tussen twee verschillende casco verzekeringen:

Beperkt casco

De beperkt casco verzekering wordt ook wel WA beperkt casco, WA-casco of WA+ genoemd. Deze verzekering biedt bescherming bij schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt (WA-schade) én bepaalde schade aan je eigen auto.

Om welke schade gaat dat dan precies? Bij de beperkt casco verzekering gaat het om schade waar je zelf weinig invloed op hebt, zoals diefstal, brand, storm- en hagelschade en botsingen met dieren. Schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt wordt onder deze verzekering niet gedekt.

Volledig casco

De volledig casco verzekering dekt schade die je met je auto aan anderen toebrengt (WA-schade) én bijna alle schade aan je eigen auto. Denk aan de hierboven beschreven situaties (brand, storm, hagel, etc.) maar ook aan schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Parkeerschade of een botsing met een boom? Met een volledig casco dekking zit je bijna altijd goed.

Een volledig casco autoverzekering wordt ook wel all risk autoverzekering genoemd en is de meest uitgebreide autoverzekering die je voor een autoverzekering kunt kiezen.

Welke casco dekking moet ik kiezen?

Een WA-verzekering, beperkt casco of toch een volledig casco dekking? De dekking van je autoverzekering is een persoonlijke keuze, maar er zijn verschillende factoren die je hierbij kunnen helpen:

  • Leeftijd van je auto: hoe nieuwer je auto, hoe hoger de dagwaarde van je auto en hoe meer je krijgt uitgekeerd bij schade of wanneer je auto total loss raakt. Heb je een nieuwe auto? Dan kan een volledig casco verzekering de moeite waard zijn. Een mooie richtlijn? Bij een auto van 6 jaar of jonger raden we aan om voor volledig casco te kiezen. Bij 6-10 jaar oud is beperkt casco een goede keuze en voor auto’s van 10 jaar of ouder is alleen een WA-verzekering vaak voldoende.
  • Het gebruik van je auto: hoeveel risico loopt jouw auto in het dagelijks gebruik? Wanneer je in een drukke stad woont, loopt je auto meer risico op schade. Wil je een verzekering die schade aan jouw auto dekt? Kies dan voor beperkt- of volledig casco.
  • Schadevrije jaren: heb je een aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan kan een uitgebreide verzekering ineens betaalbaar worden.
  • Je budget en voorkeuren: bekijk welk risico je zelf kunt en wilt dragen. Deze overweging is niet alleen belangrijk bij het kiezen van de juiste verzekering, maar ook bij het selecteren van een eventueel eigen risico voor je autoverzekering.
“Overweeg bij het kiezen van de juiste dekking niet alleen de leeftijd van je auto, maar ook je dagelijkse rijomstandigheden. Woon je in een drukke stad met meer risico op bijvoorbeeld parkeerschade? Dan kan een uitgebreidere dekking de moeite waard zijn.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Nieuwwaarderegeling

Veel verzekeraars bieden als onderdeel van (of aanvulling op) hun volledig casco dekking een zogenaamde nieuwwaarderegeling aan. Deze regeling zorgt ervoor dat je bij total loss of diefstal van je auto binnen een bepaalde periode na aankoop, de volledige nieuwwaarde terugkrijgt. Met deze vergoeding kun je opnieuw dezelfde auto of een vergelijkbaar type kopen. Een groot voordeel voor veel eigenaren van een relatief nieuwere auto!

Kies de juiste autoverzekering

Bij Overstappen.nl helpen we je bij het vinden van de beste autoverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Benieuwd? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vergelijk leningen
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een WA-casco verzekering, ook bekend als beperkt casco of WA+, biedt bescherming bij schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt (WA-schade) en bepaalde schade aan je eigen auto, zoals diefstal, brand, storm- en hagelschade, en botsingen met dieren.

Ja, volledig casco wordt ook wel all risk genoemd. Het is de meest uitgebreide autoverzekering en dekt schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt én bijna alle schade aan je eigen auto. Ook schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt valt onder deze verzekering.

Terwijl een WA-verzekering alleen schade dekt die jij met je auto bij anderen veroorzaakt, dekt de WA-casco (beperkt casco) verzekering ook bepaalde schade aan je eigen auto. Het gaat hier om schade door factoren van buitenaf, zoals brand of stormschade. Heb je de schade per ongeluk zelf veroorzaakt? Dan valt deze niet onder je WA-casco verzekering.

WA+ is een ander woord voor beperkt casco. Deze verzekering dekt schade aan anderen en bepaalde schade aan je eigen auto, zolang deze is ontstaan door factoren van buitenaf. Storm, brand of diefstal, bijvoorbeeld.

All risk (volledig casco) dekt dit alles ook, plus bijna alle schade aan je auto. Zelfs wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!