Voorlopige dekking
Op zoek naar een autoverzekering met voorlopige dekking? Vul je gegevens in, vergelijk autoverzekeringen en ontvang een voorlopige dekking.
Wat is een voorlopige dekking voor je autoverzekering?
Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je eerst een aantal gegevens invullen. Na het invullen checkt de verzekeraar je gegevens en bepaalt hij of je aanvraag in een definitieve verzekering omgezet wordt. Gelukkig ben je voordat je aanvraag definitief is geaccepteerd, wel al gedekt tegen schade. De tijd die tussen je aanvraag en de acceptatie van de verzekeraar zit, heet de voorlopige dekking. Met een voorlopige dekking voor je auto wordt schade vergoed volgens de voorwaarden van de verzekeraar.
Wanneer gaat de voorlopige dekking in?
Als je een autoverzekering via Overstappen.nl afsluit, dan ontvang je direct bericht van de door jou gekozen verzekeraar over je voorlopige dekking. Dit kan een van de volgende berichten zijn:
- Je aanvraag wordt meteen geaccepteerd;
- Je moet eerst betalen en dan ben je direct gedekt;
- De aanvraag moet nog gecheckt worden;
- Je hebt wel of geen voorlopige dekking;
- Je bent afgewezen en krijgt geen dekking.
Let er dus op dat als je dit bericht nog niet hebt ontvangen, je niet de weg op kunt gaan. Je bent dan namelijk nog niet verzekerd tegen schade. Wanneer je aanvraag is afgewezen of je geen voorlopige dekking hebt gekregen, mag je natuurlijk ook niet de weg op.
Hoe lang duurt het voordat je verzekeringsaanvraag wordt afgehandeld?
Het kan even duren voordat je verzekeringsaanvraag is afgehandeld. Hoe lang dit duurt hangt af van meerdere factoren:
Snel verzekerd de weg op
“Wanneer je een autoverzekering afsluit via Overstappen.nl, ben je vaak al binnen een paar minuten verzekerd. Zo kun je snel veilig de weg op, zonder onnodige vertraging. Dit is wel zo handig als je net een auto hebt gekocht, anders kun je niet wegrijden bij je dealer!”
Expert Autoverzekeringen
Meer informatie over de voorlopige dekking
Ik krijg geen voorlopige dekking. Waar komt dit door?
Elke verzekeraar hanteert verschillende voorwaarden. Soms ontvang je niet meteen een voorlopige dekking. Bijvoorbeeld als je een strafrechtelijk verleden of een rijontzegging hebt gehad. Maar ook andere factoren spelen een rol:
– Je hebt een auto die aan specifieke beveiligingseisen
– Je hebt weinig schadevrije jaren opgebouwd;
– In het verleden heb je een andere autoverzekering niet betaald of misleid;
– Je hebt een te dure of zware auto.
Het is niet zo dat je bij deze genoemde redenen helemaal geen autoverzekering kunt afsluiten. De verzekeraar heeft alleen meer tijd nodig om je aanvraag te beoordelen.
Mijn aanvraag is na de voorlopige dekking toch afgewezen. Wat moet ik nu doen?
Als je een voorlopige dekking van de door jou gekozen verzekeraar hebt gekregen, kan het zijn dat je aanvraag alsnog wordt afgewezen. Dit gebeurt meestal als je je gegevens niet correct hebt doorgegeven. Controleer dit dus goed voordat je je aanvraag indient, anders kan het zijn dat de verzekeraar de schade op jou verhaalt indien je schade rijdt. Als je aanvraag is afgewezen, is het verstandig om zo snel mogelijk bij een andere verzekeringsmaatschappij te kijken. Maak dan een nieuwe vergelijking en kies de verzekering die het beste bij jouw wensen past.
Voorlopige dekking auto buitenland
Nadat je aanvraag voor een autoverzekering definitief is geaccepteerd, ontvang je automatisch een groene kaart van je verzekeraar. Hierop vind je een overzicht van landen waar jouw autoverzekering geldig is. Als je op reis bent naar een land waar jouw autoverzekering geen dekking biedt, kun je een tijdelijke autoverzekering regelen. Dit kun je meestal aan de grens doen.
Je ontvangt de groene kaart pas nadat je autoverzekering definitief is geaccepteerd. Pas dan weet je in welke landen je verzekerd bent, wat betekent dat je met een voorlopige dekking niet in het buitenland verzekerd bent. Ga daarom pas de weg op in het buitenland nadat je aanvraag voor een autoverzekering helemaal is afgerond.
Schade met een voorlopige dekking
Als je tijdens de periode van je voorlopige dekking schade aan je auto oploopt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Meld allereerst de schade bij je autoverzekeraar, ook als je aanvraag voor de autoverzekering nog niet definitief is geaccepteerd. Dit kan vaak telefonisch of online via het klantenportaal van de verzekeraar. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt en opstuurt, zoals foto’s van de schade, getuigenverklaringen en eventueel het ingevulde schadeformulier. De verzekeraar helpt je daarna verder bij het indienen van een claim en zal je informeren over het reparatieproces en de eventuele vergoeding van de schadekosten. Is de schade beperkt? Dan kun je ook overwegen om de schade zelf te betalen.
Autoverzekeringen vergelijken
Weet je nog niet welke autoverzekering je wilt afsluiten of wil je graag overstappen? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker. Zo zie je in een overzicht alle verzekeraars en de bijbehorende tarieven en kun je een goede keuze voor een autoverzekering maken.
Handige informatie
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
75 procent van de automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur
Het gebruik van smartphones achter het stuur neemt toe, met verstrekkende gevolgen voor de verkeersveiligheid.
Prijs elektrische auto kan stijgen na mogelijk nieuwe EU-importheffingen
Lees hier waarom de prijs van elektrische auto’s mogelijk omhoog gaat en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de hoogte van autoverzekeringspremies.
Netbeheerder doet oproep om elektrische auto niet tijdens piekuren op te laden
Lees hier waarom netbeheerder Stedin oproept om elektrische auto’s niet op te laden tussen 16.00 en 21.00 uur en hoe de toekomst van elektrisch laden eruit kan zien.