Autoverzekering verplicht

Als je in Nederland een auto bezit, dan ben je verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Wanneer moet je een autoverzekering afsluiten en waarom is dit verplicht? Wij geven je tips en uitleg.

Drie dekkingen

Als je een autoverzekering afsluit, heb je de keuze uit drie dekkingen. Hoe uitgebreider de dekking, hoe meer vergoeding bij eventuele schade. Je kunt kiezen uit:

 • WA-autoverzekering
 • Beperkt casco autoverzekering
 • All risk autoverzekering

WA-autoverzekering

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar de kans bestaat dat je schade veroorzaakt met je auto. Je kunt dan het beste meteen een schadeformulier invullen. Heb je een WA-autoverzekering, dan wordt de schade van de tegenpartij vergoed door de verzekeraar. Dit is naast voertuigen ook geldig voor objecten, goederen en personen.

Beperkt casco autoverzekering

De Beperkt casco autoverzekering – oftewel WA Beperkt Casco – vergoedt schade die ontstaat bij overmacht. Denk dan aan een zware storm of diefstal. Als je in zo’n situatie schade hebt, vergoedt de verzekeraar de reparatie van je wagen. Bij een total loss verklaring van je auto krijg je meestal de dagwaarde vergoed.

All Risk autoverzekering

De All risk autoverzekering is de meest uitgebreide dekking. Naast alle schade die wordt gedekt bij de WA en WA+, wordt ook schade die je zelf veroorzaakt vergoed. Is je auto total loss? Dan krijg je in de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde van je auto terug. Zo ben je je auto nooit helemaal kwijt.

Autoverzekering verplicht
Verplichte autoverzekeringen vergelijken

Is een autoverzekering verplicht?

In Nederland is een autoverzekering verplicht voor elke autobezitter. Dit is minimaal een WA-autoverzekering. Je kunt zelf bepalen of je liever een uitgebreidere dekking wilt. De RDW – Rijksdienst voor Wegverkeer – controleert of elke auto verzekerd is. Vroeger kon je zelfs een gevangenisstraf en een rijontzegging riskeren als je niet was verzekerd. Nu ontvang je alleen nog een geldboete.

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Een autoverzekering is verplicht om eventuele slachtoffers te beschermen. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) die stamt uit 1963. Hierin wordt vermeld dat elke autobezitter minimaal een WA-autoverzekering moet hebben afgesloten. Daarnaast staat er in deze wet dat de autoverzekering aan een aantal eisen moet voldoen. Bijvoorbeeld minimaal een miljoen uitkeren aan een letselschadeslachtoffer. De Wam is ook van toepassing op motoren, brommobielen en bromfietsen.

Vanaf wanneer moet je je auto verzekeren?

Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat moet je je auto hebben verzekerd. Sluit je autoverzekering dus altijd van tevoren af. heb je een auto die ouder is dan 8 jaar? Dan heb je meestal genoeg aan een WA-autoverzekering. Maar vergelijk altijd diverse autoverzekeringen, zodat je tot een weloverwogen keuze komt.

Wanneer is een autoverzekering niet verplicht?

Er zijn twee redenen waarbij het niet verplicht is om een autoverzekering af te sluiten.

Geschorste auto’s

Als je niet van plan bent om gebruik te maken van de openbare weg als je bijvoorbeeld alleen een “klusauto” hebt, dan kun je je auto laten schorsen bij de RDW. Voorwaarde is wel dat je wagen op je eigen terrein of in een garage staat. Je bent dan niet verplicht om:

 • Je auto door de APK-keuring te laten gaan
 • Een autoverzekering af te sluiten
 • Wegenbelasting te betalen

Staat jouw auto een aantal maanden ongebruikt op de stoep en is deze niet geschorst? Dan ben je wel verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Gemoedsbezwaarden

Sommige mensen willen om principiële – vaak religieuze – redenen geen verzekering afsluiten. Dit zijn de zogenaamde gemoedsbezwaarden. Zij mogen onder bepaalde voorwaarden onverzekerd zijn. Wel voldoen zij jaarlijks een betaling aan het FMG – Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden – en ze draaien zelf op voor schade.

Autoverzekering verplicht, anders riskeer je een boete

Rijd je onverzekerd, dan kan de RDW hierachter komen door het houden van regelmatige controles. Je riskeert dan een forse boete die waarschijnlijk hoger uitvalt dan de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Naast de RDW mag ook de politie boetes uitdelen als je onverzekerd rondrijdt en geen groene verzekeringskaart kunt overleggen. Van de RDW kun je drie keer per jaar een boete krijgen die oploopt tot vijfhondervijftig euro. Ontvang je een boete van de politie, dan kan deze vierhonderd euro bedragen.

Zakelijke autoverzekering verplicht

Als je je auto in de boekhouding van je onderneming hebt opgenomen, oftewel deze op de balans hebt gezet, dan noemen we dit een bedrijfswagen. Voor een bedrijfswagen is een zakelijke autoverzekering verplicht. Als je je auto echter meer privé gebruikt en af en toe zakelijk, dan voldoet alleen een particuliere autoverzekering. Er worden door sommige verzekeraars echter wel limieten gehanteerd voor zakelijk gebruik. Zit je hier overheen, dan ben je wel verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Vergelijker voor autoverzekeringen

Je bent dus verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Maak gebruik van onze vergelijker en kijk welke autoverzekering het beste bij je past.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.