Autoverzekering zonder schadevrije jaren

Begin je pas net met autorijden en sluit je je eerste autoverzekering af? Of heb je vaak schade geclaimd? Dan heb je geen schadevrije jaren (meer). Lees hier wat je dan kunt doen.

Wat zijn schadevrije jaren?

Wat zijn schadevrije jaren eigenlijk? Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade claimt op je autoverzekering. Heb je een jaar lang schadevrij gereden? Dan krijg je korting op je premie, die na ieder jaar een stukje oploopt. Hoeveel korting dit is, wordt bepaald door de zogenaamde bonus-malusladder van de verzekeraar. Claim je toch schade? Dan raak je (een deel van) je opgebouwde no-claimkorting helaas weer kwijt.

Autoverzekeraars houden bij hoeveel jaren jij schadevrij hebt gereden en registreren dit in Roy Data. Stap je over van verzekeraar, dan kan de nieuwe verzekeraar jouw schadevrije jaren in deze database opzoeken.

Autoverzekering zonder schadevrije jaren

Wanneer je je eerste autoverzekering afsluit, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en betaal je dus de volledige premie. Dit is een standaardprocedure waar je helaas niet omheen kunt, tenzij je als regelmatige bestuurder schadevrije jaren krijgt overgedragen.

Hoe krijg je toch zo snel mogelijk korting door schadevrije jaren? Dat is simpel: veilig rijden en je schadevrije jaren behouden. Probeer kleine schades niet te claimen en neem geen risico’s op de weg. Voor je het weet ben je een paar jaar verder en heb je een mooie korting opgebouwd.

“Heb je schade opgelopen maar zijn de reparatiekosten laag? Overweeg dan om deze zelf voor je rekening te nemen. Zo behoud je je schadevrije jaren en bespaar je op je premie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Tips voor korting zonder schadevrije jaren

Hoe houd je je premie toch zo laag mogelijk terwijl je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd? Dit zijn onze tips:

  • Maak een vergelijking: gebruik een vergelijkingstool zoals Overstappen.nl om de dekking en premie van verschillende autoverzekeringen te bekijken. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je geen goede deal over het hoofd ziet.
  • Kies de juiste dekking: de juiste keuze tussen WA, WA beperkt casco en all risk is cruciaal. Overweeg de leeftijd, waarde en het gebruik van je auto. Ons advies? Ga voor een auto van 0-6 jaar voor all risk. Voor een auto van 6-10 is WA beperkt casco een goede keuze en voor auto’s van 10 jaar en ouder is een WA-verzekering vaak voldoende.
  • Betaal jaarlijks: betaal je je premie per jaar in plaats van per maand? Dan krijg je vaak een korting die kan oplopen tot zo’n 2%. Een jaarlijkse betaling bespaart de verzekeraar administratiekosten en daar word je voor beloond.
  • Kies een hoger eigen risico: heb je een bedrag achter de hand om in te leggen bij schade? Overweeg dan een hoger eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse of jaarlijkse premie.

De goedkoopste autoverzekering zonder schadevrije jaren

Dé goedkoopste autoverzekering zonder schadevrije jaren? Die bestaat niet. De premie is namelijk individueel en wordt berekend op basis van verschillende factoren zoals:

  • gekozen dekking
  • eigen risico
  • type auto
  • woonplaats
  • leeftijd

Voor de één kan autoverzekering A het voordeligst uitpakken, terwijl de ander met autoverzekering B voordeliger uit is. Op onze pagina autoverzekering berekenen lees je alles over de factoren die je premie beïnvloeden én maak je direct een vergelijking. Alleen zo ontdek je wat voor jou de goedkoopste autoverzekering zonder schadevrije jaren is.

Negatieve schadevrije jaren: kun je je toch verzekeren?

Heb je minder dan vijf schadevrije jaren en claim je schade, dan kan dit leiden tot negatieve schadevrije jaren. Deze negatieve registratie, ook wel malusregistratie genoemd, heeft gevolgen voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Je wordt hiermee namelijk niet meer standaard door verzekeraars geaccepteerd. Wel kun je een aanvraag indienen en afwachten wat de verzekeraar besluit.

Wordt je aanvraag afgewezen? Dan is er één verzekeraar waar je bijna altijd terecht kunt: de Vereende. Dit bedrijf richt zich op risico’s en schades die door veel andere autoverzekeraars niet worden gedekt. Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over de Vereende.

Autoverzekering vergelijken

Auto verzekeren zonder schadevrije jaren? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste autoverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de dekking en premie van de beste autoverzekeringen voor je op een rij.

Nieuwsgierig geworden? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 15-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, iedereen begint met 0 schadevrije jaren. Het afsluiten van een autoverzekering zonder schadevrije jaren is dus gewoon mogelijk. Rij je voorzichtig en claim je eventuele kleine schade niet, dan heb je al snel een aantal schadevrije jaren – en dus korting – opgebouwd.

Meestal betaal je een hogere premie wanneer je nog geen no-claimkorting hebt opgebouwd. Wel hangt dit uiteraard af van het type verzekering dat je kiest. Een WA-verzekering zonder no-claimkorting is hoogstwaarschijnlijk nog steeds goedkoper dan een all risk verzekering met no-claimkorting.

Maak voor het afsluiten van een verzekering een uitgebreide vergelijking. Kies de dekking die het beste bij jou past en overweeg ook het eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws