Schadevrije jaren opbouwen tijdens een leaseperiode
Schadevrije jaren zijn een beloning voor elk jaar dat je zonder schadeclaims rijdt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe groter de korting op je premie. Bij een eigen auto worden deze jaren na het stopzetten van de verzekering op jouw naam geregistreerd in Roy-data, het centrale systeem waarin verzekeraars je rijhistorie kunnen bekijken. Stap je over op een nieuwe autoverzekering, dan kun je je schadevrije jaren meenemen.
Tijdens een leaseperiode werkt dit anders. Je bouwt namelijk wel schadevrije jaren op, maar deze worden niet standaard op jouw naam gezet. De verzekering loopt via de leasemaatschappij, en die houdt dan ook de schadevrije jaren bij.
Schadevrije jaren overdragen
Betekent dit dat je niets aan je schadevrije jaren met een leaseauto hebt? Dat niet. Schadevrije jaren die je met een leaseauto opbouwt, kun je vaak na de leaseperiode overdragen naar een eigen autoverzekering. Andersom kun je bij private lease soms korting krijgen op basis van schadevrije jaren die je eerder met je eigen auto hebt opgebouwd.
Het overdragen van schadevrije jaren van en naar je leaseauto werkt als volgt:
1. Schadevrije jaren overdragen naar je eigen autoverzekering
Tijdens de leaseperiode kun je schadevrije jaren opbouwen, maar om ze mee te nemen naar je eigen autoverzekering heb je bewijs nodig. Dit bewijs komt doorgaans in de vorm van een leaseverklaring of een werkgeversverklaring.
Leaseverklaring
Bij private lease kun je na afloop van het contract een leaseverklaring aanvragen. Dit document wordt meestal 1 jaar lang geaccepteerd en toont hoeveel jaren je schadevrij met de leaseauto hebt gereden. Het document bevat gegevens zoals:
- de naam van de bestuurder;
- de exacte leaseperiode;
- eventuele schadeclaims;
- het kenteken;
- verzekeringsmaatschappij en polisnummer.
Sinds 1 januari 2022 kunnen verzekeraars bij private lease op basis van een leaseverklaring de schadevrije jaren officieel in Roy-data registreren. Hierdoor tellen deze jaren mee als je overstapt naar een eigen autoverzekering. Sommige verzekeraars bieden echter alleen een korting, zonder de jaren ook vast te leggen.
Leaseauto via de zaak en werkgeversverklaring
Heb je een leaseauto via de zaak? Dan is het overdragen van schadevrije jaren vaak lastiger dan bij private lease. Ook in dit geval staat de autoverzekering namelijk niet op jouw naam, maar — in dit geval — op die van je werkgever. Terwijl een werkgeversverklaring soms kan helpen, accepteren verzekeraars deze minder vaak vanwege twijfels over de betrouwbaarheid.
2. Schadevrije jaren overdragen naar een leaseauto
Laten we de situatie ook eens omdraaien. Kun je schadevrije jaren die je met je eigen auto hebt opgebouwd ook meenemen naar je leaseauto? Met andere woorden, geven leasemaatschappijen korting wanneer je met je eigen auto veilig hebt gereden? Het antwoord hangt af van het type leaseauto dat je gaat rijden:
Private lease
Bij private lease kun je in sommige gevallen korting krijgen op je leaseprijs op basis van je schadevrije jaren. Dit betekent dat je leasemaatschappij rekening houdt met je rijhistorie. Net als autoverzekeraars, kunnen ook leasemaatschappijen de schadevrije jaren van je voormalige autoverzekering opvragen in Roy-data.
Auto via de zaak
Ga je via je werkgever een auto leasen? Dan kun je je schadevrije jaren meestal niet gebruiken. De verzekering staat immers op naam van je werkgever. Twijfel je? Het kan geen kwaad om de situatie met je werkgever te bespreken.